Chłopcy z ferajny

Goodfellas
1990
8,3 324 tys. ocen
8,3 10 1 323883
8,8 71 krytyków
Chłopcy z ferajny
powrót do forum filmu Chłopcy z ferajny

Pamiętam....gdy pierwszy raz obejrzałem ten film.....byłem zachwycony ale nie wiedziałem czemu....dopiero gdy kupiłem sobie dwupłytowe wydanie DVD i na spokojnie po latach obejrzałem ponownie....znów mnie wgniotło w fotel..... Wiadomo że każdy facet uwielbia filmy gangsterskie bo sam siebie często widzi w roli bossa mafii....Każdy ma namiastkę by zostać panem życia i śmierci...mieć władze , pieniądze i piękne kobiety . A co do samego filmu to naprawdę brak słów . Arcydzieło samo w sobie , piękne długie sceny i zdjęcia pozwoliły Robertowi DeNiro , Joe Pesci i Ray Liotcie dać popis swoich umiejętności....ze strony Deniro wystarczyła sama jego mimika twarzy żeby się zachwycić jego grą . Drugim plusem dzieła jest poprowadzenie przez Martina Scorsese filmu w sposób nie chronologiczny i występująca w nim narracja pierwszoplanowej postaci . W ten sposób lepiej poznajemy głównych bohaterów i lepiej trzyma w napięciu ....Już same pierwsze sceny filmu mogą nas kompletnie rozbić . Muzyka jest naprawdę znakomita . Całość tworzy niekwestionowany klimat i emocje które trzymają nas długo po obejrzeniu filmu . To świadczy o wielkości tego arcydzieła .