sam film jest jednym z moich ulubionych, arcydzieło kina i tak się składa, że własnie leci na TCM tyle, że wersja z lektorem... wyłączyłem po 20 minutach, tego się nie da oglądać. Złe tłumaczenie dialogów, niektóre nawet nie są tłumaczone.
Mały przykładzik: scena w której młody Henry pokazuję się matce w nowym garniaku i butach, jego matka: "My God! You look like a gangster!" tłumacz "fajne buty, wyglądasz jak gangster"
my god = fajne buty
dodatkowo głośność filmu to jakies 30%, reszta to lektor, żenada. Mogłaby, któraś stacja puszczać filmy wyłącznie z napisami.
dokładnie, nic nie słychać, ani genialnej intonacji głosu i zangażowania emocjonalnego aktorów, ani tej wspaniałej muzyki! sprawdziłem już w necie z innym lektorem, jest troche lepiej, ale to i tak nie to- ten film można oglądać tylko z napisami
Jak na TVNie leci Full Metal Jacket to z napisami! Gdzie ten sam film na TCM leci z lektorem :(. No i Pasja na jedynce chyba też była kiedyś z napisami.
Mnie to co przeszkadza w tym lektorze to to, że aktorów... no ośmielę się stwierdzić, że w ogóle nie słychać! Jak czytają Łukomski albo Gudowski to wydaje się jakby więcej było słychać z tego co dzieje się w filmie.
Dokładnie,odniosłem to samo wrażenie oglądając Chłopców z lektorem,moim zdaniem filmy z lektorem tracą cały swój klimat.Ta wersja z tym lektorem to po prostu porażka,lektor jest stanowczo za głośny,praktycznie nie słychac kwestii wypowiadanej przez aktorów;(((
To niestety nie pojedynczy przypadek,ostatnio oglądałem "Prawo Bronxu" świetny film o podobnej tematyce co Goodfellas ale przez lektora dałem sobie spokój,cały czas zauważałem błędy w tłumaczeniu a na dodatek zagłuszał muzykę,Jeśli ktoś ma zamiar oglądnąc dobre zagraniczne kino to tylko z napisami!
Zgadzam się. Film przez to wiele stracił. Nie ma to jak napisy, a najlepiej to już wgl bez żadnej ingerencji, bo często one również nie pozwalają skupić się na obrazie, ale do tego już potrzeba dobrej znajomości angielskiego.
Ale szkoda. Aż żal było oglądać ze świadomością, że tak świetny głos Liotty zostaje bestialsko zagłuszany ;).
Zgadza się lektor był koszmarny. A już myślałem że polubię tą stacje: niezłe filmy, krótkie i nieczęste reklamy, ale po tej wczorajszej wpadce chyba nigdy go nie włączę.
Jakbym wczoraj oglądał Chłopców z ferajny pierwszy raz to bym uznał za nieporozumienie
są filmy których się z lektorem nie ogląda . Nawet jak film jest z 35 roku . :D Tutaj słowa ,zdania np. Pesci'ego są bezcenne a lektor tylko to psuje. Ja naprawdę wole napisy zdecydowanie niż lektora
oglądałam film właśnie na TCM i chociaż oglądałam go po raz pierwszy to wyłapywałam takie bzdurne tłumaczenia.. może to przez to film nie zrobił na mnie tak wielkiego wrażenia jak na reszcie? przy odrobinie wolnego czasu obejrzę więc z napisami i ocenię ponownie :)
takie kultowe filmy powinno sie oglądać tylko w wersji orginalnej z napisami, bo lektor zabija klimat
Właśnie tak odkryłem ten film, leciał kiedyś w telewizji, początek całkowicie przykuł mnie do ekranu ale uznałem, że lektor musi zabijać esencję tego arcydzieła. Teraz boję się to nawet odpalać w wersji nie-napisowej.
Mnie osobiscie zabiło
go f*ck yourself = idź do diabła
Dla polakow nie znajacych angielskiego to wydaje sie dziwne zae za idz do diabla pesci odstrzelil mlodego kelnera lol