PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617280}

Bitwa pod Wiedniem

11 settembre 1683
2012
2,5 27 tys. ocen
2,5 10 1 27180
1,9 23 krytyków
Bitwa pod Wiedniem
powrót do forum filmu Bitwa pod Wiedniem

Na wstępnie chciałem powiedzieć że film 'Bitwa pod Wiedniem' uważam za naprawdę bardzo przeciętny, a nawet więcej, słaby. Ale moim zdaniem film nie jest tak bardzo słaby jak oceniają go recenzenci i nie zasługuje na średnią ocenę 3 na Filmwebie, co jest wynikiem słabszym niż oceny 'Wyjazdu integracyjnego' czy... 'Trudnych Spraw' o.O

Film ma bardzo wiele wad, fabuła jest przeciętnie napisana, dialogi drętwe, aktorsko wyróżnia się pozytywnie Adamczyk. Wiele jest też kuriozalnych scen jak np. jedna z ostatnich scen z mnichem i broniącym go wilkiem.
Ale mimo wszystko ten film jest na podobnym poziomie lub niewiele gorszy niż 'Bitwa Warszawska'.

Największym minusem tego filmu są efekty specjalne które wychodzą poza wszelkie granice ocen, bo gdybym miał oceniać je w 10stopionwej skali dałbym pewnie -10.
Inna sprawa, że film tworzony jest dla telewizji, a jakość produkcji telewizyjnych zawsze jest gorsza niż filmów kinowych co jest małym usprawiedliwieniem,l ale nie zmienia faktu że efekty są tragiczne!

Nie podoba mi się także to, że Polacy w tym filmie nie odgrywają ważnej roli, można wręcz stwierdzić że to włoski mnich uratował Europę, a Polacy mu tylko pomagali :D

Jednak mimo tych wszystkich wad film nie jest tragiczny, a z ponad dwóch godzin filmu znalazły by się ze 2 minuty całkiem przyzwoitych scen ;)
Polecam iść na film i samemu wyrobić sobie opinię zamiast wystawiać jedynki bez oglądania.

Ponadto jedna bardzo ważna rzecz - to nie jest Polski film! Za wszystko od strony technicznej i fabularnej odpowiadali Włosi. Dlatego jeśli ktoś Wam powie że Polacy robią słabe filmy z tragicznymi efektami specjalnymi, możecie im pokazać 'Bitwę pod Wiedniem' . Ja sam stwierdziłem że względem 'Bitwy....' z 2012 roku efekty np. w 'Wiedźminie' sprzed ponad 10 lat nie są takie złe :D

użytkownik usunięty
domino

Eeee nie porównuj Wyjazdu integracyjnego cz Trudnych Spraw, bo to pierwsze jest z innego gatunku a drugie to serial...
Bitwa Warszawska przy tym to dzieło. Większość wątków wzięta wręcz z dupy. Już sam początek filmu pokazuje z jaką klasą kinową mamy do czynienia.

"Nie podoba mi się także to, że Polacy w tym filmie nie odgrywają ważnej roli, można wręcz stwierdzić że to włoski mnich uratował Europę, a Polacy mu tylko pomagali"
Zgadzam się.

Film jest tragiczny, bo jeżeli z całych 132 minut wynajdujesz tylko 2 minuty dobrych scen to wtedy jest po prostu porażka.
Chociaż czego tu się dziwić. Włosi nigdy nie potrafili robić filmów, z polakami różnie. (Są wyjątki: Hoffman, Machulski...)

"Włosi nigdy nie potrafili robić filmów" - walnąłeś strasznie, zajrzyj sobie ile Włosi mają Żłotych Palm i Oskarów, a ile Polacy i jaki wpływ na historię kina mają filmy "Złodzieje rowereów", "La Strada", "Ostatnie tango w Paryżu", "Amarcond", a jaki "Kiler", "Vabank" czy "Trędowata"...