Ten film to totalnie jednostronna lewacka propaganda, niemniej jednak jak zwykle dobrze zaplanowana i zrealizowana przez Moore'a. Wg mnie jednak "Fahrenheit 9-11" i "Zabawy z bronią" były dużo lepsze. Ps. Po zobaczeniu tego filmu już nigdy nie będę narzekał na NFZ :D
propagande..
beda w usa bylem zmuszony zawitac do szpitala, nabawilem sie zapalenia oplucnej.
za samo przyjecie mnie przez lekarza 700$ + 1500$ za nocke, tym samym zmuszony bylem opuscic to wspaniale miejsce i udac sie rano do najblizszej apteki po kolejne nic nie dajace pigulki
z kolei znajomy zlamal sobie reke w miejscu pracy, za leczenie w polaczeniu z pobytem w szpitalu dostal rachunek na 43000$
dzieki za uwage..
a przepraszam miałeś ubezpieczenie? twój znajomy miał takowe?
jeśli nie (a przypuszczam że nie, bo przecież gdybyś był ubezpieczony to takowego problemu byś nie miał) to o czym ty pierdolisz skoro film był jasno przedstawiony na początku że NIE jest o problemach osób nie ubezpieczonych....
a czy zrozumiales ze w filmie byl poruszony watek ze owe ubezpieczenie daja tylko niektorym i w dodatku juz samo w sobie nie jest takie tanie ale to juz inna kwestia
heh? to ja chyba obejrzałem inny film jak ty....
film poruszał kwestie złej opieki osób UBEZPIECZONYCH co jest powiedziane na samym początku, nie było w nim nic ale to totalnie nic na temat dostępności tegoż ubezpieczenia. Dla twojej informacji (ponieważ pewnie opierasz się na opiniach zamiast na faktach) ubezpieczenie zdrowotne w USA w przeliczeniu na zarobki jest zdecydowanie tańsze jak to u nas państwowe zdzierane w "składce". Przestań też opowiadać tą brednie że nie jest ono dawane każdemu. Ubezpieczyć się może każdy, jednakże na podstawie historii chorób oraz grupy ryzyka wysokość składki może być zróżnicowana i to jest tym problemem że nie każdy może je "dostać", a każde zatajenie jest wykorzystywane do odrzucenia ewentualnych roszczeń ubezpieczeniowych.
tu masz ciekawy artykuł który może cię czegoś nauczy
http://nczas.com/wazne/wolny-rynek-a-amerykanski-system-zdrowotny/
oooo odezwał się stary trol... jak tam zdrowie dopisuje drogi panie?
Strona tygodnika NCzas jest w takim samym stopniu propagandowa jak strony takich tygodników jak Polityka, Newsweek, Forbes, Świat Kuchni, Pani Domu itp. itd.
Ale dla ciebie jednak prawda w oczy kole.
A jakbym ci dał link do artykułu zawartego na stronie Centrum Adama Smitha bądź Instytutu Ludwiga Von Misesa czy też uważał byś je za propagandowe, naiwne i kłamliwe?
CAS to naprawde obiektywe zrodlo wiedzy na temat prywatyzacji i nacjonalizacj isluzby zdrowia buahahahaha buahahahaha
Miło że się tak ośmieszyłeś :)
CAS wielokrotnie jest podawany jako ekspert w dziedzinach ekonomii i podatków. Jest to uznany instytut opiniotwórczy. Prezes CAS R. Gwiazdowski bardzo często jest cytowany i zapraszany na różne fora dyskusyjne. Prognozy i opinie CAS były publikowane np. w Newsweeku, częstokroć w cyklicznych stałych rubrykach.
Wypowiedzi Roberta Gwiazdowskiego jak też innych z CAS są nawet (a właściwie nie "nawet" tylko przede wszystkim) publikowane w takim miesięczniku o nazwie Forbes, który to jest strikte biznesowym pismem.
Dla rozumnych istot fachowości CAS nie trzeba udowadniać.
