Chłopcy z ferajny

Goodfellas
1990
8,3 324 tys. ocen
8,3 10 1 323850
8,8 71 krytyków
Chłopcy z ferajny
powrót do forum filmu Chłopcy z ferajny

Witam, jako temat maturalny wybrałem Kreacja gangstera w literaturze i filmie XX wieku. Omów na wybranych przykładach sposób funkcjonowania tego motywu. Jako książkę wziąłem „Ojca chrzestnego” a jako filmy „Człowiek z blizną” i „Chłopcy z ferajny”. Liczę trochę na waszą pomoc. Chciałbym żeby powstała tu taka jakby burza mózgów gdzie będziecie wypisywać rzeczy które mogą mi się przydać. Cechy charakteru, motywy jakimi kierował się główny bohater itd. Jeżeli były jakieś podobne tematy to prosiłbym o podzielenie się linkiem.

Chłopcy z ferajny ------
Jako, że wybrałem film prosiłbym o rzeczy jakie można wywnioskować tylko z filmu nie kierując się książką.

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
bartek-brt

burza mozgow ... podobno jeden koles tak sie rozpisuje .. ze jak zalozyles temat to od tamtąd pisze do dzis...

ocenił(a) film na 9
bartek-brt

Witam powiem ze wybrales sobie bardzo interesujacy temat :) ja wybralem motyw szalenca i szalenstwa w literaturze ,ale to bylo rok temu ;] wracajac do tematu.... Sam film chlopcy z ferajny ogladalem dawno ,lecz wlasnie nabralem na niego ochoty a wiec napisze cos o nim jak skoncze seans ;] a co do ojca chrzestnego to ksiazke czytalem calkiem nie dawno wiec cos moge na ten temat napisac. Don vito corleone - Glowa rodziny (boss mafii) bezwgledny wobec swoich wrogow,NIeugiety w wyznawaniu swoich pogladow(jak wtedy kiedy solzzo przyszedl z propozycja udzialu w interesach zwiazanych z handlem narkotykami wszyscy byli za miedzyinnymi hagen(consligieri) jak i sonny jego starszy syn) ,wielu ludzi darzylo go szacunkiem lecz to byl szacunek przeplatany ze strachem, wielu rowniez go kochalo za jego pomoc lecz nie dawal nic za darmo. Kazdy mogl do niego przyjsc i poprosic o przysluge lecz musial sie liczyc z tym ze ktoregos dnia don vito przyjdzie i poprosi go o splacenie dlugu (wyswiadczenie przyslugi) nigdy nikomu nie grozil gdyz uwazaz to za slabosc (zdradzanie swoich planow wobec wrogow) jedna z jego z zelaznych zasad bylo nie zdradzanie tego co sie mysli ludzia z poza rodziny. Od poczatku byl konsekwetny,zimny i bezwgledny w osiaganiu swoich celow. Zaczal "kariere" od zabicia miejscowej grubej ryby (nie pamietam jak sie ten mafioso nazywal) gdy byl jeszce mlodym chlopakiem w wieku zblizonym do naszego :) To wlasnie on jest autorem slow "mam dla ciebie propozycje nie odrzucenia" czy " zemsta to potrawa ktora najlepiej smakuje na zimno" Pisze tak ogolnie bo nie wiem nawet jakas sobie postawilem teze do tematu napisz jaka to postaram sie sprecyzowac :) to oczywiscie nie wszystko o donie lecz nie zaczynam opisywac Sonnego,Hagena czy Toma bo jak wspomnialem przed chwila nie wiem czy jest sens gdyz nie wiem do czego mam to wszystko "podciagnac" Ja np. Do mojego tematu na maturze postawilem sobie teze : Rozne rodzaje szalenstwa i ich konsekwencje Tzn : Z milosci,samotnosci,z halucynacji (Solaris), itp. Wiec napisz co jest piec a postaram ci sie pomoc :P

ocenił(a) film na 7
bartek-brt

Witam! Temat rzeczywiście bardzo ciekawy. Ja poddałbym analizie wizerunek gangstera w latach 30 XX wieku np na podstawie filmu który ostatnio mięliśmy okazję oglądać mianowicie "Wrogowie publiczni", czas (wielki kryzys - pewnie w jakiś sposob determinował główne postacie ) i miejsce ciekawe . Akcja książki i filmów które Ty wybrałeś osadzona jest mniejwięcej w połowie i drugiej połowie XX wieku (w każdym bądz razie po 1945r) może warto by było porównać wizerunek gangstera z I i II połowy tego wieku?
Jeśli miałbyś jakieś pytania to pisz :)
pzdr

ocenił(a) film na 9
v1nc1

ciekawie :) "wizerunek gangstera z I i II połowy tego wieku" - bardzo dobry pomysl :) bartek-brt juz masz poczatek pracy ;]

ocenił(a) film na 8
zlowieszczy4

Faktycznie ciekawy pomysł ale już się nastawiłem że będę korzystał z tych dwóch filmów i z książki Ojca Chrzestnego. Tezy takowej jeszcze nie mam wymyślonej ale babka od polskiego poradziła mi żebym pisał pod tą: Różne sposoby funkcjonowania motywu gangstery ukazujące złożoność postaci (uwikłanie w różne sprawy, problemy).
Tak to na razie wygląda.

ocenił(a) film na 9
bartek-brt

No no, temat masz naprawdę ciekawy, szkoda że rok temu sam na taki nie wpadłem - stanęło na Szekspirze :P. Jeśli chcesz wykorzystać "Chłopców z Ferajny", to poleciłbym Ci gorąco książkę N. Pillegiego, na podstawie której film powstał. Stamtąd dowiesz się szerzej o światku przestępczym i o psychologii gangsterów (plus - cała historia oparta na faktach).
Na pewno też doszedłbyś do ciekawych wniosków, gdybyś w jednym z akapitów spróbował nakreślić różnice między gangsterem wykreowanym przez pisarza (vide "Ojciec Chrzestny"), a tym ze świata realnego ("Chłopcy z Ferajny", ewentualnie polecam "Gomorrę" R. Saviano).

To chyba tyle ode mnie, pozdrawiam i zyczę owocnej pracy ;)

ocenił(a) film na 9
bartek-brt

"Chłopcy z ferajny ------
Jako, że wybrałem film prosiłbym o rzeczy jakie można wywnioskować tylko z filmu nie kierując się książką"

Jeżeli wybrałeś ten film to na pewno zauważyłeś że mimo że jest w nim główny bohater to tak naprawdę jest to opowieśc o całej tej grupie, w której w skład wchodzą różni gangsterzy i każdy z nich jest inny i czym innym się kieruje dążąc do celu, powinienes porównac każdego z nich osobno bo bohater grany przez Ray'a Liotte różni się np od tego którego gra Joe Pesci, który był typem awanturnika z manią wielkości i wybujałym ego

Faser_2

Możesz sobie pomóc materiałami z ujawnionych akt FBI na temat mafii od początku lat 20. Poszukaj w googlach, a na pewno znajdziesz. Nie mogę Ci pomóc wiele, bo znam się głównie na gangach z ulicy. Możesz oglądnąć serial Boardwalk Empire dla relaksu.