PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617280}

Bitwa pod Wiedniem

11 settembre 1683
2012
2,5 27 tys. ocen
2,5 10 1 27180
1,9 23 krytyków
Bitwa pod Wiedniem
powrót do forum filmu Bitwa pod Wiedniem

Słaby film. Ciężko jest nakręcić film historyczny, szczególnie opowiadający o ważnym wydarzeniu historycznym, tak aby był realistyczny i przedstawiał bohaterów z krwi i kości. Bitwa po Wiedniem zawodzi dość mocno. Bardzo jednowymiarowe postacie i zbyt dużo patosu. Jedyna dobra kreacja akrorska to Piotr Adamczyk, jako tchórzliwy i nie potrafiący wymusić szacunku i posłuszeństwa poddanych cesarz Leopold I Habsburg. Sam obraz Wiednia, jego murów obronnych i łąk naokoło (notabene, gdzie podziały się wioski, które zawsze otaczały miasta?) wygląda raczej jak Minas Tirith z Władcy Pierścieni niż XVII-wieczne europejskie miasto.

ocenił(a) film na 3
magdalm

Zgadzam się z przedmówczynią , dla mnie jednak najlepszą postacią zagrana w tym słabym dziele był sam Kara Mustafa. Myślę że faktycznie ciężko jest nakręcić film historyczny bo tak naprawdę chodzi o nakład finansowy.Jednak w naszej produkcji prawdopodobnie zwiększony budżet by nie pomógł.Reżyser miał słabą wizję tego jakże chlubnego kawałka naszej Polskiej historii....

magdalm

To samo odczucie przy widokach Wiednia - mury jak z "Powrotu Króla", czekałem tylko na hordy orków, które się na nie rzucą.