A więc twoja ignorancja i niewiedza tylko świadczy o twoim poziomie i opcji jakiej przyklaskujesz. Zaprzeczanie prawdzie jest bardzo "praktyczne" :)
W twoim mniemaniu zapewne ty jesteś najbardziej rzetelnym ekspertem we wszystkim dziedzinach niż jak profesorowie i praktycy... :)
wow
Nie ma to jak słodka ignorancja....
znowu udowadnisz jaki jestes BARAN I DEBIL! CAS to powiedza wszystko by sprywatyzowac SZ BA by sprywatyzowac wszystko....bystrzacho od 7 bolesci nawet nie zalapales czemu tak wczesnije napisalem...o jaki ty oswiecony jakby ktokolwiek nie wiedzial nic i CAS...boze ale tepy jestes nie dziwie sie ze UPR ma tak kiepskie poparcie ...jak sami idioci...a mniemanie o sobie macie fiu fiu....
Jak zwykle zero kultury...
Ale jesteś ignorantem niesamowitym.
Twoje wypociny nie zmieniają faktu że CAS jest uznanym instytutem.
A to że promują prywatyzację która cię boli to jest twój problem. Nie wszyscy uważają że państwowe to dobre, a wręcz koliberałowie, libertarianie, monarchiści, minarchiści, anarchokapitaliści i inni z prawidłowej prawej strony uważają że nie powinno być niczego państwowego ponieważ najefektywniejszym gospodarzem jest prywatny właściciel.
To że ktoś uznaje rację tym poglądom nie znaczy że jest idiotą.... Idiotą jest ktoś kto nie potrafi tego zrozumieć i przyjąć do wiadomości że ktoś może mieć inne skrajnie różne poglądy.
cieszę się niezmiernie że cię bawie.... widać musisz mieć bardzo ponure życie skoro bawią cię takie rzeczy.
nie synku...to co piszesz jest TRAGICZNE....poprostu smieje sie przez łzy i cierpie za miliony "UPRców" calego swiata , ktorych umysl jest tak biedny i PORONIONY ;..(
ps. napisz cos jeszcze to dobra metoda w terapii takich jak TY ...moze w koncu sam oprzytomniejesz i ockniesz sie z letargu "wolnorynkowych bzdur" [w sumie to nie twoja wina... otepiony umysl w okresie mlodosci "prostych roziwazan ala róbta co chceta ,badz samo sie rozwiąże ,bo 'wolny rynek' to klucz do eldorado" ]czytajac co piszesz ALE JEST JESZCZE DLA CIEBIE SZANSA!!! NIE PODDAWAJ SIE!:) powodzenia
wprawdzie wasza "debata" jest na standardowym dla Polski poziomie (czyli niskim), ale chciałem tylko napisać, że bardzo mi się podoba gnojenie i ucinanie przy samej dupie wypowiedzi UPR-fana ;) bardzo pięknie dziękuję ;)
Kolego musisz jednak chyba jeszcze raz obejzec film.
Fragment napisów z filmu:
Zwróciłam się o ubezpieczenie zdrowotne|
/dla Jasona do "HealthNet".
Odrzucili go ze względu|na jego wzrost i wagę.
ason ma 185 cm wzrostu|i waży 75 kg.
ZA CHUDY
Zwróciłam się o ubezpieczenie|do "BlueCross BlueShield"
{i powiedzieli mi, że średnia stosunku|wagi ciała do wzrostu jest za wysoka.
Mam 155 cm wzrostu|i ważę 80 kg.
/ZA GRUBA
/Zawsze mi sie wydawało, że ubezpieczenie|/zdrowotne ma pomagać ludziom,
...
Generalnie jeszcze parę razy w filmie padaja hasla jak firmy chcialy pozbyc sie osob skladajacych aplikacje albo nie chcialy przedluzac polisy (byly albo za stare, za schorowane, nie spelnialy jakis "chorych" wymogow)czy tez wyliczaly tak ogromna skladke ze zainteresowani nie byli by w stanie jej oplacic
hmmmm faktycznie przeleciałem to jeszcze raz i faktycznie jest ten mały, króciutki epizod w którym Moore mówi o tym jak sam się zwracał o ubezpieczenia... 5 sekund góra to trwa na cały film...
