Buntownik z wyboru

Good Will Hunting
1997
8,1 307 tys. ocen
8,1 10 1 306994
7,6 61 krytyków
Buntownik z wyboru
powrót do forum filmu Buntownik z wyboru

Nie zachwycił mnie. Liczyłam na dogłębne rozwinięcie idei buntownika.

ravenofnight

Gdyby takowa była to może by ją rozwinęli.

ocenił(a) film na 7
Private_Witt

Swoją wypowiedz ujęłam pod kątem tłumaczenia tytułu filmu :)

ravenofnight

tak myślałem tylko, że to nie jest tytuł oryginalny.

ocenił(a) film na 7
Private_Witt

Tytuły są adekwatne co do dzieła i w istocie mają z nim wiele wspólnego. Oczywiście nagminne zmieniane oryginalnych nazw jest kwestią ustalaną nadrzędnie. Nie mamy wpływu na decyzje dystrybutorów których głównym zadaniem jest promowanie danego dzieła filmowego. Niemniej jednak tytuły które zostałby znacząco oderwane od treści fabuły można już klasyfikować jako czysty absurd.

użytkownik usunięty
ravenofnight

Czy zawsze takie adekwatne?

ocenił(a) film na 9

Moze nie zawsze, ale w tym wypadku tytul nie jest az tak bardzo nieadekwatny.:) Nie mowie, ze nie mogl zmylic i wzbudzic innych oczekiwan co do filmu. Ale ostatecznie, moim zdaniem, ten tytul nawet pasuje. 'Buntownik' odnosi sie do postawy Sean'a - byla nawet taka scena, gdzie w rozmowie z tym profersorem, Geraldem mowil cos, ze zycie jakie wybral wybral swiadomie, wiec nie byla to kleska. Czyli mogl osiagnac wiecej, mogl zdobyc nagrody - jak profesor matematyki - ale zrezygnowal z dazenia ku temu, zbuntowal sie. I taka sama postawe przyjmuje Will. Najlepiej widac to chyba po rozmowie kwalifikacyjnej, gdy go spytali dlaczego mialby nie pracowac w danej firmie. Nie chce tej pracy, bo sprzeczna jest z jego ideami, buntuje sie.
Tak to wszystko rozumiem ja..;)