7,2 3,3 tys. ocen
7,2 10 1 3343
6,7 3 krytyków
Chorować w USA
powrót do forum filmu Chorować w USA

znalazłem wywiad i niestety rzeczywiście moore mówi prawdę

http://www.youtube.com/watch?v=CLBcvJBNUgs

ocenił(a) film na 1
ThePrestige

Według mnie są dwie możliwości:
1. (w którą nie bardzo wieże) Moore jest tak święcie przekonany co do swoich racji że ten fanatyzm zakłóca mu prawidłowy odbiór faktów ("jeżeli fakty przeczą mojej teorii to tym gorzej dla faktów").
2. (której jestem zwolennikiem) Moore jest cynikiem doskonale orientującym się w fałszywości swoich tez. W swoich filmach operuję najbardziej chwytliwymi argumentami dla przeciętnego widza: a więc: płaczące kobiety, zabite dzieci - aby zdobyć popularność wśród mniej inteligentnej części społeczeństwa która pozbawiona możliwości (czy chęci) samodzielnego analizowania faktów daję się nabrać na takie slogany.

Shimada

No i zapomniałeś o trzeciej możliwości - on ma rację, a ty głosujesz na Korwina.

Engvar

Ah, no i czwarta - on ma rację, a ty NIE głosujesz na Korwina.

Engvar

Obie są tak samo prawdopodobne.

ocenił(a) film na 1
Engvar

Problem w tym że każda empiryczną obserwacja zakłada coś co nie jest empiryczne.

Na Korwina nie głosuje ponieważ w ogóle nie głosuje. Chociaż gdybym głosował to może bym na niego zagłosował. Ale jeżeli bym głosował to na pewno nie ze swojej woli, tak więc ze złośliwości w stosunku do zmuszającego oddałbym nieważny głos. Podsumowując nie głosuje na Korwina z samej niechęci do jakiegokolwiek głosowania, chociaż gdyby pominąć tą niechęć to i tak bym na niego nie głosował z niechęci do czynnika pomijającego moją pierwotną niechęć. Należy jeszcze rozważyć możliwość niemożliwości oddania nieważnego głosu ale mi się nie chce.

ocenił(a) film na 7
Shimada

Kurcze ale wy macie problemy, Moor jest bardzo inteligentnym człowiekiem raczej pewne jest że niektóre rzeczy w filmach przerysowuje ale robi to aby osiągnąć swój cel i dobrnąć do prawdy.

ocenił(a) film na 1
Grand23

Czyli kłamie aby dobrnąć do prawdy. Cóż za ciekawy przykład nowomowy, zresztą typowej dla socjalistów.

Grand23

Wmawia ludziom jak to wspaniale jest leczyć się w socjalizmie a grubas {Moore'y} z otyłości pojechał leczyć się do prywatnej kliniki na Florydzie... pier***ny hipokryta.

ocenił(a) film na 7
JeffStruecker

Hipokryta fakt, ale dlaczego mając pieniądze ma leczyć się w przychodni państwowej?.

ocenił(a) film na 1
Grand23

Ponieważ podobno uważa że państwowa służba zdrowia jest lepsza ? A w prywatnych klinikach nikt nie chce wyleczyć pacjenta tylko go oszukać ?