PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=843}
7,8 440 tys. ocen
7,8 10 1 440236
6,9 67 krytyków
Chłopaki nie płaczą
powrót do forum filmu Chłopaki nie płaczą

Litości!!!

ocenił(a) film na 6

No i wyszł szydło z worka. Miesięcznik FILM zrobił małą ankietę wśród 500 Polaków m.in na najlepszy ojczysty film. No i nie bez przyczyny piszę to pod tym tytułem, ponieważ ten właśnie obraz znajduje się na pierwszym miejscu. To świadczy niestety niezbyt pozytywnie o rodzimych gustach, tym bardziej, że na dalszych miejscach są: 2"Ogniem i mieczem", 3"Kiler", 4"Nigdy w życiu" i 5"Quo Vadis". Ta lista mówi sama za siebie.

ocenił(a) film na 10
ziena

A Ty kobieto dlaczego myślisz, że tak jest? Film jest świetny, a ekranizacji filmowych (OiM i QV) nie można porównywać do powieści --) słabe. Kiler wprwadzie dobry, a Nigdy w życiu - kwestia gustu. Nie chcąc Cie obrażać, nie powiem tego dobitniej, ale się nie znasz. Lista wcale nie świadczy o gustach Polaków, ale o polskim kinie. Wystarczy popatrzeć jaki sukces odnoszą zagraniczne produkcje w naszym kraju, ale to już inna historia.

Doc

Ludzie, mnie też podobali się chłopacy ale najlepszy polski film? Matuśko ...

ocenił(a) film na 10
Gloot

W kategorii Najlepsza Polska Komedia, mógłby zająć takie miejsce, ale ogólnie to raczej nie. Chyba, że brali po uwagę średnią ilość wyświetleń przez widza :)

Doc

Ludzie, mnie też podobali się chłopacy ale najlepszy polski film? Matuśko ...

Doc

"Chłopaki..." nie są złym filmem, ale ludzie chyba postradali zmysły dając go na pierwsze miesjce, tak samo jak kolejne pozycje, a w szczególności Quo Vadis. Starsze polskie kino wcale nie jest takie złe, tylko nikt go nie ogląda bo w TPV puszczają dobrze sprzedającą się papkę. Zarabia na tym TV, to i przeklada się sytuacja na kino, gdzie dla polskich filmów nie ma miejsca, ze względu na zalew zachodniego chłamu. Zagraniczne filmu bywają oczywiście znakomite, ale niestety w mniejszości (mówię o tym co jest sprowadzane do polskich kin).

ocenił(a) film na 10
Beechbone

Nie słyszałem o tym rankingu, ale dla mnie to też najlepszy polski film:) Niestety prócz komedii i przynudnawych dramatów (z braku środków na porządną realizację m.in.) Polacy innych filmów nie umieja robić. A że naród woli się pośmiać (bo mało ma śmiechu w codziennym życiu), zamiast oglądać nudne i przydługawe dramaty, naprawdę dziwi Was że wygrała ta - najlepsza -polska komedia...?

Nawiasem mówiąc od tego filmu ja (i pewnie nie tylko ja) zacząłęm oglądać polskie filmy, nie tylko komedie, i przekonałem się, że umiemy też robić dobre kino! Oby więcej takich produktów, a Lubaszenko to mistrz komedii!!! Poranek Kojota i E=mc2 są równiez dobre, polecam każdemu!

Man_Behind_The_Sun

jak mozna mówic o ulubionym filmie Polaków na podstawie głosów 500 osób, tak sie nie da, mozna powiedziec o tych osobach, a co to jest w porównaiu do 39 mln z naszego kraju?

ocenił(a) film na 1
ziena

Film slaby- ale każdy swój gust ma... Przydało by sie tylko nieco urozmaicenia w polskim kinie, a nie wciaz ta gangsterska badź romantyczna monotonia.

D23

Już lepsza gangsterska niż romantyczna w mojej opinii :>

ziena

wyniki tej ankiety niezbyt pozytywnie świadczą o gustach Polaków? hahahha, beka z twojego oburzenia:
po 1. - co to k*rwa za ankieta!? głosy zebrali chyba tylko wśród samej redakcji. 500 osób to może głosować na hit dnia w jakiejś podrzędnej stacyjce radiowej, a nie na polski film wszechczasów! także jeśli ta ankieta o czymkolwiek świadczy, to tylko o BRAKU SZACUNKU redakcji tego miesięcznika do prawdziwych dzieł rodzimej sztuki.
po 2. - "Chłopaki nie płaczą" to spoko komedia, więc odwal się od tego filmu. co prawda nie mieści się w kategorii "najlepsze dzieła sztuki filmowej w Polsce" (a jak dla mnie tego szukają tego typu ankiety), więc głosy na ten obraz powinny być UNIEWAŻNIONE! :D zwycięstwo należy się tu bardziej każdemu z filmów Kieślowskiego i masie innych obrazów, ale to nie zmienia faktu, że o "Chłopakach.." nie powinno się wypowiadać negatywnie z powodu tego "osiągnięcia" w tym śmiesznym miesięczniku :>

ziena

i jeszcze po 3. - na jakim Ty świecie żyjesz? nawet jakby głosował MILION Polaków, to wyniki byłyby pewnie niewiele mniej absurdalne. nie zauważyłaś jeszcze, że zwycięzcami takich rankingów, ankiet, itd. są NAJPOPULARNIEJSZE filmy, a nie NAJLEPSZE? A że tak bardzo ZNIKOMA jest liczba ludzi o wysokim stopniu wrażliwości na piękno i artyzm, którzy oczekują od dzieła czegoś twórczego, błyskotliwego i niebanalnego.. wada (tak jak w demokracji) tych rankingów to to, że większość dokonuje wyboru, a akurat na całym świecie większość stanowią nudne jełopy, a ludzie mający pojęcie o sztuce to niewielki procent, który może co najwyżej wepchnąć jeden z "Trzech kolorów" na 36 miejsce. Przykry jest ten świat, i to nie od dzisiaj, więc nie rozumiem skąd ten szok, skąd to "LITOŚCI!!!".

ocenił(a) film na 2
ziena

To smutne, ale to tylko potwierdza że nasze społeczeństwo jest głupie, i nie ma dobrego smaku, gdyby było inaczej najpopularniejszym programem w tv. była by np. kultura a nie tvn czy polsat, muzyką mas nie byłoby discopolo czy hiphop, a książki czytałby każdy. Niestety rządom zależy aby mnożyć nieinteligentnych gdyż głupich łatwo kontrolować.

reynewan79

"Chłopaki..." to faktycznie film uderzający w podobny ton co muzyka zespołu "Łykend" :>. I co ciekawe upowszechnienie wykształcenia pogorszyło sytuację niż polepszyło, ale -wiecie- to TAK miało być ...