Całkowite zaćmienie

Total Eclipse
1995
7,2 30 tys. ocen
7,2 10 1 29557
6,9 29 krytyków
Całkowite zaćmienie
powrót do forum filmu Całkowite zaćmienie

Arthur Rimbaud

ocenił(a) film na 10

Oglądałam ten film jakieś 9, 10 lat temu, kiedy zapanował szał na DiCaprio. 5 lat temu odkryłam francuskiego poetę Artura Rimbauda, którym do dnia dzisiejszego jestem absolutnie zafascynowana. "Olśniło" mnie wtedy i przypomniałam sobie o dawno zakopanym już filmie Agnieszki Holland. Genialne aktorstwo, realizm. Dzieło sztuki!

użytkownik usunięty
Sugar

popieram film poprostu genialny (nic dodac nic ująć) szokujący, ale jakże bardzo dający do myslenia...no i zgadzam się świetne aktorstwo ( leo potwierdza swoją klasę) naprawde wart obejrzenia film

Pozdro!

ocenił(a) film na 10

Godny zauważenia jest ten poeta sama przeżyłam fascynację nim i zaczęłam pisać.Pisanie mi przeszło ale nadal chętnie wracam do wierszy Arthura. Film jest poruszający,obraz,muzyka,wiersze,erotyka,nasycenie.

pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Sugar

Hmmm ja wczoraj w końcu zobaczyłam i też nie jestem zadziedziona:)
Leo jak zwykle pokazał klasę, to samo drugi głowny bohater, którego do tej pory znałam jako profesora Lupina z Harry'ego Pottera:P

CzarnaKrwinka

Film znam od jakiś 8 lat; zainspirował mnie do zapoznania się z biografią i twórczością obu poetów-w chwili obecnej mogę prawie uchodzić za speca od obu artystów. Jako próba zobrazowania tej pasjonującej historii oceniam go bardzo pozytywnie: odtwórcy obu ról wywiązali się z zadania bardzo solidnie, wiernie oddana atmosfera francuskiej bohemy początku lat 70tych XIX wieku, wspierana świetną muzyką Kaczmarka. Myślę, że w dobie obecnie panującej szybkiej narracji i montażu, efektownych tricków komputerowych i bajecznej kolorystyki, film wydawać może się dość statyczny, raczej trudny w odbiorze, a dla homofobów wprost nie do zniesienia. Wg mojej skromnej oceny mierzonej moim charakterem i moją wrażliwością film należy do wąskiej elity.