PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427821}

Bracia Karamazow

Karamazovi
2008
7,6 11 tys. ocen
7,6 10 1 10713
7,3 11 krytyków
Bracia Karamazow
powrót do forum filmu Bracia Karamazow

Nie jest to rozrywka rodzinna na niedzielne popołudnie. Film uderza w pewne rejony świadomości i długo nie można o nim przestać myśleć. Wielkie dzieło, zaadaptowane w nowym kontekście nabiera więcej mocy niż sama treść "Braci Karamazow". Niesamowity film. Może zmienić widza.

Polecam, ale tylko przy odpowiednim nastawieniu się do filmu. Powtarzam, to nie jest lekki i przyjemny film.

Osobiście oceniam na 9/10, ale to kwestia subiektywna oczywiście...

ocenił(a) film na 7
Fiorentinka

Wybacz, ale nie zgadzam się z taką opinią. Wytłumacz mi - co w tym filmie ciężkiego, skomplikowanego, wymagającego zaangażowania? I w jakie rejony świadomości uderza? To naprawdę wielce fortunne stwierdzenie :/
Owszem, były pokazane znane motywy, toposy w ciekawej scenerii, ale na litość boską, to nie czyni filmu wielkim dziełem! Historia wokół próby przedstawienia była banalna i podana jak na talerzu, a sceneria... to modny trend na robienie happeningów we właśnie takich miejscach.

ocenił(a) film na 8
zombiecamel

Czy twierdzę, że to wielkie dzieło? Tylko sugeruję, że nie jest to film, który stereotypowo kojarzony jest w Polsce z modelowym czeskim filmem (zwłaszcza odnośnie "luźnego" i pozytywnego podejścia do każdego tematu), ani taki, który przeciętny polski widz uzna za rozrywkowy.

Hmm, jest to jednak film symboliczny, historia wokół przedstawienia nie należy do najweselszych, trudno oglądać go bez zaangażowania. Niewątpliwie niektórzy widzowie są oświeconymi geniuszami (jak Ty), ale jeśli sądzisz, że jest to luźny film, który każdy w pełni pojmie, to chyba masz marne pojęcie o profilu zainteresowań oraz ogólnym poziomie percepcji tego typu wywodu myślowego (jaki stanowi ten film) u przeciętnego widza, zwłaszcza wśród takiego narodu jak nasz.

No a tak na zakończenie zasugeruję, że skoro nijak nie poruszył Cię ten film, to najprawdopodobniej jesteś człowiekiem, który wszystko w życiu widział, wszystko wie, i nic zaskoczyć go już nie może (albo jedynie tak sądzi); na szczęście nie wszyscy na tym świecie są tacy. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
zombiecamel

Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem kwestię "były pokazane znane motywy, toposy w ciekawej scenerii, ale na litość boską, to nie czyni filmu wielkim dziełem!" mianowicie gdzie te znane motywy i toposy?
poza tym sceneria jest tylko tłem i niestety śmiem twierdzić, że bardzo dobrym! A co to za banalna wypowiedź o modnym trendzie?

ocenił(a) film na 9
Fiorentinka

"Osobiście oceniam na 9/10, ale to kwestia subiektywna oczywiście..."

Dziwne, ze filmweb pokazuje u Ciebie 8/10...

ocenił(a) film na 8
bartje

Ocena to rzecz mogąca się zmienić, np. pod wpływem porównania z innymi filmami; mój komentarz pochodzi sprzed pół roku, a ocena chyba jeszcze jest starsza... jakiś czas temu musiałam ją zmienić, a posta edytować się nie da... hmm nie wiem co w związku z tym?

ocenił(a) film na 9
Fiorentinka

Spox :)
Pozdro