Chłopcy z ferajny

Goodfellas
1990
8,3 324 tys. ocen
8,3 10 1 323883
8,8 71 krytyków
Chłopcy z ferajny
powrót do forum filmu Chłopcy z ferajny

Właśnie obejrzałem "Chłopców z ferajny" i jestem głęboko zdziwiony. Kompletnie nie rozumiem zachwytu nad tym filmem. Dzieło Scorsese'a niestety niczego nie wnosi. Bo tak naprawdę o czym jest ten film? O zabijaniu, kradzieży, pieniądzach? No, może jeszcze o szmaceniu własnej żony. Ten film tak naprawdę mówi tylko o tym. "Ojciec Chrzestny" czy "Człowiek z blizną" - mimo że fikcyjne - miały o wiele ciekawszą fabułę i coś do przekazania. I nic mnie to nie obchodzi, że film "Chłopcy..." jest oparty na faktach autentycznych. Niby wiele rzeczy się dzieje, ale tak naprawdę nic się nie dzieje, w kółko oglądamy to samo. Po jakimś czasie staje się to już nużące. Dodatkowo pozostał mi ogromny niesmak, gdy pod koniec filmu dowiedziałem się, że Henry Hill nie dostał ŻADNEJ kary za swoje czyny. Niby żyje teraz jak przeciętny człowiek, ale to, że przez jakieś 20 lat miał więcej pieniędzy niż mógł wydać to nieważne. Film z racji na ratującą go grę aktorską 6/10.

ocenił(a) film na 10

Tak, ten film jest o zabijaniu, kradzieży i pieniądzach, czyli o tym, o czym powinien być film gangsterski. Napisać muszę, że dla mnie "Goodfellas" jest lepszym filmem od "Godfathera", po prostu ciekawszym. Kwestia gustu. A że Hill nie dostał żadnej kary? No cóż, tak właśnie działa funkcja świadka koronnego, jednak kandydat na niego musi spełnić jeden warunek - nie mógł dopuścić się morderstwa. Hill się do takiego czynu nie przyznał, niczego takiego też mu nie udowodniono.

użytkownik usunięty
Turson

Ależ oczywiście. Tylko z tego co zauważyłem w większości filmów gangsterskich jest przynajmniej ciekawa fabuła. Tutaj takowej nie odnalazłem.

'świadka koronnego, jednak kandydat na niego musi spełnić jeden warunek - nie mógł dopuścić się morderstwa.'
O ile się nie mylę to w USA świadkiem koronnym może zostać osoba, która popełniła morderstwo, lecz nie może ona poddawać torturom przed zabiciem.

Co do opinii, każdy ma swój własny gust. Ja osobiście też bardziej preferuje 'Goodfellas', gdzie jest pokazana modern mafia, no i dochodzi do tego historia Hill`a.