Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

The Curious Case of Benjamin Button
2008
7,7 518 tys. ocen
7,7 10 1 518153
6,6 68 krytyków
Ciekawy przypadek Benjamina Buttona
powrót do forum filmu Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

Film totalnie przewidywalny, patetyczny i przede wszystkim potwornie nudny. Doszukiwałem się "głębi" tego obrazu, ale to zupełnie nie ma sensu. Wszystko można było pokazać w bardziej interesującej i strawnej formie, nie "mordując" widza bezgraniczną nudą.
Sam pomysł filmu też nie jest nowy. Podobny motyw przemijania pojawia się choćby w całkiem niezłym filmie "Wiecznie młody" z Melem Gibsonem. Nie wiedziałem, że teraz filmy się kręci na metry (czy raczej kilometry) taśmy filmowej, a dobry oznacza baaaardzo długi i nudny...

Mr_Frost

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Od połowy filmu czekałem aż główny bohater "wreszcie" umrze żeby film się skończył. Był nudny a akcja była nieciekawa i przewidywalna. Szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś lepszego.

ocenił(a) film na 9
Mr_Frost

Słuchajcie ludzie,czego się spodziewaliście mówiąc że film był przewidywalny?Jak urodził się stary to na koniec filmu normalne było że umrze jako dziecko,a co innego miał zrobić polecieć w kosmos?żeby było nieprzewidywalnie?Większość filmów,90% jest do przewidzenia nie czepiajcie się.Że był długi fakt,ale zrobiony z odrobinką takiej baśniowej czy bajkowej oprawy i w związku z tym długość jest do przełknięcia.Mi się oglądało bardzo przyjemnie ten film,jedyne co mnie wkurzało nie wiem czemu to ta babcia,wedłóg mnie strasznie dobrana do filmu i nie opowiadała tej historii tylko ją wyjęczała,wiem że umierała ale przerysowała obraz.Moja ocena filmu to 9/10 bo genialny nie był,ot lepszym obrazem jest choćby Slumdog.

ocenił(a) film na 8
Mr_Frost

Przewidywalny i długi? To, że taki będzie można było wywnioskować choćby z samego trailera. Szczerze mówiąc nie wiem nawet w którym momencie film choćby w najmniejszym stopniu rościł sobie prawo do nieprzewidywalności i nie jest to żadna wada? Wolę taką przewidywalność niż tani suspens jaki był na przykład w "Z piekła rodem", który masz w ulubionych. Czy film jest patetyczny? Może trochę, ale widziałem już z tysiąc innych filmów, które były znacznie bardziej patetyczne. Choćby taki Szeregowiec Ryan, którego również masz w ulubionych. Głębia w tym filmie jest, może banalna, ale jest. Czy film był nudny jest sprawą zupełnie dyskusyjną. W każdym razie dla mnie nie był ani trochę. Generalnie zawsze radzę zapoznawać się z trailerami danych filmów aby nie było rozczarowań. Na ogół dość wiernie reklamują film.

ocenił(a) film na 3
zemstafreda

Trailery filmów niestety nie oddają prawdy. Wielokrotnie są ukazane w nich najlepsze-najciekawsze sceny, a filmy w rzeczywistości są o niebo gorsze, lub wręcz przeciwnie - nie są w stanie oddać genialności filmu ( np. Forrest Gump). Przewidywalność "Buttona" po prostu powala. On młodnieje, a inni się starzeją . Jak ktoś napisał, czy powinien był polecieć w kosmos - tak, może wtedy coś by się działo! Wolę "tani" suspens jak "From Hell", bo w nim fakt nie złapania i osądzenia Kuby Rozpruwacza jest jedynie do przewidzenia (chyba każdy to wie), niż nadęty i rozdęty, patetyczny "obraz" o niczym. "Szeregowiec Ryan" jest miejscami patetyczny, ale w jego przypadku jest to usprawiedliwione. "Button" nudzi nieusprawiedliwionym patosem , którego jest za dużo jak na zwykły dramat obyczajowy, ale przede wszystkim rozwleczoną fabułą, która tak naprawdę jest o niczym.

