Chłopcy z ferajny

Goodfellas
1990
8,3 324 tys. ocen
8,3 10 1 323850
8,8 71 krytyków
Chłopcy z ferajny
powrót do forum filmu Chłopcy z ferajny

Który lepszy?

ocenił(a) film na 10

Który film waszym zdaniem jest lepszy? Chłopcy z Ferajny czy Ojciec Chrzestny? Proszę podawać tylko tytuły filmów bez osobistych komentarzy ponieważ chcę uniknąć zbędnych konfliktów.

ocenił(a) film na 10
mucha149

Zdecydowanie "Chłopcy z ferajny" .

ocenił(a) film na 10
karmik14

chłopcy są świetni, ale nie porównójmy ich Ojca Chrzestnego, czyli najlepszego filmu w historii kinematografii

ocenił(a) film na 10
manwerty

a właściwie to OC2 jest najlepszy

manwerty

e tam, najlepszego. nie żartuj, książka była lepsza

ocenił(a) film na 10
doorshlaq

Dobra, ale ja mówię o filmach nie?

manwerty

tak czy inaczej, ciężko uznać ten film za najlepszy.

ocenił(a) film na 9
mucha149

Co trzeba mieć w głowie żeby te 2 filmy ze sobą porównywać.?

Xsaav

Ojciec Chrzestny w 100% lepszy.

ocenił(a) film na 10
Xsaav

Obraziłem cię? Jak nie chcesz to się nie wypowiadaj. Co trzeba mieć w głowie żeby takie komentarze pisać :/ ?

ocenił(a) film na 9
mucha149

nie da rady wybrac lepszego filmu nie dodajac wlasnego komentarza :P chlopcy z ferajny (uliczna gangsterka) ojciec chrzestny (zasady,rodzina,szacunek) dla mnie wygrywa ojciec chrestny

zlowieszczy4

Osobiście częściej oglądam Goodfellas

ocenił(a) film na 10
mucha149

Według mnie porównanie tych dwóch filmów nie jest na miejscu, to 2 zupełnie inne bajki, tak jak napisał t0 zlowieszczy4, oba są BARDZO dobre, z tym że Ojczulek lepszy.

bobo553

To po co wybierasz jeden skoro porównanie jest bezsensu :/

ocenił(a) film na 7
kondi143

Bez sensu... Nie powinno w ogóle być takiego porównania. Chłopcy z ferajny to moim zdaniem tylko dobry flim... Nietykalni, Dawno temu w Ameryce czy nawet samo Życie Carlita jest moim zdaniem lepsze:)
Ojciec Chrzestny jest o kilka poziomów wyżej nad wszystkimi filmami gangsterskimi...

Armandi

Chyba Twoje pojęcie o filmach gangsterskich musi być marne skoro Nietykalnych uważasz za lepszy film of Goodfellas no chyba,że inny film oglądaliśmy.

ocenił(a) film na 7
kondi143

To, że ktoś ma inny gust czy też zdanie nie znaczy, że nie ma pojęcia o filmach. Nie uważam się za eksperta, po prostu oglądam filmy a gangsterskie są jednymi z moich ulubionych gatunków tak więc nie wiem o czym tu mowa...

Armandi

Faktycznie może nie powinienem tak pisać,ale nie rozumiem jak można być fanem kina gangsterskiego i Goodfellas uważać za tylko dobry film.

kondi143

Hmm, trudny wybór... Jednak lepiej oglądało mi się Chłopców z Ferajny

ocenił(a) film na 9
Rychar

Niewiele lepszy jest Ojciec chrzestny ale tylko o milimetry :}

mucha149

Ojciec chrzestny, jak dla mnie lepszy klimat

ocenił(a) film na 10
snajper414

właśnie po raz kolejny oglądam "Chłopców...."jest rewelka,ale lepszy "Ojciec...."

ocenił(a) film na 7
ewelina55

zdecydowanie Ojciec Chrzestny

ocenił(a) film na 6
mucha149

Ojciec chrzestny!!!

ocenił(a) film na 9
mucha149

Chłopcy z ferajny

ocenił(a) film na 9
mucha149

Ojciec Chrzestny

ocenił(a) film na 10
mucha149

Ojciec Chrzestny

ocenił(a) film na 9
Rudolfo

Ojciec Chrzestny ale tylko pierwsza czesc ktora czytalem i oglądalem a Chlopcy z ferajny z poczatku sie nakrecilem a po tem pare scen godne uwagi wiec nie widze porownania gdyz wiele rzeczy sciagnieto wlasnie z dziela Maria Puzo

ocenił(a) film na 9
mucha149

Ojciec Chrzestny - model gangstera romantycznego, kiedy oglądamy "Ojca" mamy ochotę poczuć sie właśnie jak taki Michael albo Vito.. być w Rodzinie itd

"Chłopcy z ferajny" - to film mocno oparty na faktach, nakrecony zupelnie w innym stylu opowiadajacy historie gangstersko - mafijną, ale bardzo inną od tej z "Ojca". głownie dlatego ze rzecz dzieje sie duzo pozniej niz wydarzenia w "ojcu", ale tez dlatego ze tutaj juz nie ma gangstera-romantyka. tutaj jest brutalna rzeczywistosc.

w kazdym razie.. oba filmy pod kazdym wzgledem tak swietne ze nie da sie ich opisac. ja polecam zawsze i wszedzie, kazdemu oba. i za aktorstwo i za klimat, ale takze wlasnie za te odmiennosc.

pozdro filmweb'owicze ! cieszy mnie nieezmiernie ze takich filmow nie komentuja milosnicy zmierzchu i hanny montany :)

ocenił(a) film na 9
witolindo

a jeszcze tylko dadam ze kazdy facet lubi filmy gangsterskie, bo czesto gangster w filmie jest ucielesnieniem meskosci w rozumieniu: jak w "chlopcach" - czyli mniej wiecej mam kumpli, mam ekipe i jestem panem kazdej sytuacji a jak ktokolwiek spoza ekipy mi skacze to go rozpier***
w "ojcu" - jestem glowa powaznej Rodziny musze o nia dbac jako o organizacje,ale takze jako o zwykla rodzine (kazdy pamieta slowa Don Corleone "spedzasz czas z rodzina? to dobrze. prawdziwy mezczyzna musi spedzac czas z rodzina bo jest najwazniejsza")

ocenił(a) film na 10
mucha149

Chłopcy chrzestni lepsi... tfu Ojciec z ferajny. Nie no wszystko mi się pomyliło ;]
A na serio:
Oglądając OC miałem ciągle wrażenie, że oglądam ekranizację streszczenia książki. Wszystko po łebkach, bez emocji, bez magii. Takie gangsterskie romantic fantasy.
O Goodfellas za dużo by pisać. Mistrzostwo w każdym calu.

ocenił(a) film na 9
dezertx

ja rowniez czytalem ksiazge OC. Wydaje mi sie poprostu ze sie nie wczules w film heh.... :P w sumie ja ogladalem wpierw film dopiero pozniej przeczytalem ksiazke moze dlatego? podsumowujac trafnie to ujal witolindo "ja polecam zawsze i wszedzie, kazdemu oba."