ciekawi mnie tylko to że jak to jest że podaje co rusz inne nazwy firm... gdyby to było takie powszechne to chyba by tego nie musiałby robić i mógłby się oprzeć na jednej firmie a tu podaje że jedna zrobiła to a druga tamto... ale to nie ważne
Istotne jest to że według statystyki samego amerykańskiego urzędu statystycznego na te osławione 50 mln nie ubezpieczonych przypada 10 mln nielegalnych imigrantów, 12 mln zarabiających ponad 50 tyś, którzy mogliby sobie pozwolić z palcem w dupie na ubezpieczenie a tego nie robią, 14 mln osób które mogłyby być ubezpieczone w ramach rządowego programu dla najmniej zarabiających no i oczywiście młodych którzy uważająże są "niezniszczalni".... a więc gdzie ci usilnie potrzebujący ubezpieczenia? gdzie ci odrzucani i wykluczeni?
Samemu co prawda w USA nie byłem i nie próbowałem podpisać z żadnym amerykańskim ubezpieczycielem umowy jednak z licznych relacji swoich przyjaciół i znajomych wiem że nikt odrzucony nie został tylko co najwyżej zaproponowano mu składkę wyższą jak standardowa.
Jak też już wspomniałem nie bronie amerykańskiego systemu który też jest chory ale bronię prywatnego systemu zdrowotnego który to jest o niebo bardziej wydatny, tańszy, przyjaźniejszy, o wyższej jakości itp. przed zakusami tych oszołomów socjalistycznych którzy to uważają że ktoś zawsze musi pilnować dla "ludu" świadczenia usług bo "lud" tego sam zrobić za siebie nie może. Lud jest jak najbardziej kompetentny aby wybierać do parlamentu i na prezdenta ich przedstawicieli, czyli w jednej chwili lud zna się na ekonomii, podatkach, środowisku, prawie, socjologii i psychologii aby później się okazało że już nie jest na tyle kompetentnym aby móc samodzielnie za siebie wybrać dobrego ubezpieczyciela, dobrej szynki, dobrego lokalu gastronomicznego, poprawnie wybudować dom, bądź aby poprawnie wychować swoje dziecko.... I obowiązkiem każdego człowieka jest aby bronić się przed tym że ktoś państwowo rozwiąże za niego jakiś "problem".
Nalezy dodac jakie to głaby bo w pierwszym przypadku BMI goscia to 21,9 czyli calkowicie normalne a w 2gim 33,3 czyli poprostu nadwaga ktora mozna latwo skorygowac... ale co zorbisz tylko udowodnili jak amerykanska SZ jest poroniona...generalnie caly system...bo
dobrze ze nie miales szansy by podważyć ta propagande bedac w USA!!! i obys nigdy nie doczekal takich chwil !!!
a ty miałeś? a jeśli nawet to korzystałeś później z systemów angielskiego i francuskiego.... bądź kubańskiego że tak zachwalasz...
czlowieku kolejny raz udowadniasz ze masz problemy ze sluchem i wzrokiem ! nigdzie nic nie wychwalam porpstu mowie jak jest! i tak mialem okazje skorzystać z tego wspaniałego systemu...jakbys zobaczy lrachunek to bys sie posrał czlowieku! a przed jakakolweik pomoca ostro sprawdzaja czy i na ile jestes ubezpieczony by za wczasu wiedziec czy cie leczyc czy nie! chyba ze proponuja ci tzw. "rynkowe"oplaty za ktore bez problemu moglbys samochod kupic! TO KPINA CO SIE DZIEJE W USA
służba zdrowia to taka sama usługa jak każda inna....
ale jesteś naiwny.... w Polsce również sprawdzają czy jesteś ubezpieczony rzed zabiegami!!!!!!! ty chyba nigdy nie musiałem kserować potwierdzeń zapłaty składek bądź załatwiać czegokolwiek w NFZ!
to jest mit że w Polsce każdy jest ubezpieczony!
