PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=702937}
7,3 71 tys. ocen
7,3 10 1 71054
5,8 30 krytyków
Carte Blanche
powrót do forum filmu Carte Blanche

Nie wiem, czemu mnie nie porwał, może dlatego, że zachwyci starszą część publiczności, ale mnie na pewno nie. I nic nie dało rady uratować tego filmu, nawet genialna gra aktorska Tomka Ziętka, którego uwielbiam i Chyry. Po prostu że-na-da. A z taką historią mogli zrobić naprawdę ciekawą produkcję...

ocenił(a) film na 9
tysiacmetrow

Ja wiem czemu cię nie porwał - twój profill informuje, że igrzyska - kosogłos oceniłeś/łaś na 10!
Proste...

ocenił(a) film na 6
adela777

A co z tego wynika? Bo chyba niekoniecznie rozumiem.

tysiacmetrow

Ja też nie ;) co ma piernik do wiatraka? :D

ocenił(a) film na 3
adela777

Adela, ten film po prostu pod względem artystycznym był bardzo średni - bardzo wyraźnie historia została ubarwienie dla celów komercyjnych, jak np. romans Kacpra z Ewą. Jest tak, bo scenariusz jest naprawdę słaby i pozbawiony konsekwencji. Sztandarowym przykładem może być scena seksu na plaży. Najpierw nic, potem nagle on dotyka jej ręki i ona mu się oddaje. Nierealistycznie oddany był moment kłótni Wiktora z żoną, co ujawnia problem większości ujęć w filmie - wszelkie procesy międzyludzkie spłycone są do akcji i reakcji, nie dając czasu na eskalację konfliktu, podobnie jest w przypadku ultrakrótkiego snu Kacpra, który jest w ogóle w tej formie niepotrzebny, niewnosząc nic do filmu. Gra aktorska, poza kilkoma znanymi nazwiskami, była słaba, co szczególnie widać u uczniów liceum. I na końcu żart rodem z amerykańskiego filmu o superbohaterach, co gryzie się z przyjętą poprzednio konwencją. Ogólnie film wyraźnie robiony pod publikę.

ocenił(a) film na 8
Czekoladowy_Muffin

Wątek romansowy jest rzeczywiście dla mnie nie przekonujący w filmie. Tym bardziej zaciekawiło mnie, że nie jest wcale fikcyjny i dodany "pod publiczkę". Generalnie film jest dobrze zrobiony, jak na nasze warunki, a braki są raczej scenariuszowe.

ocenił(a) film na 3
Marek_Karol_P

wyborcza(kropka)pl/1,75478,17293583,Szlachetny_oszust_nauczyciel__Dyrektorka_szk oly__Nigdy.html?
Tutaj dyrektorka szkoły mówi, że wydarzenia z nauczycielką i nauczycielem WF-u nie miały miejsca w rzeczywistości. Tak po prostu, dla uściślenia :)