PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=847}

Blair Witch Project

The Blair Witch Project
1999
6,3 127 tys. ocen
6,3 10 1 126783
6,4 34 krytyków
Blair Witch Project
powrót do forum filmu Blair Witch Project

0/10; Borys 17 napisał:

użytkownik usunięty

"Czy moze byc gorzej?
Udalo mi sie zawrzec cala tresc fimu w jednym zdaniu! Oto ono: Grupa nastolatkow kloci sie w lesie o to kto zgubil mape.
Koniec. Kropka. Nic innego nie ma w tym filmie. Ani klimatu, o ktorym wszyscy sie tak rozpisuja ani nawet sensownego watku (mamy tylko wstep). Gre aktorska pomine milczeniem. "
podpisuję się pod tym czterema kończynami.

A co do pseudo-dokumentalnej konwencji filmu - jest skrajnie męcząca i nie sprawdza się dłużej niż przez 20 minut. Będąc w kinie, zasnąłem na nim.

Pod każdym względem kiepski.

ocenił(a) film na 5

11 lat temu zrobił na mnie wrażenie... ale wtedy miałem 14 lat. Niedawno go oglądałem znów i stwierdziłem że na obecne czasy jest bardzo kiepski.

ocenił(a) film na 3

Zgadzam się z Tobą Borysie. Tak naprawdę jak zaczyna sie coś dziać, to film się kończy. Sukces zyskał tylko dzięki umiejętnej kampanii reklamowej i tępym Amerykanom, którzy uwierzyli, ze to jest "based on true story".

ocenił(a) film na 9
Aerthevist

cała moc tkwi w tymże zakończeniu, chyba nie sądziłeś , że nagle wiedzma stanie przed kamera i zaprezentuje sie w całej krasie,jesli zrozumiemy założenie filmu, to zakonczenie pasuje idealnie.

ocenił(a) film na 3
adidnb

nie spodziewałem sie takzę,że przez caly film będę musiał patrzeć na nierozgarnietych amerykańskich nastolatków....

Szczerze mówiąc oczekiwałem bardziej dynamicznej akcji

ocenił(a) film na 1

Muszę przyznać, że to film dla naprawdę cierpliwych odbiorców, którzy oglądają z założeniem, iż jak zaczną to trza dokończyć. Sam tak robię, bo kto wie? Może coś się jeszcze odwinie na lepsze. Ale w tym przypadku? Jeden z naprawdę niewielu filmów jakie wyłączyłem po tak krótkim czasie. Chce mi się trochę śmiać, gdy słyszę kogoś kto zachwyca się tu klimatem, bo chyba w życiu nie oglądał porządnego kina. Klimatu brak, a fabułę chyba w lesie zgubili... "A co do pseudo-dokumentalnej konwencji filmu..." to chyba tylko to kusi (mało ogarniętych) odbiorców.

Zgadzam się z Tobą "eltorero" całkowicie. I również się podpisuję. ;D

użytkownik usunięty
Macul

a mi się podobał i mam wasze zdanie w d.....

ocenił(a) film na 1

Hehe, widzę, że ktoś znalazł moją starą wypowiedź. No tak - to jest film o grupie nastolatków kłócących się w lesie o to, kto zgubił mapę.
Ale... jest jedna dobra rzecz w tym filmie. Uważam, że MARKETING i wszyscy, którzy za tym stoją zasługują na najwyższe uznanie. To dzięki nim do nic sobą nie reprezentującej sklejki taśmy filmowej zaczęto dorabiać nieskończone teorie, przypisywać znaczenia, o których pojęcia nie mieli sami twórcy a sama produkcja uzyskała status "kultowej" (cokolwiek to znaczy).
I jeszcze jedna rzecz. Zwykle pierwsze dzieła "z gatunku..." stają się niedoścignionym wzorem, punktem wyjścia itd. O Blair Witch chyba można powiedzieć, że rozpoczął nową jakość w filmie tworząc quasi-dokument, przypadkowo nagrane, uchwycone, materiały z miejsca, o których mówi film. Niestety, w tym wypadku to dopiero kolejne produkcje pokazały jak można wykorzystać nowy rodzaj narracji w bardziej dojrzały sposób.

Borys_17

masz rację totalne dno niestety ludzie od czasu do czasu lubią z gów...a zrobic przedmiot kultu.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 5
behemoth2

Proponuje tobie zapoznać się regulaminem tego forum, który zabrania obrażania innych użytkowników.

ocenił(a) film na 7
Boskigrom

no cóż jak się czyta niektóre komentarze to az ciezko się powstrzymac na swoje usprawiedliwienie dodam że na kacu to pisałem jak kogos obraziłem to przepraszam nara