7,5 61 tys. ocen
7,5 10 1 61020
8,2 56 krytyków
Blue Velvet
powrót do forum filmu Blue Velvet

Słaby

ocenił(a) film na 4

Po prostu słaby i nudny film. Lynch jako reżyser cieszy się sporym uznaniem, ale oglądałem jak narazie dwa jego filmy blue velvet i dzikość serca i nie moge powiedzieć właściwie nic pozytywnego na ich temat.

ocenił(a) film na 7
tiger777b

A rola Dennisa Hoppera?

ocenił(a) film na 4
crusing24

Hopper niewątpliwie aktor wybitny ale ta rola tez jakoś nie przypadła mi do gustu, tak samo jak rola Willema Defoa w dzikości serca gdzie grał jakiegokos psychopatycznego idiote, tutaj skolei Hopper zboczeńca ale tez moim zdaniem bez rewelacji.

ocenił(a) film na 7
tiger777b

Ja tylko dodam że mimo iż Lynch cieszy się uznaniem, to cieszy się też opinią reżysera specyficznego i na pewno nie dla wszystkich. Blue Velvet jest filmem dość łatwym w odbiorze biorąc po uwagę całą twórczość Lyncha. Poza tym wiele osób ocenia negatywnie część filmów właśnie dlatego że im nie podeszły.

ocenił(a) film na 7
tiger777b

Trochę spłycasz sprawę określając postać Hoppera w tym filmie...To tak samo, jak nazwać np. bohatera De Niro w "Raging Bull" tylko bokserem!

ocenił(a) film na 4
crusing24

Za wściekłego byka de niro dostał oscara zresztą całkowicie slusznie to była swietna rola w blue velvet nic szcególnego u hoppera nie widzialem. Mimo, że gra hoppera w tym filmie mi się nie podobala to absolutnie nie umniejszam klasy tego aktora.

ocenił(a) film na 7
tiger777b

Rozumiem, z tym że postać Hoppera w "Blue Velvet" zalicza się do klasyki czarnych charakterów w kinie, tak więc określając jego bohatera tutaj jedynie zboczeńcem, to zbyt mało...

ocenił(a) film na 4
crusing24

Faktycznie hopper dostal kilka nominacji za te role i znajduje się na liście 100 największych filmowych bohaterów i złoczyńców według AFI. Wiec zalicza się jego postać do klasyki kina, ale według mnie to dziwne bo naprawde nie widziałem w jego grze nic szczególnego, jak dla mnie jak najbardziej wypadł przeciętnie.