PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=847}

Blair Witch Project

The Blair Witch Project
1999
6,3 127 tys. ocen
6,3 10 1 126772
6,4 34 krytyków
Blair Witch Project
powrót do forum filmu Blair Witch Project

Trzeba być chyba niespełna rozumu, żeby nazwać ten film mało strasznym. Film
reprezentuje kwintesencje horroru, to o co w horrorze chodzi, atmosfere grozy,
niepewności, jednej wielkiej niewiadomej. Nie rozumiem, jak powstające teraz "horrory",
typu "Rytuał", czy REC można zaliczać do tej grupy. Te filmy to po prostu zwykłe filmy
sensacyjne, okraszone czymś paranormalnym.

UWAGA, JEŻELI NIE CHCESZ POPSUĆ SOBIE CHOLERNIE DOBREGO HORRORU NIE
CZYTAJ DALEJ!

Niska ocena Blair Witch Project na tym portalu jest zrozumiała. Film ten oglądałem w
2000 roku, przed dobą internetu, którego po prostu jeszcze prawie nikt nie miał. Wtedy
każdy, kto porzyczał kasetę VHS z tym filmem nie miał pojęcia, że jest to mistyfikacja.
Ludzie w wypożyczalniach nie wiedzieli. Nawet artykuły w prasie preparowano tak, żeby
wszyscy myśleli, że to autentyk. Sam dopiero kilka lat po obejrzeniu dowiedziałem się o
tym. Było to zjawisko niesamowite, graniczące z masową paranoją. Strasznie głośno było
o tym filmie, co było wynikiem wprost genialnej kampanii reklamowej. Po prostu każdy
myslał, że oni naprawdę tam poginęli. Na tym polegała genialność tego filmu.

Teraz ktoś, kto wejdzie na neta i poczyta o filmie jest skazany na pozbawienie siebie
obejrzenia genialnego przedstawiciela gatunku, genialnego i unikalnego, który nigdy już
się nie powtórzy.

ocenił(a) film na 8
skrzatu_dz

Zgadzam się. Ja obejrzałem film dzięki wydaniu( niestety nie pamiętam w jakim piśmie) DVD lub VCD. Miało to miejsce również w okolicach 2000 roku. I naprawdę film oglądało się z bezustannym zainteresowaniem. W tej produkcji króluje schemat: boję się, jestem nie pewny - ale czego rzeczywiście? I tu wchodzi telewidz. Odbiera to na swój sposób. Wynik końcowy jest taki że film spodobał się lub nie.