Chłopcy z ferajny

Goodfellas
1990
8,3 324 tys. ocen
8,3 10 1 323831
8,8 71 krytyków
Chłopcy z ferajny
powrót do forum filmu Chłopcy z ferajny

Przede wszystkim byłem nastawiony na coś naprawdę mocnego, szczególnie, że to gangsterski film oparty na prawdziwych wydarzeniach, więc i emocję z przekazu powinny być solidne. Film mi się podobał, ale chyba spodziewałem się więcej. Może coś mi umknęło, na pewno obejrzę jeszcze raz. Postać grana przez Ray'a Liotte mnie nie powaliła, za mało plastyczna (ale Henry pewnie taki był). Sam nie wiem, mam mieszane uczucia...

grubounce

Mi się spodobała narracja w filmie i to, że mimo tego że akcja dzieje się szybko to nic mi nie umknęło. Ale gdzieś w połowie zdałem sobie sprawę, że już go oglądałem w telewizji i dlatego teraz dałem 7. Może wtedy bardziej mi się podobał, ale skali ocen trzeba używać całej.

Ogólnie to jeden z najlepszych filmów gangsterskich, więc jak ktoś szuka czegoś o tej tematyce to warto by ten film obejrzeć. Temat wtórny, historie gangsterów też w sumie opierają się na jednym schemacie (również w tym filmie), ale tak jak wyżej napisałem narracja i tempo sprawiają że dobrze się ten film ogląda.

I teraz po przypomnieniu sobie tego filmu i porównując z Blow z 2001 muszę temu drugiemu odjąć punkt ;P Tamten już kompletnie ma zawyżoną ocenę.