A ja powtarzam zanim tak zaczniesz bezkrytycznie chwalić te wszystkie systemy pokazane w trywialny sposób przez Moore'a to moze je poznaj....
skonc zjuz spamowac i uciekaj na forum onetu albo UPR bo ludzie juz maja cie dosyc
Nic dziwnego ze UPR ma nikle poparcie jak takei pierdoly piszeszi nie rozumiesz co ludzie mowi nie rozumiesz subtelnosci w SICKO i wszystk odla ciebie jest skrajnoscia i wstretnym socjalizmem bauhahah
sam nie rozumiesz co inni piszą.... a twoje wypociny świadczą tylko o tobie.
skoro się nie stosunkujesz i nie udawadniasz swojej racji to nawet nie ma z czym dyskutować...
zero kultury
ja człowieku na Twoim miejscu nie wypowiadałbym takich rzeczy jako że to ma być jakaś propaganda, z takich spraw nie wolno żartować, bo odpukać ale gdybyś sam znalazł się w takiej okropnej sytuacji jak ciężka choroba w firma ubezpieczeniowa nie chciała by Tobie wypłacić pieniędzy to wcale nie byłoby przyjemne. Wiadomo że w tym filmie są najbardziej skrajne przypadki pokazane, ale faktycznie sytuacja u nich w USA wygląda fatalnie szczególnie dla ludzi uboższych co albo wcale nie mają wykupionego ubezpieczenia albo mają na te najniższy zakres wykupione. To co mamy w Polsce to i tak bardzo dobra sprawa przy składce zdrowotnej płaconej jako podatek i że w Polsce każdy musi płacić bo wiadomo można liczyć na to że się nie zachoruje ale jasnowidzami to nie jesteśmy.
wy chyba nie oglądaliście za uwaznie tego filmu.... Moore wyraźnie w nim tez pokazuje że monopol tych firm ubezpieczeniowych wynika w prost z ustawy która została przyjęta przez lobbing w latach 70!!! porównując system amerykański do polskiego to żaden jak dla mnie nie wychodzi pozytywnie ale o niebo wolę prywatny jak ten nasz państwowy w którym również.... podkręślam również możesz nie uzyskać pomocy pomimo tego że opłaciłaś podatek zdrowotny.... a poziom świadczonej usługi jest skandalicznie niski!!!!
Ty zapewne twierdzisz że osoby, które wypowiadają się jako byli pracownicy firm ubezpieczeniowych zwyczajnie kłamią? Jak ta pani doktor, która mówi jak odmówiła człowiekowi niezbędnego leczenia dzięki czemu firma oszczędziła jakieś 0,5mln dolarów? To tez jest propaganda? Więc dlaczego Obama chce wprowadzić koszyk świadczeń gwarantowanych i jednocześnie jest atakowany i kreowany na Hitlera? To też jest nieprawda?
Może to propaganda a może i nie....
Jednak czy ty uważasz że w naszym "wspaniałym systemie" uzyskasz pomoc również? myślisz że jakie masz możliwości walki o swoje jeśli ZUS odmówi ci świadczeń? czyżbyś mógł się odwołać w takim razie do sądu? albo następnym razem wybrać chociażby innego usługodawcę? te reklamy w telewizji opowiadające że ktoś zbiera na jakąś operację za 100 tyś zł. to oczywiści fikcja? oczywiście u nas w błogosławionej Polsce każdy ma opiekę lekarską natychmiast i na wysokim poziomie na nieważne jaką dolegliwość? oczywiście również ta opieka zdrowotna jest mega tania, nie dokładamy do niej z podatków itp.?
czyżby nieeee..... zadziwiające.... a te systemy państwowe podobno takie są wspaniałe....
i na koniec bardzo świeża historia mojego przyjaciela... dosłownie sprawa ma kilka dni...
