Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

The Curious Case of Benjamin Button
2008
7,7 518 tys. ocen
7,7 10 1 518171
6,6 68 krytyków
Ciekawy przypadek Benjamina Buttona
powrót do forum filmu Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

Pedofilia, notoryczne zdrady i puszczalstwo... to wszystko ładnie opakowane możemy podziwiać w mega produkcji Warner Bros obsypanej nagrodami przez krytyków oraz achami i ochami przez odbiorców... no i już nie musimy się zastanawiać dlaczego dzisiejsza młodzież jest tak zdegenerowana ;)

użytkownik usunięty
wariat2k4

Przykro mi, że oglądając filmy skupiasz się na tych właśnie rzeczach, zamiast skupić się na jego fabule. Aspekty przez Ciebie wymienione widoczne są w wielu uznawanych filmach. Nie sądzę też, że akurat w tym filmie, aż tak rzucają się w oczy, i że są aż tak istotne, aby bulwersować. Osobiście, polecam ten film właśnie młodym ludziom i młodzieży, gdyż moim zdaniem przesłanie tego filmu jest skierowane głównie do nich. Nie wiem, dlaczego ten właśnie film miałby kogoś degenerować.

Sugerujesz, że jest zdrowe podsuwanie tego filmu młodym ludziom niemającym jeszcze dobrze wyrobionego zdania? W tym filmie pozytywnym bohaterom wszczepia się wyżej wymienione przeze mnie cechy jako coś normalnego i młodzież oglądając go podprogowo koduje sobie, że tak ma wyglądać ich piękna miłość… Zdaję sobie sprawę, że w wielu filmach występują te aspekty ale nie są one promowane. Co do skupiania się na tych rzeczach to akurat biły one po oczach – rzadko oglądam melodramaty ale w żadnym bohaterowie nie posiadali tylu negatywnych cech co w tym. Podobne przesłanie miał Forrest Gump i było ono w o wiele lepszej formie przekazane i to ten film ze względu na przekaz poleciłbym młodzieży.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
wariat2k4

Szczerze mówiąc, zgadzam się z Tobą. Owszem, film mi się podobał, ale uważam, że główni bohaterowie naprawdę nie dawali dobrego przykładu oglądającym. Przedstawione w filmie podejście do seksu i alkoholu nie powinno być praktykowane przez młodzież, a niestety jest. Z prostego powodu, młodzi ludzie powtarzają schematy podane im w filmach, bo myślą, że tak powinno być, że tak powinno się robić.

artminika

Film jest bardzo życiowy mimo, że bohater jest nierealny i niemożliwy. Widać prawdziwych ludzi, pełnych marzeń, słabości i uczuć. Tak jak życie nie jest politycznie, moralnie poprawnie do końca tak też zrozumiałe jest, że i film taki nie będzie.

Jak ktoś chce film gdzie promuje się to, że należy się dobrze prowadzić, nie palić, nie pić, uprawiać jogging i prowadzić segregację śmieci... to nie wiem co mu polecić. Ten schemat idealnego człowieka, która ma rodzinę, psa, dom, dobrą pracę itd. Jest właśnie pokazywany w krzywym zwierciadle i najczęściej ośmieszany. Chyba sztandarowym przykładem jest American Beauty - tam też można powiedzieć, że trąci pedofilią i demoralizacją, ale pokazuje prawdziwych ludzi.

użytkownik usunięty
wariat2k4

Nie miałam takich odczuć, co Ty oglądając ten film. Naprawdę, nie rozumiem Cię. Kierując się Twoim rozumowaniem, zdecydowana większość wszystkich filmów nie jest przeznaczona dla dzieci. Co takiego złego było promowane akurat w tym filmie, a w innych nie? Co niby tak może w nim degenerować? Proszę o konkrety.

Pedofilia? A reszta no cóż... takie życie... mnie też to raziło bo mam sztywny kręgosłup moralny, ale takie postacie i sytuacje. Każdy jest człowiekiem, a wielu było młodych i głupich, spytaj się dziadka/babci (czy powiedzą prawdę to inna sprawa) ale oni też byli młodzi i po za zmarszczkami niewiele się różnią od nas tak na prawdę

wariat2k4

ODPADAM GDY CZYTAM NIEKTÓRE WYPOWIEDZI AŻ BRAKUJE SŁÓW NA TO
KOBIETO CZY MĘŻCZYZNO APEL OD STU MOŻE DWUSTU MILIONÓW CZYTELNIKÓW FILMWEB OGLĄDAJ FILMY ZE ZROZUMIENIEM !!!!!!A JAK JUŻ MASZ CHĘĆ OPISANIA FILMU PRZEMYŚL TO STO RAZY BOWIEM TO CO CZYNISZ OBRÓCI SIĘ PO STOKROĆ PRZECIW TOBIE (OBURZENIE TŁUMU ZAKOŃCZONE UKAMIENIOWANIEM WINNEGO)

wariat2k4

A gdzie tam jest pedofilia???

ocenił(a) film na 8
myszszata

No bo jest pokazana mała dziewczynka obok starszego mężczyzny ! Wielu ludziom taki obrazek jednoznacznie się kojarzy, niedługo ojciec z córką nie będzie mógł wyjść na spacer, bo ludzie na policję będą dzwonić.

użytkownik usunięty
Lord_Joshua

Tymbardziej, że ten "starszy mężczyzna" to tak naprawdę chłopiec w ciele starca.

ocenił(a) film na 8
wariat2k4

Widać, że kompletnie nie zrozumiałeś filmu i nie wczułeś się w jego "klimat", oraz przede wszystkim nie zrozumiałeś przesłania. Całkowicie popieram wypowiedź nat0, powinieneś sobie ją wziąć do serca. Poza tym zdrada w tym filmie, to nie była zdrada równa Twojemu wyobrażeniu o niej, a co do pedofilii...szkoda słów.

ocenił(a) film na 8
wariat2k4

A poza tym kto powiedział, że ten film jest dla dzieci? Dla młodzieży też tylko częściowo (moim zdaniem), bo film wymaga logicznego myślenia, posiadania kręgosłupa moralnego i dobrze wyklarowanej umiejętności rozróżniania dobra i zła, czego część młodzieży nie ma, to oczywiste i wtedy taką część niedorosłych widzów może w jakiś sposób/w jakieś części zdegenerować/zdemoralizować. Nie wszystkie filmy są dla każdego, to logiczne.

ocenił(a) film na 7
wariat2k4

To nie bajka dla dzieci, gdzie wszystko jest cacy, a na koniec mamy moral, ktory podaje wszystko na tacy, nawet rozmyslac nie trzeba wiele! To zycie! Niestety, zdarzaja sie zdrady, 'puszczalstwo' i inne w/w postepki... A jesli ktos nie dorosl do zrozumienia filmu jako calosci, tylko probuje wyciagnac z niego to, co najgorsze, niemoralne - tylko po to, zeby czerpac przyjemnosc z krytyki (bo zawsze przeciez znajdzie sie cos, co mozna obrzucic blotem), to moze rzeczywiscie dobry bedzie powrot do Czerwonego Kapturka & Co.