PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=847}

Blair Witch Project

The Blair Witch Project
1999
6,3 127 tys. ocen
6,3 10 1 126783
6,4 34 krytyków
Blair Witch Project
powrót do forum filmu Blair Witch Project

Horror przeraża. A ten film - tak, ale nie dlatego, że jest straszny w ten sposób, w jaki straszny powinien być horror, ale w taki, że miałam wielką ochotę wyłączyć to, przepraszam za wyrażenie, gówno.
NIE, NIE i jeszcze raz NIE! Totalny niewypał.
Oczywiście, w tej sprawie każdy ma swoje zdanie, więc proszę nie o CHAMSKIE odpowiedzi, ale w miarę przyzwoite. I NIE ZAŁOŻYŁAM TEGO TEMATU PO TO, ŻEBY SIĘ Z KIMŚ KŁÓCIĆ, TYLKO PO TO, ŻEBY WYRAZIĆ WŁASNE ZDANIE. A każdy może mieć inne.

użytkownik usunięty
ArienneMD

Zgodzę się, bo również byłem nastawiony na ostre przerażenie. Lubię kino grozy i po wielu recenzjach byłem niemal pewien, że się nie rozczaruję. Zrobiłem tak, jak radził w innym temacie doman18: druga w nocy, ciemność, głucha cisza dookoła, i co? To, za co autorka tematu przeprosiła...

Po seansie został jedynie gorzki smak rozczarowania. Liczyłem, że się jakoś rozwinie, lecz do samego końca były same nudy.

ArienneMD

wiesz co, moje ocena tego filmu po pierwszym jego obejrzeniu. Pamietam jak kumpela zamykała latem okna (mieszkała kolo lasu)i z przejęciem opowiadała mi co to za niesamowity film. No to jak miałam mozliwośc obejrzałam go sobie i ...popukałam sie w głowe "gdzie tu ten cały "horror" hę?"....
Pare lat później przypadkowo do niego wróciłam, leciał chyba w TV. I wtedy zrobił na mnie wrażenie. Mocne, pomimo tego, ze wiedziała przecież jak się skończy. Postanowiłam jednak bardziej "wczuć" sie w klimat filmu, w nastroje tych ludzi, niejako zrozumieć ich strach. I udało mi się bez specjalnych wysiłków.

Otóż wg mnie nie jest to jakieś arcydzieło, ale buduje napięcie w subtelny sposób. Najpierw gubią mapę, położenie jest beznadziejne, do tego deszcz pada, gubią drogę i tak dalej i dalej....Z każdą chwila opuszcza ich opanowanie, strach i napięcie rosną, kłócą się... W tej syt to oznaka bezradności wobec zdarzeń, które zaczynają ich przerastać z czego doskonale zdają sobie sprawę.

Wiesz, w tym filmie akcja oparta jest na emocjach bohaterów a nie na tym że spotyka ich cos strasznego. Tak na prawdę tych zdarzeń jest mało w filmie, a tym co tak na prawdę widac jest ich strach.

ocenił(a) film na 8
waleczny_kurczak_III

Tak jak przedmówca uważam, ze groza tego filmu polegała na emocjach, frustracji bohaterów i nadania realistycznego wydźwięku, jak gdyby działo się to naprawdę. Nie było tu żadnego biegającego z siekierą psychopaty, czającego się za każdym drzewem, którego, wydaje mi się, oczekiwaliby niektórzy - jak dla mnie to wielka zaleta.

ocenił(a) film na 4
ArienneMD

Zgadzam się, że ten film w żaden sposób nie jest straszny. Jeśli ktoś boi
się po takim filmie to nie powinien oglądać żadnych prawdziwych horrorów.
Po oglądnięciu tego filmu byłem niemile rozczarowany bo spodziewałem się
naprawdę solidnych emocji. Równie dobrze ja mógłbym pojść do Puszczy
Białowieskiej choćby z kumplami i nakręcić jak się "zgubiliśmy" w lesie i
jakie to jest straszne i ludzie to będzie przebój bo my się zgubiliśmy a
tam może być wiedźma z Blair-żałosne i tandetne!!

użytkownik usunięty
Hamster333

Hamster, podaj proszę tytuły prawdziwych horrorów, straszniejszych według ciebie od BWP. Chętnie sobie porównam, bo moim zdaniem BWP i Paranormal Activity, właśnie dzięki temu stylowi kręcenia są bardziej wiarygodne, łatwiej uwierzyć w to co się dzieje na ekranie. I ta właśnie cecha powodowała, że czułem napięcie i strach, a o to przecież chodzi. Mógłbym podejść do tych filmów z dystansem, w trakcie pójść do łazienki, zrobić sobie kolacje, ale wtedy pewnie oceniłbym ten film tak jak ty. Czekam więc na te "prawdziwe" horrory. Jakieś propozycje?

ocenił(a) film na 8

Chyba zwaliłeś go z nóg tym wyzwaniem...

Jak dla mnie - obejrzeć go sobie w ciemności, samotnie i WCZUĆ się... i już
mamy straszny horror.
Jeden z niewielu filmów, na których co jakiś czas zerkałam za siebie w
obawie, że coś się tam się za mną czai...