PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=847}

Blair Witch Project

The Blair Witch Project
1999
6,3 127 tys. ocen
6,3 10 1 126795
6,4 34 krytyków
Blair Witch Project
powrót do forum filmu Blair Witch Project

Kultowy i przerażający film niestety odchodzi już w niepamięć i nie podoba się dzisiejszemu widzowi ? Dlaczego? Odpowiedź jest prosta...
Film stął się filmem kultowym, jest uważany za jeden z najlepszych horrorów. Dlaczego? A to za sprawą rozgłosu jaki zdobył wchodząc na ekrany kin. Twórcy wmówili widzom, ze to co oglądają na ekranie to prawdziwe taśmy znalezione w lesie. Aktorzy przez cały czas trwania kampanii musieli się ukrywac ponieważ media trąbiły o zaginięcu tych osób.
Ludzie z przerażeniem wędrowali do kin i przerażeni z niego wychodzili. Dlaczego? Bo wierzyli, ze to prawdziwa historia.
Także kiedy do polski przywędrował ten film, pamiętma jak dziś znajomi kazali mi iść do wypożyczlani i wziaść Blair Witch project, ponieważ to się wydarzyło naprawdę. Film oglądałem przerażony? Dlaczego? Ponieważ wierzyłem.
Po 7 latach kiedy znikła już cała otoczka budowana wokół filmu, współczesny widz, który po raz pierwszy ogląda ten kultowy film nie jest już nim zachwycony. Wszyscy wiedzą, ze to co oglądają na ekranie nie jest prawdziwe.

Po tylu latach jednak film dalej wywołuje u mnie gęsią skórkę kiedy tlyko przypomnę sobie o cąłej tej otoczce i o tym jak wszyscy kiedyś wierzyli.

Wiele osób może nie rozumieć zakończenia - Rada : obejrzcie film bardzo dokłądnie i uważnie wsłuchujcie się w każde słowa dotycząće legendy potem juz zrozumiecie co się stało na koniec ;)

Viggo_2

A ja jakoś do dziś nie mogę uwierzyć, że ktoś mógł oglądać ten film i nie zadać sobie tyle trudu żeby potrzekać do napisów końcowych i zdania: "wszelkie podobieństwo do jakichkolwiek osób i zdarzeń jest przypadkowe i nie zamierzone" (czy coś w ten deseń, po angielsku oczywiście).
A film świetny (i posiadający chyba jedno z 5 najsłynniejszych ujęć w historii kina).

Viggo_2

Viggo, to może mógłbyś zdradzic jak to w końcu było z tym końcem? :P
oglądałam ten film z pare godzin temu i nie bede miała raczej możliwości go obejrzec w najblizszym czasie,a jestem ciekawa co sie w koncu stało w tym domu ;>

ocenił(a) film na 10
Asik1989

SPOILER! Z tego co pamietam a film dawno juz ogladalem to chodzilo o to że jak Parr czy ta wiedzma zabijala to reszta dzieci stala twarzą do sciany... i tak bylo tym razem jeden z tych facetów stał twarzą do sciany a ta babka nagle padła... czy o to ci chodzilo?