PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617280}

Bitwa pod Wiedniem

11 settembre 1683
2012
2,5 27 tys. ocen
2,5 10 1 27180
1,9 23 krytyków
Bitwa pod Wiedniem
powrót do forum filmu Bitwa pod Wiedniem

Ciekawe jest, że Filmweb podaje datę światowej premiery 11 września. Tymczasem na IMDB na tydzień przed rzekomą premierą nie ma o tym żadnych informacji. Jest tylko data polskiej premiery 12 października. Trochę to dziwne

shwejk

Wyglada to tak, jakby wyszedl im gniot i z wiadomych powodow pojawi sie on tylko w polskich kinach.

pawelbar

Też mam takie wrażenie, wkrótce się przekonamy jak jest naprawdę.

shwejk

Być może dlatego, że wtedy wypada rocznica bitwy i będzie z tej okazji specjalny pokaz?

shwejk

Jak można zrobić premierę takiego filmu w Polsce dopiero miesiąc po premierze światowej?

shwejk

Ja już nie rozumiem, NAWET DZISIAJ nie ma ani słowa o dacie premiery (jest tylko premiera w Polsce), zaś na angielskiej wiki pisze, że 28 września. To w końcu dziś jest ta premiera czy nie? Zapowiadali na dziś, choć w sieci pojawił się zaledwie jeden mały teaserek, a traileru z prawdziwego znaczenia ani jednego.

Pogubiłem się.

Czy to może mieć jakiś wpływ z World Trade Center? My wiemy, że Turcy też współtworzą ten film, ale większość Ameryki-najbardziej grubego w kasie potencjalnego klienta-zapewne nie. "No to w rocznicę znienawidzonego ataku wypuścimy film antyislamski, żeby na wypadek niewypału również i tam oprócz Polski mieć pewny zysk." I nagle uznają, że jednak to niemoralne i niepoprawne politycznie. Z drugiej strony... to całkiem możliwe. W końcu lewica włoska chciała wręcz zabronić kręcenia tego filmu, bo jest "rasistowski". Myślę, że taka symboliczna data premiery to była oliwa dolana do lewicowego ognia.

Ketosz

Pewnie jest tak jako rzecze wiki, czyli 28 września.
Ale z tym podbojem Ameryki to chyba troche przesadziłeś. Producenci musieliby być nieźle oderwani od rzeczywistości, gdyby uważali że taki film zrobi kasę w USA. W Stanach mają własne superprodukcje, i filmy spoza USA muszą być naprawdę wyjątkowe żeby namieszać na tamtym rynku. Nawet nawiązanie do 9-11 w tytule niewiele by pomogło. W przypadku tego filmu docelowy odbiorca to Polska i Włochy, chociaż nie zdziwiłbym się, gdyby film trafił do kin tylko w naszym kraju.

ocenił(a) film na 3
shwejk

To wiadomo kiedy jest premiera czy nie?

korndddd

Polska premiera - 12 października, tyle wiadomo na pewno.

shwejk

Właśnie, dlaczego w tytule jest september eleven?

ocenił(a) film na 3
Dudeck

12 września odbyła się bitwa wiedeńska ;)

teraz sprawdziłem plakat i pisze o 12 październiku, więc to prawdopodobnie data ostateczna. 12 września, to za blisko 11-ego i rocznicy zamachów, więc to byłoby niepoprawne politycznie i niegrzeczne wobec wyznawców islamu:
http://1.fwcdn.pl/po/72/80/617280/7488016.3.jpg

Dudeck

Chwyt marketingowy :-), innego wytłumaczenia nie widzę.