Mój przyjaciel pracuje jako informatyk. Jako taki zarabia na Polskie warunki bardzo dobrze. Zeszłoroczna jedynie jego składka zdrowotna to było 12 tyś zł. w sumie. Akurat mu się udało trafić z wypadkiem kiedy jego firma nie miała podpisanej grupowej polisy dla pracowników z prywatnym usługodawcą zdrowotnym, co go wku*****, jedynie z prywatnym ubezpieczycielem była umowa. Niecałe dwa tygodnie temu podczas rekreacyjnej gry w piłkę po pracy, na delegacji w Niemczech, kolega niefortunnie wjechał mu w kolano. Spowodowało to uszkodzenie łękotki i zerwanie wiązadeł krzyżowych. Oczywiście po tym urazie nie mógł totalnie chodzić. W Niemczech w ramach ogólno europejskiego ubezpieczenia wypadkowego zrobiono mu pełne badania od ręki, prześwietlenia, rezonansy itp. Za darmo miał być przewieziony samolotem do Polski z wyprostowanymi nogami (co zajmuje 2 miejsca), jednak coś się niedogadali z przewoźnikiem i ostatecznie została dla niego sprowadzona prywatna karetka z Czech która go przywiozła do Wrocławia. W kraju dowiedział się że ze względu że operacja nie jest operacją zagrażającą jego życiu to nie może być wykonana natychmiast, tylko musi się na nią zapisać i poczekać... ile? a no "jedynie" 7 miesięcy, podczas których by nie mógł praktycznie funkcjonować bo kolana zgiąć nie mógł. A więc zapisał się do tego przeokropnego, złego prywaciarza i 2 dni później miał za 4 tyś zł. zrobioną operację kolana. Teraz może się jako tako poruszać jednak czeka go druga operacja rekonstrukcji wiązadeł. Prywatnie 8 tyś zł. wykonanie praktycznie od ręki. Na ZUS może ją zrobić również - czas oczekiwania jedynie 8-9 miesięcy.
Suma wydatków na dwie operacje 12 tyś zł. (bez ubezpieczenia żadnego) - suma składek do ZUS 12 tyś zł. za ostatni rok. - suma potencjalnych rocznych wydatków na ubezpieczenie u "prywaciarza" na które miałby załatwione operacje od ręki - ok 1,5-2,5 tyś zł. zależy od usługodawcy.
Czy widzisz ten chamski dysonans? czy muszę ci dalej tłumaczyć? Czy dostrzegasz ironie? oraz bezsens i złodziejstwo naszego "dobrodziejskiego" systemu? który to oczywiście jest systemem państwowym, społecznym, sprawiedliwym itp. (dopisać wszelkie te epitety które to są promowane dla tego rodzaju usług a od których chce się większości ludziom rzygać)
Wyobraź sobie że mój przyjaciel byłby zmuszony do czekania.... do tego dochodzi rehabilitacja i praktycznie przez 2 lata jak nie więcej by się z tym męczył. Przez ten czas oczywiście byłby niezdolny do normalnej pracy a tym bardziej do delegacji. Robiąc prywatnie za pół roku będzie w pełni zdrów. Smutna prawda... nieodosobniony przypadek... zaprzeczenie idei socjalnej służby zdrowia. Życzę owocnego dumania nad tym casem. A jak ci nie pasuje do ideologi i światopoglądu zawsze możesz przyjąć że "oczywiście kłamię".
aaaa może jeszcze dodam....
roczna składka odprowadzana do ZUS przez osobę prowadzącą działalność gospodarczą - ok 2700 zł. Jak wiemy (a może i nie) przedsiębiorcy płacą składkę od średniego wynagrodzenia czyli "pi razy oko" tyle ile każdy średnio od swojego wynagrodzenia płaci. Dodaktowo ZUS jest ciągle nagminie dotowany z budżetu, a mimo to ciągle im brakuje pieniędzy.
ZUS jest więc wielką maszynką utylizacji forsy... bo to jest zadziwiające że za mniejsze pieniądze i to od mniejszej grupy klientów można świadczyć usługę na nieporównywalnie lepszym poziomie.
Nie wierzysz w koncerny bogacące się na ludzkiej krzywdzie i lobbujące w rządzie? Popatrzmy co uda się ugrać Obamie, mam dziwne wrażenie że nic nie osiągnie.
oczywiście że wierze w te koncerny!!! dlatego właśnie uważam, i podałeś wręcz idealny przykład, że państwo, rząd ani nikt inny nie powinnien, wręcz nie może wpierdalać się w sprawy między mną a moim usługodawcą. Kiedy coś jest przymusowe, bądź zapewniane przez państwo to gdzie powstaje więcej wypaczeń i możliwości lobbingu??
Problem w tym że ten film ocenia opiekę zdrowotną, zwłaszcza działania ubezpieczycieli w USA, a nie Polsce. Wiem że ta pani, której córeczka zmarła w drodze do "właściwego" szpitala może sobie powiedzieć że np. dzieci w Afryce mają gorzej ale nie o to chyba chodzi, nie uważasz?
