Strasznie mnie interesuje jakim autkiem pocinał Jim i jego kumpel przez cały film . Wiem że to był Ford o ile mnie wzrok nie mylił ale interesuje mnie konkretna nazwa modelu . Wie ktoś z Was może ? Z góry dzięki .
Szkoda że na końcu autko zniszczono :(
Jest to Ford Crown Victoria. Wersja ta jest produkowana od 1998 roku aż do dziś. A Mercury Marquis i Lincoln Town Car to praktycznie jego bracia bliźniacy.
Drugie pytanie na forum o ten samochód, dlaczego? Encyklopedyczny przykład amerykańskiego, prostego, nudnego samochodu, co w nim widzicie?
Wszystko zależy od gustu, a ten z kolei od stylu życia jaki się prowadzi. Tak samo ja nie wiem co kieruje ludźmi, że kupują sobie np. citroena picasso, bo wg mnie jest on ohydną ohydą :) Co do Crowna - mi bardzo się spodobała jego wersja z czarną kratą od chłodnicy itp. czarnymi elementami (zazwyczaj ma srebrne listwy by wyglądał bardziej elegancko). Dodaje mu to trochę agresji, a co za tym idzie - w takim aucie można poczuć się pewnie. Ale zaznaczam, że to tylko moje skromne zdanie.
Zgadza się, kwestia gustu. Dla mnie amerykanie robią obecnie, poza pewnymi wyjątkami, najbrzydsze auta na świecie, proste, kanciate i bezduszne. Nawet amerykańskie wersje aut europejskich czy japońskich tracą wiele wdzięku. Wielką zagadką jest dla mnie czym kierowali się projektanci używając drewna lub okładziny drewopodobnej do przyozdobienia niektórych modeli. Jestem za to zwolennikiem ich aut z lat 50-70, ery muscle cars, jednak obecne inkarnacje klasyków w postaci mustanga, challengera, itp, to już nie jest to.
Wracając do tematu, nowa wersja Forda Crown Victoria mi się podoba http://rahmadi.com/2011-ford-crown-victoria-police-interceptor-concept/
Dzieki za link. Auto bardzo ciekawe. Oby sprzedal sie z podobnym efektem jak poprzedne modele.
Nie jestem pewny, ale model tego Forda (Crown Victoria) jest chyba również użytkowany przez amerykańska policję. Widać to w momencie jak Jima i Mike'a zatrzymuje parol policji, gdzie na szczęście był ich kumpel-gliniarz. Zauważyliście?
Jeszcze do niedawna Fordy Crown Victoria stanowily 80% pojazdow amerykanskiej policji, zarowno popularne sa jako taksowki.