Buntownik z wyboru

Good Will Hunting
1997
8,1 307 tys. ocen
8,1 10 1 306964
7,6 60 krytyków
Buntownik z wyboru
powrót do forum filmu Buntownik z wyboru

Historia geniusza

ocenił(a) film na 10

Obejrzałem wczoraj ten film i nie myślałem, że wyrwie na mnie takie wrażenia. Historia o geniuszu, z którego nikt nie zdaje sobie sprawy, jakie ma
umiejętności. Zostaje dopiero zauważony przez nauczyciela postanawiającego zatrudnić terapeutę. Poruszyło mnie opowiadanie tej historii, sposób,
jaki została poprowadzona i nakręcona. Spodobało mi się, że film jest mi taki jakiś bliski, życiowy, ważny, ponieważ przedstawia przyjaźń, miłość,
uczucia, obawy, tęsknotę, wypady z kumplami, imprezy, bójki, zmiany. Nie tylko to, ale też motyw mistrza i ucznia, ich rozmowy, pomaganie i
zrozumienie. Zdziwiło mnie, że główny bohater miał skłonności do przemocy. Obsada jest chyba najmocniejszą stroną w tym filmie wraz z
scenariuszem. Matt Damon powinien normalnie dostać Oscara, Złotego Globa czy inne nagrody, a tu tylko nominacje. Niestety, musiał przegrać z
Jackiem Nicholsonem... Robin Williams tak samo. Komediowo-dramatyczna kreacja, poruszająca, wzbudzająca wiele uczuć. Nic dziwnego, że dostał
Oscara. Przełomowe role. Minnie Driver też wspaniała. Ben Affleck nie miał wiele do pokazania, ale zagrał bardzo przyzwoicie ,,cwaniaczka od serca''.
Piękna i oszczędna muzyka, choć ma w sobie magię, że wpada w ucho. W końcu to Danny Elfman. Nie rozumiem, czemu ten film nie dostał Oscara
czy też innej nagrody. I jak kur.wa mógł przegrać z Titanikiem to ja nie wiem. Choć tyle nagród dla Titanika, to czemu nie przyznać za najlepszy film. Ach,
nieważne. Ważne, jaki to jest film. Dla mnie to jest kolejna obowiązkowa pozycja z oglądanych przeze mnie filmów. Sądzę, że każdy nastolatek
powinien go obowiązkowo obejrzeć.

ocenił(a) film na 10
frycio80

Który przyjaciel pozwoliłby odejść Willowi? Tylko Chackie
Świetna rola Aflecka szczególnie w ostatnich dialogach.

ocenił(a) film na 10
lebland

Dokładnie. Nie powiedziałem nic o Stellanie Skarsgardzie, ale jak dla mnie ta rola jest taka normalna, nie wyróżniająca, wystarczająco dobra. Znam od dawna tego aktora. Niestety, nie miałem większej okazji oglądania z nim filmów, ale na pewno to zrobię.

ocenił(a) film na 9
frycio80

Polecam film "Ronin" z tym aktorem

ocenił(a) film na 10
dingo21

O, właśnie ten film od jakiegoś czasu zamierzam oglądać, bo lubię takie filmy, a jak to już jest Frankheimer, to jak najbardziej.

ocenił(a) film na 10
frycio80

to nie jest historia o geniuszu ...przede wszystkim jest to historia o zabłąkanym,oszukanym przez życie, młodym człowieku który boi sie relacji z ludźmi i odtrącenia przez co staje się A społeczny bo tak a nie inaczej postąpiło z nim dzieciństwo ....jak oglądałem za łebka ten film też widziałem film o geniuszu który ma wszystko gdzieś ...dziś widzę go całkiem inaczej i jest dla mnie filmem nr 1 na równi z Cienką czerwoną linią

ocenił(a) film na 10
hanibal

Bardzo dobre spostrzeżenie. Odpowiada mi to. Co do filmów, to jednak mam zupełnie inaczej.

ocenił(a) film na 10
frycio80

nie do konca ...wiele masz tytułów które bardzo wysoko oceniłem

ocenił(a) film na 10
hanibal

Nie patrzyłem, ale ten i Cienka czerwona linia. Buntownik wysoko, gdzieś 30, może dalej. Natomiast Cienka czerwona linia daleko, oj daleko w rankingu by było. Nie układam rankingów, ale wiem, jakby było.