Wypowiedzi człowieka, którego jedynym zadaniem było szukanie powodów do odmowy udzielenia pomocy także nazwiesz kłamstwem? A może uważasz że takie okradanie i okłamywanie ludzi jest czymś normalnym? Film nie jest obiektywny? No pewnie, przecież mógł pogadać z zarządem firmy, tylko czy ktoś chciał z nim rozmawiać? Raczej wątpię. Już to widzę jak ktoś mówi: "Tak, staramy się nie wypłacać odszkodowań bo to dla nas zysk, nie myślimy o zdrowiu ludzi ubezpieczonych w naszej firmie"
A skoro już mówisz o naszym kraju to właśnie u nas ZUS przelewa pieniążki w sektor prywatny dzięki czemu nasze emerytury uzależnione są od... aktualnej kondycji ubezpieczyciela. Pięknie.
problem w tym że Moore promuje coś z czym realnie nie miał styczności bo jest na to za bogaty. Przez 3/4 filmu przewijają się pieśni pochwalne dla jedynie słusznego państwowego systemu zdrowotnego. W przypadku amerykańskiego systemu wypowiada się jedynie negatywnie. Nie wspomina że jest on najbardziej innowacyjny, że głównie z tego złego systemu pochodzą wszelkie unowocześnienia itp. Że państwowe systemy stoją w stagnacji przejadając środki. Dziękuj Bogu że nie wymyślono i nie wprowadzono na całym świecie państwowego systemu zdrowotnego 200-300 lat temu, ponieważ mogło by się zdarzyć że przy drobnej infekcji zamiast by cię leczyć to by ci nogę ucieli.
Amerykański system zdrowotny nie jest doskonały, ma swoje wypaczenia ale są one w większości spowodowane przez ustawki które przez ostatnie 80 lat wprowadzono, "oczywiście dla dobra" ludzi.
przeczytaj sobie ten artykuł
http://liberalis.pl/2007/09/22/roderick-t-long-jak-panstwo-rozwiazalo-kryzys-slu zby-zdrowia/
i na koniec... czy ty myślisz że ktoś dla kogoś pracuje charytatywnie? oczywiście że firmy muszą też zarabiać. Jak zarabiają i jest konkurencja to chce im się starać, chcą się doskonalić itp.
Czy ty pracujesz charytatywnie? nie.... a to dziwne... to dlaczego oczekujesz że ktoś inny to będzie robić...?
Hmm skoro tak wiele jest tych pieśni to może coś w tym jest?? A może te obrazki z Kanady, Anglii i Francji to też oszustwo? Co z tego że to subiektywne spojrzenie? Ważny jest problem który pokazuje. On nie mówi wszystko jest złe, on pokazuje to co jest złe, subtelna różnica, której nie chcesz zauważyć. Gdybyś jeszcze nie wiedział to subiektywne jest wszystko, każde medium, my sami również.
Błagam, nie opowiadaj mi tu bajek o pracy charytatywnej bo w tym filmie nie ma o tym słowa, jest za to mowa o BOGACENIU SIĘ kosztem ludzkiego zdrowia i życia. ROZUMIESZ TEN PROBLEM? O OSZUKIWANIU ludzi którzy już PŁACĄ za ubezpieczenie.
Czytanie ze zrozumieniem przydało by ci się....
Piszesz:
"on pokazuje to co jest złe, subtelna różnica, której nie chcesz zauważyć."
w odpowiedzi na takie moje słowa....
"Amerykański system zdrowotny nie jest doskonały, ma swoje wypaczenia"
Chyba więc nie muszę pisać że ja zauważam tą różnicę, tylko ty nie chcesz uznać że "lekarstwo" jakie chce aplikować Moore uważam za gorsze od choroby... baaaa uważam że te "lekarstwo" w pierwszej kolejności wywołało właśnie tą chorobę. To tak samo jak z obecnym kryzysem na rynkach finansowych... przeciwdziała się mu poprzez dorzucanie większej ilości pieniędzy, których to nadmiar ten kryzys wywołało w pierwszej kolejności. Lekarstwa stosowane przez lewaków, takich jak Moore, są jak benzyna dolewana do ognia.
