PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10014512}

Blitz

2024
5,2 1,1 tys. ocen
5,2 10 1 1132
5,2 10 krytyków

Blitz
powrót do forum filmu Blitz

Umyka mi powod dlaczego i po co teraz Mcqueen postanowil zrobic ten film. Dla mnie to taka lzejsza o ton wersja Idz i Patrz.Wstrzasajacego rosyjskiego filmu wojennego i tak jak w Blitz pokazujacego po pierwsze katastrofalny wplyw wojny na psychike dziecka a po drugie aburdalnosc i kretynizm wojny. Roznica miedzy filmami jest taka, ze Idz i Patrz zostal ze mna przez cale zycie a Blitz nie zostanie. Film , jak zwykle u McQueena porusza tematy rasizmu , wprowadza dla mnie dziwna teatralnosc i ogolnie nie za bardzo wie gdzie chce widza doprowadzic. To taka macqueenowa wersja wojny .PS dla tych ktorzy pamietaja grupe Jam. Jedna z rol gra Paul Weller , glos i lider tej grupy.
Film moze odniesie sukces na wyspach ale co do reszty swiata mam watpliwosci. 5/10

1
seamek

Ja by tak daleko (geograficznie:) nie szukał. Właściwie o tym samym jest film Nadzieja i chwała z 1987 r. - znacznie lepszy i co istotne z przesłaniem.
Jak nie wiadomo o co chodzi … to zawsze o to samo. Dzisiejsze kino to przede wszystkim kasa.