PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617280}

Bitwa pod Wiedniem

11 settembre 1683
2012
2,5 27 tys. ocen
2,5 10 1 27180
1,9 23 krytyków
Bitwa pod Wiedniem
powrót do forum filmu Bitwa pod Wiedniem

klapa

ocenił(a) film na 3

Tragedia pod wieloma względami, mi. raził mnie wszechobecny język angielski panujący w filmie, Sobieski mówiący po angielsku, nie wspominając o Adamczyku. Kolejna sprawa to śmieszne efekty specjalne i wszystko wyglądające bardzo sztucznie, niczym jakaś gra z końca wieku. I czym do cholery miało być złote jabłko?! Pierwszy raz spotkałam się z takim określeniem Wiednia. Turcy nazywali je jabłkiem, ale CZERWONYM. Nie będę wspominać o niedociągnięciach historycznych, bowiem film NIE JEST filmem historycznym a PRZYGODOWYM jak podkreślił reżyser, w którymś wywiadzie, więc nie ma się co srać, aczkolwiek o ile bardziej przyjemnie i dumnie oglądało by się film w którym nie widzi się podstawowych błędów, które zauważają osoby po średniaku. Wstydem jest jak ciemne osoby chcą tworzyć kulturę[bo tym jest właśnie sztuka filmu ], nie znając i nie kojarząc faktów.

ellza

"Od owocu grzechu, jak w chrześcijańskich religiach nazywano jabłko, z czasem owoc ten stał się symbolem władzy. Cesarzowe i królowie trzymali w ręce obok swojego złotego berła pozłacane jabłko, jako symbol kuli ziemskiej. W Wiedniu do dziś zachowało się na szczycie katedry Św. Szczepana złote jabłko. Podczas najazdu Turków na Wiedeń najważniejszym ich celem było „zdobycie złotego jabłka”.
Oto co znalazłem na jakieś stronie.
Swego czasu miał nawet powstać miniserial " Złote jabłko"o odsieczy wiedeńskiej (przy udziale TVP), ale chyba nic z tego nie wyszło.