Większość ludzi niestety na rodzica się nie nadaje! Ja nie miałam dylematów "ja" czy" dziecko" wybór, że dziecko jest dla mnie najważniejsze był oczywisty i zajmowanie się nim było dla mnie przyjemnością i nie piszę tego żeby zgrywać jakąś najlepszą matkę świata, ale zwróćcie uwagę, że jeśli nie poświęcasz dziecku całkowicie swojej uwagi , to dziecko i tak się jej domaga jeszcze bardziej i jeszcze więcej !!! Nie wiem dlaczego matka, nie mówi dziecku, że potrzebuje chwili dla siebie, czy żeby odpocząć czy żeby porozmawiać przez telefon, czemu ludzie tego nie robią? Mój syn to rozumiał tzn: nauczył się bo mu o tym jasno powiedziałam, że jestem człowiekiem i też się męczę i muszę mieć chwilę dla siebie !!!! Często rodzice odpowiadają na pytania dziecka słynne: " nie, bo nie" i brakuje odpowiedzenia dziecku dlaczego nasz np. odpoczynek jest ważny (choćby dlatego że potem będę się mogła bawić z tobą więcej czasu). Zawsze jak miałam rozmawiać z kimś czy przez telefon, czy w ogóle z kimś w domu mówiłam mojemu synowi, że chcę go wysłuchać i bawić się z nim bo jest dla mnie najważniejszy, ale teraz nie mogę bo rozmawiam z koleżanką jak skończę to będę miała czas tylko dla niego, ale uwaga: trzeba dotrzymać słowa i potem poświęcić dziecku ten czas!