Jednak trzeba się znać chociaż trochę na ekonomii, aby to zauważyć. I to nie na podażowej ekonomii według Keynesa, tylko na tradycyjnej ekonomii, która tłumaczy to co się dzieje i na wiele miesięcy przed tych "krachem" przewidywała to praktycznie co do miesiąca.
A co do bogaceniu się kosztem ludzkiego zdrowia to ci powiem że to jest możliwe tylko dzięki temu że państwa TO USANKCJONOWAŁY W RÓŻNEGO RODZAJU USTAWACH!! Przeczytaj artykuł może zrozumiesz.
Rozumiem że okłamywanie i okradanie ludzi, pozwalanie im na śmierć bądź kalectwo jest dla ciebie "niedoskonałością" i "wypaczeniem". Ja nazywam to odrobinę inaczej i może stąd ten brak zrozumienia.
I oszczędź sobie mądrości na temat skutków kryzysu, to nie jest właściwe miejsce na takie rozmowy. Dlatego właśnie nie odniosę się do twojego porównania.
Państwa to usankcjonowały dzięki sprawnemu lobbowaniu firm ubezpieczeniowych co można było zobaczyć w filmie, który krytykujesz. Obecnie sytuacja wygląda tak że to potężne lobby nie pozwoli na żadną zmianę, która ograniczyłaby ich wpływy. O czym zapewne już się przekonał nowy prezydent USA.
No oczywiście że to winna lobby!!!! dlatego trzeba zabrać władzę z rąk państwa bo państwo samo z siebie nic nie naprawi... jedynie spieprza.
Co do kalectwa... miła propaganda... ciekawe że takie coś się nigdy nie zdarza w państwowych systemach które oczywiście świadczą usługę natychmiast jak tylko jest potrzebna... (dla nie zorientowanych to była ironia)
Co do ekonomii.... ja tylko przytaczam opinie ludzi którzy przewidzieli ten kryzys jak i większość poprzednich! a z których się tacy jak ty wyśmiewają aby później przełykać gorzko swoje słowa... zaprzeczając oczywiści im.
Reżyser nie chce aplikować lekarstwa tylko pokazuje że w innych krajach może być normalnie. Mam tu na myśli wspomnianą Kanadę, Anglię czy Francję. Zastanów się może nad własnym obiektywizmem bo mam wrażenie że twoim problemem jest konkretny system, a żale wylewasz krytykując film.
To o czym mówisz robimy także w Polsce, ładując kasę w prywatnych ubezpieczycieli, czyli to co tak lubisz. Zobaczymy jak się to spodoba emerytom.
W tym momencie napisałem wszystko co chciałem więc kończę tą rozmowę.
Aleeeeeeżżż oczywiścieeeee żeeee nieeee.... on tego nie robi....
taaaaaa pewnie....
Normalnie!!!!???!!!
Jak się postarasz to każdy kraj przedstawisz jako miodem i mlekiem płynący.... byłem w Angli i tak pięknie jak by tego sobie Moore życzył to nie ma... Polacy jak się mają tam leczyć to przylatują do Polski... a to stawia pod gigantycznym znakiem zapytania rzetelność jak również prawdziwość pokazywanego przekazu.
Ładujemy pieniądze do prywatnych ubezpieczycieli?? mówisz przypadkiem o emeryturach? oczywiście że to nie jest dobre. Te pieniądze nie trafiają do sektora prywatnego. Nie dalej jak dwa dni temu czytałem że rząd patrzy sięgnąć po te pieniążki z powrotem... kilka miesięcy temu został wydany wyrok sądu że pieniądze na tych kontach nie należą do ubezpieczonych... to gdzie tu własność prywatna?
Obowiązek ubezpieczenia emerytalnego to jest złodziejstwo w czystej postaci! ja na swojej prywatnej nie obowiązkowej, nie państwowej, poza filarowej polisie mam obecnie więcej jak w ogóle wyliczył mi zus że zebrałem na ich koncie... a odprowadzam do zus dwa razy dłużej składki jak do tego prywatnego funduszu, w porównywalnej wysokości! to jest skandal! i jeszcze te pieniądze które zus mi zrabował nie zostaną odziedziczone po mojej śmierci a te z prywatnej polisy jak najbardziej tak. Więc ten przykłąd to jest jedynie przykładem idealnego złodziejstwa państwowego a nie integracji sektora prywatnego.
