ten film to jednostronna propaganda. Wg. pana Moore's państwowa służba zdrowia zbawi Amerykę.... a wiecie jakie Państwo jest dla niego wzorcem? Kuba! Panie Moore - dlaczego Pan nie mieszka na Kubie ?
Wszyscy zainteresowani pełnym komentarzem znajdą go na blogu http://blog.drfaust.info/archives/53
Zachęcam do przeczytania
dr Faust
Modelem służby zdrowia do naśladowania wg Moora jest Wielka Brytania i Francja. Podkreśla to w wywiadach. Natomiast Kuba jest tam pokazana w ten sposób, ponieważ propaganda mediów w USA jest taka jak teraz w Polsce. No to pokazał, że się mylili przynajmniej w tej sprawie.
Kolejny film pana M. Moore-a przygotowany dla wyciągnięcia kasy i wylansowania się.
Koleś powinien pracować dla Łukaszenki albo Castro, bo Goebbels to przy nim amator. Dla wszystkich jego fanów polecam flm "Michael Moore hates America"
Ja tam wolę Manufacturing Dissent. Jest bardzo kompetentny gdyż nakręcony przez ludzi z "wewnątrz", przez dwóch kanadyjskich filmowców, którzy mają zbliżone do niego poglądy lecz absolutnie nie akceptują jego metod.
jesli chodzi o sluzbe zdrowia to oczywiscie ze kuba jest na baaaardzo wysokim poziomie zapewniam cie ze chcialbys sie tam leczyc... i napewno moze byc wzorem a co do propagandy to wlasnie film ten pokazal jaka propaganda jest wpajana... chociazby wlasnie ze kuba to pieklo ze castro to diabel wcielony itd... albo co do tego ze (:D:D) ci ktorzy sa za panstwowa sluzba zdrowia czy tez kraje w ktorych tak owa jest sa socjalistami /kraje sa socjalisyuczne... i ogolnie o takiej sluzbie mowi sie socjalistyczna
Z calym szacunkiem moj drogi , ale wogule nie zrozumiales przeslania i ideologi tego filmu.
Przyklady ktore podales w swoim krotkim oraz tresciwym komentarzu sa kompletnie wyciagniete z kapelusza, nie z.
Powiem ci tyle ze spedzilem w Polsce 18 lat mojego zycia a teraz zyje w Kanadzie wiec cos wiem jak sie tu i tam sprawy maja....
1.Moore wcale nie mysli ze sluzba zbawi ameryke
2.kuba nie jest wzorcem jako panstwo. Kuba jest pokazana ze nawet sredniej klasy kraj moze zapewnic mieszkancowi sredniej klasy pelna sluzbe zdrowia i nie trzeba za to placic.
Radzilebym sie zastanowic zanim bedziesz wypisywal takie bzdury.
Moze sobie nawet nie zdajesz sobie sprawy, ale twoj komentarz jest jedna wielka propaganda.
tyo samo robia politycy w USA mowia ze Moore daje propagande, alebo nawet lepiej nie zwracaja na niego uwagi
Z całym szacunkiem, ALE nie 'wogule' bo to brak edukacji w zakresie ortografii.
Co do meritum:
"teraz zyje w Kanadzie" - a ja mieszkałem w Stanach i właśnie będąc tam film tam oglądałem. Żona intensywnie korzystała z amerykańskiej służby zdrowia i BARDZO ją sobie chwaliła, czego nie można powiedzieć o "darmowej" polskiej służbie.
"kraj moze zapewnic mieszkancowi sredniej klasy pelna sluzbe zdrowia i nie trzeba za to placic." - nie jesteś chyba na tyle naiwny sądząc że coś jest za darmo? Zawsze płaci obywatel, tyle że jak to przelatuje przez skorumpowana kasę państwową, to niewiele z tego zostaje.
"Radzilebym sie zastanowic zanim bedziesz wypisywal takie bzdury." jakie bzdury? Możesz się nie zgadzać z moją opinią, ale nie mów że to bzdury.
"twoj komentarz jest jedna wielka propaganda." - ja nie gram na emocjach i nie pokazuję rumianych twarzy przy sianokosach w ZSSR. A takie porównania robił Pan Moore. (Byłe) ZSSR i Kuba to kraje mlekiem i miodem płynące, a USA to "wyzysk człowieka". Przecież to przypomina lata propagandy socjalistycznej z lat powojennych!
Sam zobacz tu: http://pl.youtube.com/watch?v=kScEU_UACJs i porównaj z filmem Moora.
Nie twierdzę bynajmniej, że prywatna służba zdrowia to tylko plusy. Po prostu nie podobał mi się przekaz Pana Moora.
ale pan Moore nie mial w zamiarze pokazac szczesliwych Ameryknaow. On chcial pokazac 50 milionow amaerykanow ktorzy nie maja ubezpieczenia, albo tych co je maja tylko ze nic im ono nawet nie daje.
Moze i ten film ma w sobie spory z propagandy , ale jest ona jakze prawdziwa i realna.
Twoja zona bylo krotko mowiac szczesciarzem bo gdyby wykryli u niej jakielkolwiek ryzyko choroby to by mogla sie pozegnac z ubezpieczneiem.
Za darmo nic nie ma ----dlatego w polsce czy kanadzie placimy wiekszy podatek. W USA sie placi za ubezpieczenia.
wiem co chciał pokazać Moore, ale zdecydowanie nie podoba mi się sposób. Po prostu kojarzy mi się z sowiecką propagandą.
a mi sie kojarzy .... a no film jest bardzo dobry i w sposób dramatyczny pokazuje "amerykanski sen" czasem z dobrym poczuciem humoru!! Polecam jego ktotkie fimiki pod tytulem o ile pamietam "okropna prawda" gdzie nabija sie z bardzo wielu elementow zycia w usa!np. branie kazdego czarnego za przestepce, nie moznosc nakazania dbania osrodowisko przez ferme kurczat mimo ciaglych skarg pobliskich mieszkancow, zbijaja sie z politykow, pokazuja wyzysk nielegalnych imigrantow.. poszukaj na youtube i padniesz oraz zarazem zalamiesz sie jakie amsurdy w USA funkcjonuja i to O DUZOOOOOO WIEKSZYM NASILENIU I STOPNIU NIZ W POLSCE!!pozdro
to ciekawe bo ja odniosłem odwrotne wrażenie .... dodatkowo że wczasie kiedy mówi o Kubie używa słów że jest to "jedne z najlepszych systemów służby zdrowia na świecie" których jakby nie było nie użył w odniesieniu do służby zdrowia w Kanadzie, WB bądź Francji. Dodatkowo w rankingu na który Moore się powoływał mówiąc że USA jest na tragicznym 37 miejscu Kuba jest na 39