Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

The Curious Case of Benjamin Button
2008
7,7 518 tys. ocen
7,7 10 1 518077
6,6 68 krytyków
Ciekawy przypadek Benjamina Buttona
powrót do forum filmu Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

Zobaczyłem i pomysłu 13 nominacj Akademii nie pochwalam. Toż to tegoroczne rozdanie Oscarów będzie powtórką z Infiltracji i rehabilitacji Scorsese. Wszystko wskazuje na to, że film zgarnie główną statuetkę. Chciało by się zapytać: ale dlaczego? Przecież już 'Droga do szczęścia' bardziej wciągała, a już napewno, najbardziej z całej czwórki, na statuetkę zasługuje chyba Slumdog. Dla mnie Benjamin to remake Forresta. Schemat bardzo podobny. On jest inny, ona normalna. Spotykają się dopiero po latach. Dorzucili parę motywów, a parę rzeczy pozamieniali. Zamiast wojny w Wietnamie dają II wojnę światową, zamiast się starzeć, to ten młodnieje. Trochę głupie to porównanie, bo przecież film jest 'prawie' ekranizacją Fitzgeralda, ale o zgrozo, Oscara Fincher powinien dostać za Siedem albo FightClub.

ocenił(a) film na 10
szogun

a mi dal wiele do myslenia duzo malych slow ktore zapadaja w pamiec po prostu trafil do mnie trzeba sie troche tego doszukac i nie wpadlam na to ze to forrest gump chociaz hehe....no ciekawe to co mowisz ale nie porownujmy znam forresta na pamiec:D