Lekarstwo to dobre regulacje prawne, mające na celu dobro społeczne, a nie ubezpieczyciela.
Czy to komisja ubezpieczyciela, która jest stroną zainteresowaną zyskiem, czy niezależny lekarz ma decydować o tym, komu należy się zwrot za usługę? Przecież nie w interesie tych firm jest pokrywanie kosztów leczenia, w ich interesie jest ubezpieczanie zdrowych osób i odmowa zwrotu kosztów leczenia z jakiegokolwiek powodu.
Niech sobie będzie ubezpieczyciel prywatny, niech będzie pieniądz przekazywany bez pośrednika, ale regulacja prawna musi być i chronić klienta, w tym bowiem wypadku łatwo o nadużycia z prostego względu - usługa medyczna może decydować o życiu lub śmierci, nie jest zwykłym zakupem ani wykonaniem usługi.
pierdu pierdu....
jak nie jest normalną usługą???
przyjrzyj się tej usłudze... albo wiesz może lepiej przyjrzyj się innym usługą.
Mówisz że jak źle zostanie wykonana usługa medyczna to ktoś może umrzeć. A jakie będą konsekwencje jeśli ktoś komu płacisz za przewóz (pkp, bądź jakiś inny środek komunikacji publicznej) źle wykona usługę? czyli rozumie się że spowoduje wypadek bądź inne zagrożenie twojego zdrowia i życia? bądź inna usługa... jakie mogą być konsekwencje jeśli jakaś restauracja źle wykona swoją usługę i poda ci nieświeże jedzenie? czy też możesz umrzeć?
Bądź jakakolwiek inna źle wykonana usługa! każda może mieć swoje konsekwencje w twoim kalectwie, śmierci bądź niewygodzie i stracie majątku.
To dlaczego twierdzisz że akurat usługa medyczna jest taka specyficzna, specjalna, wyjątkowa i niemożliwie trudna do poprawnego wykonania (przecież w barach szybkiej obsługi jesteś obsługiwany przez niewykwalifikowanego pracownika a aby pracować w szpitalu trzeba skończyć studia medyczne).
Medycyna jest usługą jak każda inna. I jak taka powinna być traktowana.
Nie zaprzeczam tu regulacją pranym, broń boże. Ale te regulacje powinny się odnosić do zaistniałego porządku i dawać prawa w sprawach spornych obu stroną.
Idealny system to jest taki w którym sami wybieramy sposób i formę ubezpieczenia. I istnieje dowolność form! A kwestie formalno-prawne rozwiązywane są w sądach a nie przed komisjami.
przyszycie palca 60 tysięcy dolarów. To jest po prostu cena z innej galaktyki. To niestety nadmiar regulacji, przepisów i podatków powoduje coś tak idiotycznego. Te wszystkie rachunki, o których chociazby w tym filmie jest mowa, ale nie tylko to z reguły ceny zawyżone kilkadziesiąt razy. To chore. Gdyby panował wolny rynek to takie ceny byłyby niemożliwe. Sęk w tym że w USA jest rynek regulowany. W Polsce ceny bez ubezpieczenia, są niższe ale też kosmiczne. Np. doba w szpitalu państwowym kosztowałaby nieubezpieczonego ok. 500 zł. Ale za co? Komfort w skali od 1-10, wynosi 1. Nie ma ani jednego powodu żeby leżąc w polskim szpitalu i nie przyjmując jakichs wysoce wyspecjalizowanych drogich leków tyle płacić, bo 500 zł to kosztuje doba w znakomitym hotelu Gołębiewski z super wyżywieniem i to za apartament. Z kolei komfort hoteliku w którym czasem nocowałem na studiach za 25 zł za dobę, był również wyższy niż 95% polskich szpitali. Tyle że bez wyżywienia,
Ile ten inhalator kosztował? 120$? A na Kubie 5 centów? Ile razy słyszę o cenach usług medycznych, tyle razy się śmieję. Za takie operacje jakie robił Znachor z polskiego filmu, pewnie trzeba by w USA ze 100 000 $ wybulić jak nie więcej. Znachor zrobiłby to myślę że za 200-300 zł. Masakra.