Film rzeczywiscie straszny - Ja osobiscie musialem zrobic chwile przerwy juz na samym poczatku kiedy moja psychika odmowila wspolpracy z widokiem wedkarza lawiacego ryby - Tak, tak to wedlug mnie kluczowy moment filmu. Widowisko to zazebia sie z pozniejszym widokiem kupki kamieni ulozonej przed namiotem co ma bezposredni wplyw na efekt koncowej sceny. Zreszto sama wedka jest scisle powiazana z filmem jej dlugosc w cm odpowiada dlugosci trwania filmu - to bardzo istone. Pozatym kolejnym momentem grozy jest widok krzywo rozstawionego namiotu w ktorym spia nasi bohaterowie - wywolalo to u mnie olbrzymie poczucie napiecia i niepewnosci czy przezyja oni do rana na wskutek niewlasciwej wetylacji. Film jest poprostu swietny! A tak powaznie jak myslicie czy ten wedkarz cos zlowil?? Bo to jest dla mnie kluczowym elementem tego filmu!
Tak, cwaniaczku?? Taki mądry? To może rusz swoją szanowną z fotela, weź amatorską kamerę do ręki i śmigaj do lasu nakręcić genialny film który nas wszytskich porwie swoją głębią i nie pozwoli odejść od telewizorów do ostatniej minuty. Jestem pewnien, ze potrafisz... W końcu taki znawca kina stworzy dzieło wszechczasów... No, czekam z niecierpliwością...
Taki ze mnie cwanieczek:P Troszke mniej agresji, troszke wiecej cierpliwosci. Wiem, wiem moze z wiekiem samo przyjdzie:P - Zachowujesz sie przynajmniej tak jakby krytyka dotyczyla Ciebie - Moral z tego taki nieogladaj takich filmow bo troszke za bardzo do siebie to bierzesz i jak pokazales(as) na dobre to nie wychodzi. Twoja wypowiedz jest niescisla "nas wszystkich" tzn kogo?? Kto to jest wszyscy? Bo "wy wszyscy" to nie ja ani wielu. Niewypowiadaj sie za kogos bo nie masz ni do tego talentu ni prawa. Pozdrawiam i zycze po przyjacielsku nabrania ciut wiekszego dystansu. Zapraszam do dalszej dyskusji. Zegnam
no to masz moja odpowiedz:)
to ze film cie przerosl i potrafiles w nim zobaczyc tylko krzywo postawiony namiot nie oznacza zaraz ze jest slaby... a jezeli przeraza ciebie brak efekciarstwa/znanych gwiazd kina/oryginalny pomysl zamiast oklepanych schematow... no coz... przynajmniej tworcy kolejnego XXX zacieraja rece
Prosze... Nie mow ze film mnie przerosl bo... i tu pada ze wole matrixy itp - skad wiesz ze w kinie doceniam tylko efekciarstwo i znanych aktorow? Rownie dobrze ja bym mogl powiedziec ze Ty niedorosles do innego spojrzenia na kino i w kiczu widzisz arcydzielo - Przeciez to zaden argument, bo tak licytowac to sie mozemy dluzej niz bedzie grala WOŚP. Dla mnie ten film jest kicha nie z tego powodu ze to nie jakis LOTR czy Matrix i ze brak w nim drogooplacanych hollywoodzkich kolesi, ale dla tego ze przypomina mi pomysl pewnego artysty ktory swoje wlasne g.... zamyka w puszce i sprzedaje za kosmiczne pieniadze. Wiesz ja odbieram ten film na zasadzie ze ktos chce mi sprzedac takie wlasnie g..... - i tu pojawia sie pytanie czy On jest artysta a ja fanatycznym milosnikiem sztuki, a moze koles jest psycholem i ja to widze i mowie mu dzieki, a moze koles jest geniuszem marketingowym wie ze jak nazwie gowno sztuka to ktos mniej madry od niego samego uwiezy w jego klamstwo i po prostu je kupi - Widzisz dla mnie ten film nie ma w sobie nic absolutnie nic