PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1027}
7,9 73 tys. ocen
7,9 10 1 73071
8,4 60 krytyków
Chinatown
powrót do forum filmu Chinatown

Jeśli się nie mylę, ten film otworzył Polańskiemu drzwi do kariery w Hollywood, a na planie reżyser zaprzyjaźnił się z Jackiem Nicholsonem, który gra tu główną rolę – wziętego detektywa wplątanego w tajemniczą intrygę. Nie jestem pewna, do jakiego gatunku można zaliczyć ten film, bo „sensacja” nie odpowiada ani trochę wizji reżysera, który przecież ze standardowymi produkcjami sensacyjnymi nie ma nic wspólnego. Pasuje mi tu takie określenie, jak „mystery” (które nie ma polskiego odpowiednika). Tak więc, Polański trzyma nas w napięciu do samego końca, a rozwiązanie zagadki śmierci zarządcy wodociągów w nawiedzonym suszą Los Angeles, jest zaskakujące i na szczęście nieprzekombinowane. Znakomite role Nicholsona i Faye Dunaway.

Lady_Snape

Niebawem po tym filmie Polański z Hollywood musiał uciekać, więc jego amerykańska kariera na tym etapie się właściwie zamknęła.
Jeśli chodzi zaś o filmy-przepustki to posrednią na pewno był "Nóż w wodzie" który Romanowi otworzył drzwi do kariery w ogóle i "Dziecko Rosemary", które było pierwszym zrealizowanym dziełem za oceanem :]

ocenił(a) film na 9
Baartekp

Masz rację, powinnam była napisać "ten film otworzyłBY Polańskiemu drzwi w Hollywood, gdyby nie pewne nieszczęśliwe okoliczności" - mój nieumyślny błąd ;]

ocenił(a) film na 9
Lady_Snape

Chociaż, jakby się tak przypatrzeć temu, co napisałam, wcale nie ma w tym pomyłki :) Dzięki "Chinatown" dla reżysera faktycznie otworzył się pewien bardzo obiecujący etap, a że zamknął go niefortunnie skandalem, to już inna kwestia...

Lady_Snape

Tak, gdyby nie ten wypadek przy pracy (a właściwie poza nią) ta i tak udana kariera potoczyłaby się jeszcze lepiej i w Ameryce Polański mógłby być jednym z największych... szkoda, ale na pocieszenie mamy "Lokatora", "Pianistę" i inne :)

ocenił(a) film na 9
Baartekp

Szkoda faceta, mógłby teraz wspaniałe dzieła kręcić. Założę się, że takie życie nie jest specjalnie wygodne, pracy z pewnością nie sprzyja :/

ocenił(a) film na 8
Lady_Snape

droge do kariery poza granicami kraju otworzyl mu "Noz w wodzie", umocnil jego pozycje "Wstręt", a droge do kariery w USA otworzylo mu "Dziecko Rosemary" - "Chinatown" bylo 6 lat pozniej i tylko umocnilo jego pozycje tam
nie mieszajcie ;)

ocenił(a) film na 9
Marcineusz_Zet

DOKŁADNIE!

ocenił(a) film na 9
Lady_Snape

"Mystery" ma swój odpowiednik - 'dreszczowiec', ale raczej nie stosowany - u nas sprowadza się taki gatunek do thrillera. Ale to nie jest 'mystery' tylko klasyczny czarny kryminał i film noir.