Całkowite zaćmienie

Total Eclipse
1995
7,2 30 tys. ocen
7,2 10 1 29557
6,9 29 krytyków
Całkowite zaćmienie
powrót do forum filmu Całkowite zaćmienie

Otóż, myślę, że gdyby nie ten problem, ten film dostał by odemnie na luzie 8, może nawet 9. Jest to film z roku 95, podobnie jak inne filmy z Leo, np. Szybcy i martwi lub Przetrwać w Nowym Jorku, tak się składa, że miałem je okazje obejrzeć, co lepsze Szybcy i martwi dzisiaj natomiast Całkowite Zaćmienie wczoraj. Co mi się rzuciło w oczy to sposób w jaki film jest zrealizowany, sposób skakania między scenami oraz ogólnie nasycenie kolorów obrazu, miałem wrażenie, że oglądam film z roku 85 a nie 95. I nie chodzi o jakość, jakość filmu była dobra, ale zwyczajnie takie staromodne kręcenie filmu. Zupełnie jak by użyto do niego przestarzałej już na tamte lata technologii a raczej kamer. W porównaniu z Szybcy i martwi, film naprawdę wydaje się 10 lat starszy. To dosyć irytujące jak czasami ze sceny na scenę mijało ponad 2 lata, ogólnie film jest dobry i mam wrażenie, że za jakiś czas będę musiał go obejrzeć jeszcze raz by wszystko zrozumieć, jednak to co mi się rzuciło w oczy, to właśnie to, że film wygląda na nakręcony w bardzo staroświecki sposób w porównaniu do innych produkcji z tego samego roku z między innymi Leonardo DiCaprio.

ocenił(a) film na 8
darkar1998

No właśnie mi też to się rzuciło w oczy, ciekawi mnie od czego to zależało, budżetu małego chyba nie mieli bo wiadomo nawet jeżeli w tamtych czasach DiCaprio oraz Thewlis wielkimi gwiazdami nie byli to jednak były to już rozpoznawalne nazwiska. Może zwyczajnie dla Holland nie była dostępna wtedy najnowsza technologia, a może to celowy zabieg. Nie mam pojęcia ale faktycznie w porównaniu z innymi tytułami z tego samego roku widać różnicę.

ocenił(a) film na 7
Nobody_5_2

No właśnie też o tym pomyślałem, może celowo, żeby oddać tamte czasy, nie mam pojęcia. Fajnie by było jak by ktoś bardziej zorientowany się wypowiedział na ten temat.