co by bylo dobre. Rozszedl sie jak swieze buleczki wlasnie dzieki zabiega marketingowym - ktory w koncu okazaly sie klamstwem bo nic nigdy takiego nie znaleziono i cala to otoczka poza filmowa okazala sie niczym innym tylko bzdura - Po co cos takiego robic? - Zeby stworzyc klimat? jezeli tak to na bardzo krotko a jezeli nie to odpowiedz jest jeszcze prostsza dla kasy! Hehe to nie tak ze potepiam tworcow ze chca zarobic ale musisz mi przyznac ze filmach typu kolejny XXX widzisz przynajmniej za co sie placi. Dzieki za odpowiedz dawaj gadamy dalej. Pozdrowionka
za co sie placi na filmach typu XXX?? no widze widze... za gowno
ale nie bede sie z toba o to spieral bo moze to potrwac dluzej niz rzady Castro na Kubie:)
BWP to film w ktorym zamiast zobaczyc przerazajacego potwora - uslyszymy go - to jest rewelacyjne kino ktore doskonale dziala na wyobraznie... podobnie jak dobra ksiazka (niewyrazny obraz z kamery tylko poteguje ten klimat)
aktorzy spisali sie swietnie pokazujac mi obraz samego siebie w ciemnym lesie gdzies na zadupiu wyglodzonego i zmeczonego
ale ludzia ciagle malo... powiedz mi czego ty konkretnie oczekujesz od horrorow - a moze po prostu takiego gatunku nie lubisz:)
ps. co do tej otoczki marketingowej to jakos ona do mnie nie dotarla bo film zobaczylem dopiero kilka lat po jego premierze
no, fakt, ja też bwp oglądałem dłuuuuuuuuuuuuuuuugo po premierze i na dodatek znając już całą fabułę:/ (moja kumpela jakoś jeszcze nie nauczyła się że spoilerowanie na każdym kroku to nic dobrego) a film i tak wywarł na mnie duże wrażenie. No, przede wszytskim jest cholernie orginalny, bo takiego pomysłu w kinie grozy jeszcze nie było. Poza tym, jak już było wspomniane, gra katroska stoi na naprawdę wysokim poziomie. Tak więc ta cała gadka i gównie w pudełku to jakas według mnie nietrafiona, ale każdy ma swoje zdanie.
Nie było takiego pomysłu w kinie grozy???A kojarzysz film Cannibal holocaust???BWP ściągneli żywcem pomysł z CH! zastanów się zanim coś napiszesz
Primo - jezeli chodzi o spieranie sie ze mna w nawiazaniu do Castro to uznaje to za komplement:) Secundo - od horrorow oczekuje horroru. BWP okazal sie cienki nie dlatego ze taki byl ale dla tego ze go przereklamowali i to go zgubilo. Tak przeszedl by bez echa wsrod takich malkontentow jak ja i mi podobni i mial by swoich wiernych - Niestety teraz nie tyle moja niechec do tego filmu ale wrecz poczucie oszustwa ze strony twórców nasila krytyke czy uzasadniona czy nie, niewatpliwie po czesci prawdziwa
ja tez od horroru oczekuje horroru ale kazdy boi sie czegos innego i stad moje pytanie:)
czy go przereklamowali? nie wiem... byc moze (ja tego szczerze nie pamietam) ale BWP to jest dzielo filmowe i jako takie powinno byc oceniane - ty zas mowisz o nim jak o towarze na sprzedaz (ktorym zreszta jest) zamiast jak o filmie... rozumiem ze mogl nie przypasc ci do gustu bo lubisz inne klimaty ale po co wtracac do tej krytyki ten caly marketing (nie oczekuj do tworcow ze powidza: idz do kina moze ci sie spodoba:)
na mnie BWP wywolal wielkie wrazenie - spelnil swoje zadanie jako horror i jako kino wogole... jak dla mnie to niech sobie go reklamuja jak chca byle bylo wiecej takich produkcji