PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118690}
7,7 9,4 tys. ocen
7,7 10 1 9430
7,4 5 krytyków
C.R.A.Z.Y.
powrót do forum filmu C.R.A.Z.Y.

Film kapitalny. Świetny klimat, wciągająca muzyka i przyjemne dla oka kreacje aktorskie. Każdy z grających wnosił coś nowego co dało obezwładniający efekt. Przede wszystkim genialny Marc-Andre Grondin. Jego fascynująca przemiana i uświadomienie sobie homoseksualnej natury były niepretensjonalne i naprawdę fantastyczne. Szczególnie ciekawy był jego kontrast w stosunku do braci i przede wszystkim ojca. Jedynie matka okazała wyrozumiałość. Poprostu cudo. Z drugiej strony film dostarcza przyjemnego dla oka spojrzenia na lata sześdziesiąte, a zwłaszcza siedemdziesiąte i osiemdziesiąte. Klimat jak wspomniałem rewelka. Wielka szkoda, że nie uzyskał nominacji dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego. Naprawdę szkoda... Cieszę się jednak, iż zupełnie o nim nie zapomniano o czym świadczą nagroda główna na Festiwalu w Toronto, a także nominacja dla najlepszego filmu zagranicznego Europejskiej Akademii Filmowej. Oby więcej takich filmów w tej tematyce:)

ocenił(a) film na 9
MF13

Podpisuję się po tym wszystkimi kończynami :)

ocenił(a) film na 9
Lothan

Wspaniale. Tylko jedna osoba, a może aż jedna. Dziękuję :)

ocenił(a) film na 9
MF13

Wracam do tego filmu co jakiś czas. Trzeba go oglądać bez pośpiechu. Cieszę się jego klimatem i muzyką. No i uczta na oka ;) Pamiętam gdy wchodził do kin. Właściwie traktowano go jako niszowy, ale udało mi się go obejrzeć na dużym ekranie, a potem kupić DVD.

ocenił(a) film na 9
Lothan

Rzeczywiście :) Ten film to prawdziwa sztuka. Ma głębokie przesłanie i sens...

"Ważniejszy od samego dzieła jest efekt, jaki ono wywołuje. Sztuka może umrzeć, obraz może ulec zniszczeniu. Istotne jest ziarno, które zostało zasiane".
Autor: Joan Miró

ocenił(a) film na 10
MF13

tyle słów, tyle różnych elementów, sytuacji w głowie, a w efekcie tylko jedno mam do przekazania - cudo, w prawie każdym calu. fabuła, bohaterowie, muzyka... ile razy bym nie oglądała tego filmu, tyle razy mnie zachwyca. 'Shine On You Crazy Diamond', 'Space Oddity'... świetny film.

ocenił(a) film na 9
stupidkid

Zgadzam się... prawdziwy majstersztyk. Wspaniały film :) Ścieżka dźwiękowa genialna, główny bohater świetnie dobrany... C.R.A.Z.Y. po raz drugi powalił mnie na kolana.

ocenił(a) film na 9
MF13

Czekam na kolejny audycję w telewizji... dla mnie już 3 :)