Boże Narodzenie

Joyeux Noël
2005
7,5 4,9 tys. ocen
7,5 10 1 4947
Boże Narodzenie
powrót do forum filmu Boże Narodzenie

Nie da sie opisania. Po prostu trzeba go obejrzec. Naprawde wojna ma nie jedno oblicze, trzeba obejrzec by zrozumiec ten film jego przeslanie. By zrozumiec tych wszystkich ludzi ich psychike i odczucia. Mysle ze dla wiekszosci Polaków termin "wojna" to zło, okrucieństwo, terroryzm, wandalizm itp. Bo w latach terazniejszych wszyscy przede wszystkim my Polacy mamy przed oczami tylko lata 1939-1945 i całe okrucienstwo tamtych lat.
Druga kwestia to to ze nie ma tego filmu w Polsce. Naprawde trudno jest to zrozumiec i pojąc, by taki film, okazujacy inne oblicze wojny, ukazujacym jak waznym swietem była dla tych ludzi Wigilia, co za tym idzie religia, tesknota za rodziną, miłość, ogromna chec przeżycia, ale nie koniecznie kosztem wroga, przeciwnika. Ale cóz widocznie polakom trudno było poswiec 4 odcinki "Mody na Sukces" na ten wspaniały film.
Ja daje 9/10

bartek0386

Podczas I Wojny Swiatowej takie sytuacje były dosc powszechne ze zołnierze nie chcieli ze soba walczyc. Zdarzało sie ze przeciwnicy ostrzegali siebie nawzajem o planowanej przez własnych dowódców ofensywie, tak aby ci mogli sie wycofac. Wraz z rosnaca iloscia ofiar wojna stawała sie coraz bardziej okrutna.
A co do filmu....Nie widziałem, ale temat wydaje sie ciekawy wiec mam zamiar nadrobic straty:)