PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1085}
7,5 60 tys. ocen
7,5 10 1 60472
8,1 70 krytyków
Blue Velvet
powrót do forum filmu Blue Velvet

Czy ktoś widział ten polski film ? Wiele negaywnych opinii na jego temat można przeczytać, a mnie zmiótł kompletnie, mimo że może obiektywnie niekoniecznie był ambitny - a akie wydawało się założenie. Natomiast nie wiem czy ktoś z was dostrzegł kilka podobieństw między blue velvet i polskim dziełem. Mnie co poniektóre motywy wydaja się wręcz skopiowane - np "uderz mnie" błaga Dorothy, ale także kobieta w polskim filmie. Kolorystyka także podobna, no i obłęd Frycza, jego fascynacja zapachem, a w zasadzie - upośledzenie?

ocenił(a) film na 8
Bee24

Tylko zważ na to, że to raczej twórcy polskiego filmu kopiowali patrząc na to że "Blue Velvet" ukazał się 22lata wcześniej..

Andreas110

o to mi chodzilo, choc fakt, powinnam to napisac w komentzru pod nieruchomym :)

ocenił(a) film na 10
Bee24

Porównywanie Blue Velvet do Nieruchomego poruszyciela to jak porównywanie Damy z łasiczką do obrazów na Floriańskiej w Krakowie. Owszem Barczyk zerżnął Blue Velvet tylko w sposób tak nieudolny że aż szkoda słów.

rondopicture

a kto porównuje?

ocenił(a) film na 9
Bee24

Wczoraj wieczorem dokończyłem Blue velvet, ale liczyłem na trochę więcej, bardzo specyficzny klimat, dziwne irracjonalne zdarzenia, sytuację ...