Film od 1 sceny przypomina 13 dzielnice, ale są też zapożyczenią z 2 części. Mało jednak osób zauważyło, że jest jeszcze wątek (a w zasadze kilka) z filmu "Twierdza" z 1996 (Cage, Connery, Harris).
tym "złym" jest były żołnierz, jest uzbrojony po zęby, ma uzbrojony oddział, ma śmiercionośną broń, i nawet pada bardzo podobny tekst "jestem biznesmenem, a nie mordercą", za co przypłaca buntem głównego przydupasa :D
To, że jest to reboot 13 dzielnicy (a raczej jej amerykańska wersja) to jest wiadome, producenci nawet się z tym specjalnie nie kryli (wiadomo trzeba wycisnąć z tego tematu jeszcze trochę kasy jeśli się da), ale że znalazłeś w tym jeszcze wątek z Twierdzy, bo właściwie jest to jeden wątek, a nie kilka, czyli Antagonista i to co się wokół niego dzieje, ale i tak szacun ;)
Chociaż głównymi protagonistami są policjant i więzień, ale to jest zarówno w 13 dzielnicy jak i w Twierdzy, więc raczej trudno przypisać czym się kierowali scenarzyści do jednego konkretnego filmu
Pytanie jest też na ile producenci i scenarzyści 13 dzielnicy wzorowali się na Twierdzy?!
Ja szczerze mówiąc nie wiem, nie bardzo pamiętam ten film (13 dzielnica) ale niedługo pewnie odświeżę sobie pamięć
PS: Jeden mankament w twojej teorii Antagonista z Brick Mansions po zakończeniu służby wojskowej zajął się handlem narkotykami i stał się bosem narkotykowym, a Antagonista w Twierdzy stał się po prostu najemnikiem, któremu nie pasowało, że giną Amerykańscy żołnierze, a ich rodziny dostają marne ochłapy po ich stracie, czyli miał trochę bardziej górnolotne motywy działania niż ten z Brick Mansions, jemu zależało na forsie, aż uświadomił sobie, że jednak nie potrafi zabić milionów ludzi i chciał odpuścić, ale to taki szczegół i tak nieźle, że powiązałeś to jeszcze z Twierdzą, bo ja w życiu na takie porównanie bym nie wpadła ;)
Z czego poszło w co to jedno, ale faktem jest ze postacie stały się podobne. Twierdze oglądałem całkiem nie tak dawno temu i ponieważ bardzo mi się film podobał to co nieco zapamiętałem. Moją uwagę przykuły głównie 3 rzeczy:
- były wojskowy
- broń, która ma zabić miliony
- no i tekst, który pada na samym końcu (niemal cytat).
Z filmami to obecnie trochę jest tak, że jest to temat wyczerpywalny, więc w każdym filmie doszukamy się elementów z innych.