PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=39074}

Blue

1993
7,8 945  ocen
7,8 10 1 945
8,1 9 krytyków
Blue
powrót do forum filmu Blue

Czemu ten film uważany jest za bardzo kontrowersyjny? Jedyna kontrowersja to taka, ze ten film nie wywołał u mnie wogóle poczucia żalu za tem co sie rozgrywa w życiu chorego na AIDS pedała. Chciałem od dawna poznać kino Jarmana, kontrowersyjne, mocne, ciekawe. Oglądnałęm dopiero jego dwa filmy, Blue jest drugim i musze przyznać ze na przemian zachwycam sie i nie zachwycam, ma swietne pomysły, świetnie przekazuje je światu, ale nie ma wystarczającej siły przekazu. Fascynuje sie męskim ciałem, ale na razie nie dał mi odczuć tej fascynacji. Blue jest naprawde bardzo dobrym filmem, wręcz mistrzowskim, ale wciąz Jarmanowi brakuje smaczku, nie ma tego wiekszego przekonania. Jest to jeden z jego ostanich filmów, jeśli tak wygląda jego ostanie a wiec i najdorzalsze dzieło, to niestety musze przyznac, ze mimo jego orginalności, pomysłowości, jest artysta przeciętnym. Mimo to jak tylko zdobęde jego kolejne filmy oglądnę z chęcią, ale watpie czy będą na mnie robić ogromne wrażenie artystyczne, bo jego pomysły robią, ale tylko pomysły, z wykonaniem jest coś nie tak. Załuje, bo juz myślałem, ze odkryje kolejnego mistrza, a tymczasem odkryłem zwykłego pedała, człowieka z problemami natury uczuciowej, dobrze że już nie zyje, nic z niego i tak by nie było, ale dzięki za filmy, są ważne i powinny niektórym dawać do myślenia (jeśli wogóle dają) (bo mi dają, ale zbyt przeciętnie)nie ma tej motywacji jak u mistrzów, motywacji niepokoju...

Rubi_3

hahaha ;)

Dżizas. Zaprawdę, dużo się dowiedziałem o filmie Blue! :)

wiedze ze 15komentarzy "znawcow kina" potwierdza tylko teze ,ze ta orientacja nas najbardziej interesuje do ktorej mamy najblizej ahaha

ocenił(a) film na 8
mario790___

Straszny to zaiste wywód i niemała głębia twojego rozumowania. Czapki z głów. Mam tylko jedno pytanie: jak przeciętny reżyser mógł nakręcić "wybitny, mistrzowski wręcz film" i w czym wybitność tego filmu się wyraża, skoro "brakuje mu smaczku". I cóż to jest, u licha, ta "motywacja niepokoju"? Bo pewien niepokój u mnie motywuje splątanie myśli widoczne w twojej recenzji.

ocenił(a) film na 8
mario790___

Przeciętny reżyser kręci "wybitny, wręcz mistrzowski film"?! I to dysponując tylko dźwiękiem?! Zaiste wybitna jest przeciętność "umierającego na AIDS pedała" i głębie oraz wiry twojej myśli.