Efekty sa na porazajacym niskim poziomie. Wieden z jego murami nie mowiac o animacji
komnat ( sic!) palacy sie ogien w obozie i wystrzaly armatnie to po prostu ponizej krytyki....
Film ratuje genialna rola zakonnika i wezyra. Aktorstwo na dobrym poziomie.
Podsumowujac, szkoda bylo kasy na bilety. Nie polecam.
Właśnie wróciłem z kina... Efekty specjalne do bani... Są dzieła, w których animacje komputerowe są na tak wysokim poziomie, że zaciera się granica pomiędzy fikcją a rzeczywistością.
Blizzard Entertainment robi nieporównywalnie lepsze animacje do przerywników w swoich grach (Diablo III, StarCraft II), niż firma, która wyprodukowała efekty specjalne do Bitwy pod Wiedniem.
Gra aktorska świetna. Tu się zgodzę.
PS: Flaga III RP oraz skrzydlata husaria to coś poniżej krytyki. 0___o
Husarze mieli skrzydła, nie wszyscy i nie wszyscy mieli je z tyłu pleców. Ale nie można powiedzieć, że husaria nie miała skrzydeł.
Nie twierdzę, że ich nie miała, ale to, co pokazali w filmie to fałszowanie prawdy.
Wiesz, siła husarii polegała głównie na ich legendzie. Twórcy pokazując skrzydlatego husarza chcą by taki obraz zachował się w głowach zachodnich odbiorców. Jest to przekłamanie, ale moim zdaniem nie należy go tępić. W końcu każdy przyzna, że skrzydlata husaria wygląda niesamowicie.
Nie zgodzę się z Twoją wypowiedzią. Husaria zasługuje, ale na uznanie oparte o faktyczne jej zasługi.
Husarze nie potrzebowali skrzydeł, aby gromić wrogów swoim uderzeniem oraz wzbudzać taki postrach wśród najemników, że wymagali podpisania dokumentu, iż nie będą walczyć przeciwko husarii.
Mówisz jak najbardziej prawdę. Ja chciałem tylko zauważyć, że wzbudzanie strachu we wrogu nie polegało wyłącznie na sławieniu ich wręcz niesamowitych zwycięstw, ale także na tworzeniu wrażenia że husaria jest wojskiem nie do końca z naszego świata. Stąd właśnie skrzydła oraz skóry dzikich zwierząt, trzeba także spojrzeć na to że zarówno skrzydła jak i skóry miały zastosowanie praktyczne. Husaria jest jedną z najwspanialszych jednostek wojskowych świata i na pewno najlepszą kawalerią w historii. Jednak sprawianie, że wrogowie drżeli na wieść o ich udziale w bitwie oraz jak wspomniałeś bali się walczyć przeciwko niej, było jedną z jej najpotężniejszych broni.
Miałem raczej na myśli budowanie szacunku do historycznej prawdy o husarii. Z moich źródeł wynika, że husarze mogli mieć skrzydła, ale nie wszyscy i nie w takiej formie. Wszelkie muzea i prywatne kolekcje mające w swych zasobach skrzydła, posiadają buble, niewykonane w epoce.
A z tym to się zgadzam w stu procentach :). Skrzydła były dobrowolne, o czym świadczy jeden z listów Stefana Batorego. Ogólnie istnieją 3 ich formy, przypinane do pleców, do siodła i ich brak. Czytałem opinię, że każdy z tych trzech miał swój dominujący okres, ale bardzo ciężko to udowodnić.
Nic się nie poradzi to Polska kinomatografia - a z tego co piszą film kosztował tyle że w Hollywood zrobili by 4 blockbustery.
Kiedy w końcu w kraju będą robić filmy na poziomie, Ludzie Niemcy, Czesi nawet rosjanie robią świetne Kino a u nas ?
Khem, khem, polskiego kina nie lubię, ale to "dzieło" akurat bardziej się zalicza do kina włoskiego.