No i wyszł szydło z worka. Miesięcznik FILM zrobił małą ankietę wśród 500 Polaków m.in na najlepszy ojczysty film. No i nie bez przyczyny piszę to pod tym tytułem, ponieważ ten właśnie obraz znajduje się na pierwszym miejscu. To świadczy niestety niezbyt pozytywnie o rodzimych gustach, tym bardziej, że na dalszych miejscach są: 2"Ogniem i mieczem", 3"Kiler", 4"Nigdy w życiu" i 5"Quo Vadis". Ta lista mówi sama za siebie.
A Ty kobieto dlaczego myślisz, że tak jest? Film jest świetny, a ekranizacji filmowych (OiM i QV) nie można porównywać do powieści --) słabe. Kiler wprwadzie dobry, a Nigdy w życiu - kwestia gustu. Nie chcąc Cie obrażać, nie powiem tego dobitniej, ale się nie znasz. Lista wcale nie świadczy o gustach Polaków, ale o polskim kinie. Wystarczy popatrzeć jaki sukces odnoszą zagraniczne produkcje w naszym kraju, ale to już inna historia.
W kategorii Najlepsza Polska Komedia, mógłby zająć takie miejsce, ale ogólnie to raczej nie. Chyba, że brali po uwagę średnią ilość wyświetleń przez widza :)
"Chłopaki..." nie są złym filmem, ale ludzie chyba postradali zmysły dając go na pierwsze miesjce, tak samo jak kolejne pozycje, a w szczególności Quo Vadis. Starsze polskie kino wcale nie jest takie złe, tylko nikt go nie ogląda bo w TPV puszczają dobrze sprzedającą się papkę. Zarabia na tym TV, to i przeklada się sytuacja na kino, gdzie dla polskich filmów nie ma miejsca, ze względu na zalew zachodniego chłamu. Zagraniczne filmu bywają oczywiście znakomite, ale niestety w mniejszości (mówię o tym co jest sprowadzane do polskich kin).
Nie słyszałem o tym rankingu, ale dla mnie to też najlepszy polski film:) Niestety prócz komedii i przynudnawych dramatów (z braku środków na porządną realizację m.in.) Polacy innych filmów nie umieja robić. A że naród woli się pośmiać (bo mało ma śmiechu w codziennym życiu), zamiast oglądać nudne i przydługawe dramaty, naprawdę dziwi Was że wygrała ta - najlepsza -polska komedia...?
Nawiasem mówiąc od tego filmu ja (i pewnie nie tylko ja) zacząłęm oglądać polskie filmy, nie tylko komedie, i przekonałem się, że umiemy też robić dobre kino! Oby więcej takich produktów, a Lubaszenko to mistrz komedii!!! Poranek Kojota i E=mc2 są równiez dobre, polecam każdemu!
jak mozna mówic o ulubionym filmie Polaków na podstawie głosów 500 osób, tak sie nie da, mozna powiedziec o tych osobach, a co to jest w porównaiu do 39 mln z naszego kraju?
Film slaby- ale każdy swój gust ma... Przydało by sie tylko nieco urozmaicenia w polskim kinie, a nie wciaz ta gangsterska badź romantyczna monotonia.
wyniki tej ankiety niezbyt pozytywnie świadczą o gustach Polaków? hahahha, beka z twojego oburzenia:
po 1. - co to k*rwa za ankieta!? głosy zebrali chyba tylko wśród samej redakcji. 500 osób to może głosować na hit dnia w jakiejś podrzędnej stacyjce radiowej, a nie na polski film wszechczasów! także jeśli ta ankieta o czymkolwiek świadczy, to tylko o BRAKU SZACUNKU redakcji tego miesięcznika do prawdziwych dzieł rodzimej sztuki.
po 2. - "Chłopaki nie płaczą" to spoko komedia, więc odwal się od tego filmu. co prawda nie mieści się w kategorii "najlepsze dzieła sztuki filmowej w Polsce" (a jak dla mnie tego szukają tego typu ankiety), więc głosy na ten obraz powinny być UNIEWAŻNIONE! :D zwycięstwo należy się tu bardziej każdemu z filmów Kieślowskiego i masie innych obrazów, ale to nie zmienia faktu, że o "Chłopakach.." nie powinno się wypowiadać negatywnie z powodu tego "osiągnięcia" w tym śmiesznym miesięczniku :>
i jeszcze po 3. - na jakim Ty świecie żyjesz? nawet jakby głosował MILION Polaków, to wyniki byłyby pewnie niewiele mniej absurdalne. nie zauważyłaś jeszcze, że zwycięzcami takich rankingów, ankiet, itd. są NAJPOPULARNIEJSZE filmy, a nie NAJLEPSZE? A że tak bardzo ZNIKOMA jest liczba ludzi o wysokim stopniu wrażliwości na piękno i artyzm, którzy oczekują od dzieła czegoś twórczego, błyskotliwego i niebanalnego.. wada (tak jak w demokracji) tych rankingów to to, że większość dokonuje wyboru, a akurat na całym świecie większość stanowią nudne jełopy, a ludzie mający pojęcie o sztuce to niewielki procent, który może co najwyżej wepchnąć jeden z "Trzech kolorów" na 36 miejsce. Przykry jest ten świat, i to nie od dzisiaj, więc nie rozumiem skąd ten szok, skąd to "LITOŚCI!!!".
To smutne, ale to tylko potwierdza że nasze społeczeństwo jest głupie, i nie ma dobrego smaku, gdyby było inaczej najpopularniejszym programem w tv. była by np. kultura a nie tvn czy polsat, muzyką mas nie byłoby discopolo czy hiphop, a książki czytałby każdy. Niestety rządom zależy aby mnożyć nieinteligentnych gdyż głupich łatwo kontrolować.