PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=204199}

Boże Narodzenie

Joyeux Noël
2005
7,5 4,9 tys. ocen
7,5 10 1 4920
Boże Narodzenie
powrót do forum filmu Boże Narodzenie

gdzie spotkali się chyba Amerykanie z Niemcami w domu pewnej kobiety, która powiedziała, że ich nie wpuści, jeśli nie złożą broni. Też było to podczas świąt. Na początku myslałam, że to ten film, ale nie. Ten bym z chęcią obejrzała, szkoda, że nie był u nas w kinie. Nie rozumiem, czemu omijane są u nas filmy europejskie, a za to większośc szmir amerykańskich można zobaczyć;/

ocenił(a) film na 10
Sharlet

Na szczęście jest Cana+ ;)

W wypożyczalniach możliwe, że też jest. Moim zdaniem warto. Dasz radę. :)

Sharlet

ja też go poszukuję(tytułu), niestety bezskutecznie...

użytkownik usunięty
skazanynabluesa

Może to "Na tyłach wroga"? To jest strzał, bo widziałam to już dawno, ale jakoś mi się kojarzy.

Co do "Jeyeux Noel"- dla mnie świetny! Same superlatywy, oprócz jednej rzeczy, która mnie uderzyła, mianowicie, kiedy niemieccy żołnierze za karę zostają wysłani na front wschodni dojstojny Kronprinz mówi im, że będą walczyć z "russische Armee". Zostało to przetłumaczone jako "armia radziecka". Jak rozumiem to jest rok 1915. Walczyć mogli z armią carską ale do wojsk radzieckich to chyba jeszcze daleka droga. Błąd tłumacza, jak rozumiem. Oprócz tego na ich wagonie napisane jest "Tannenberg", co mnie zmyliło, bo od razu pomyslałam o bitwie, dopiero po kilku sekundach skojarzyłam, że ta bitwa już dawno była (sierpień 1914r). Ale to już moja wina :D

Sharlet

tez tego filmu szukam.... ogladalam go dwa lata temu w Wigilie.
i nie mam pojecia jak sie nazywal?!

zaczynalo sie tak ze dziadek zwiedzal ruiny domu i zaczal wnukowi opowiadac historie pewnej wigilii.. swietny...

gdybys miala tytul prosze, napisz!
pozdrawiam

maaliyah

Witam, posiadam ten film na DVD w wersji oryginalnej czyli w jezyku francuskim (angielskie napisy). Film nowy i zapakowany fabrycznie. Zapraszam. xoxo71@o2.pl
GG 3997071

ocenił(a) film na 8
Sharlet

http://www.filmweb.pl/film/Cicha+noc-2002-104638
Cicha noc?

Dudeck

Myślę, że chodzi o film http://www.filmweb.pl/film/W+ksi%C4%99%C5%BCycow%C4%85+jasn%C4%85+noc-1992-3607