ocenił(a) film na 8
Mr_Frost

Daję sobie około 70% skuteczność w ocenianiu filmu po trailerze i w przypadku Benjamina Buttona żadnych zaskakujących rewelacji nie było. W dzisiejszych czasach trailery robią się coraz lepsze i muszę przyznać, że spektakularnych porażek na tym polu doznaję coraz częściej. Z ostatnich mogę wymienić choćby Pride and Glory, który w trailerze prezentuje się doprawdy świetnie. Zapowiadał się na świetny policyjny thriller o rozdarciu pomiędzy lojalnością wobec odznaki a swoją rodziną, a dostałem kolejny odgrzewany kotlet, który nie warto pamiętać dłużej niż dwa dni. Sto razy lepszy był choćby Cop Land, który swoją drogą ma kiepski trailer(bo stary:)).

Nie wiem jak o Szerogowcu Rayanie można powiedzieć, że był "miejscami patetyczny". To chyba najbardziej patetyczny wytwór amerykańskiej kinematografii od czasów zakończenia zimnej wojny.

ocenił(a) film na 1
Mr_Frost

OJ OJ! głębia JEST !
historia Benjamina potwierdza regule, ze chłopakom zawsze sie uda zabawić,
nawet jeśli są pokręceni i starzy, a dziewczyny maja generalnie przechlapane.

ocenił(a) film na 3
holy_zyefki

No trafiliście w "sedno tarczy", jak pułkownik Molibden !

ocenił(a) film na 1
Mr_Frost

dziękuję dziękuję za uznanie, to jedyny morał jaki wypływa z historii Benjamina.

Mr_Frost

A nie zastanawiałeś się przypadkiem nad przemijaniem oglądając ten film. Myslałeś kiedykolwiek nad tym jak gdybyś był coraz młodszy. Pewnie nie, bo jedyne co dostrzegłeś w tym filmie to długość. Film jest genialny choćby w swojej treści porównując zupełnie "niedorzecznie" starość jako brak doświadczenia z wiekiem młodzieńczym pełnym wspomnień. Zakładam, że jesteś dość młodą osobą więc zastanów się jak czybyś się jako 20 latek (fizycznie) z bagażem doświadczeń 60-latka. Ponadto film obrazuje swietnie kontrast pomiędzy młodością a starością choć w dość niekonwencjonalny sposób. Cieszę się że obejrzałem ten film. Przynajmniej jest czym nad czym można się dłużej zastanowić a nie tanim "łubudubu" o którym i tak za chwilę zapomnimy. A tak na koniec, co by było gdyby dziecko było starsze od rodzica:D

Gonzooo

Odwrócone nie znaczy genialne. Takie gdybanie jest kompletnie jałowe, bo nigdy tak nie zdarzy. To jak zastanawiać się jak to by było gdyby się było smerfem. I jakie jest życie takiego smerfa. Może kogoś to bawi. Nad przemijaniem można się zastanowić w normalny sposób, tylko wtedy można wyciągnąć normalne wnioski.

ocenił(a) film na 9
Gonzooo

a ja sie zgadzam z Gonzooo. niektorzy jak widac wola filmy malo tresciwe, o zabijaniu np (ooooo, tam to jest akcja), wyscigach, narkotykach i bzykaniu. litosci. owszem, trwa dlugo i wiadomo bylo ze bedzie mlodnial. ludzie sie starzeja i nikt tego sie nie czepia. film jest piekny a jezeli ktos ma niedorozwoj i woli ogladac strzelanki co trwaja 1,5 godz to radze ogladac dalej filmy o rumbo a nie czepiac sie filmow ktore daja do myslenia. czasami zapominam ze filmy ambitne sa dla ludzi ktorzy to potrafia robic :) amatorow krotkich filmow zapraszam na lato muminkow:dla was napewno bedzie to swietny film jakiego oczekiwaliscie czytajac wasze wpisy :)))

ocenił(a) film na 9
malenka1722

mialo byc zeby ogladac filmy o RAMBO, mala literowka :P

malenka1722

Oh, widze że nareszcie ktoś zrozumiał sens mojego posta:D

Mr_Frost

Mi film sie nawet podobal, pomimo tego, ze od poczatku bylo wiadomo co dalej bedzie sie dzialo i ze byl strasznie nudny to pomysl godny podziwu..

ocenił(a) film na 7
Mr_Frost

Zgadzam się z Tobą całkowicie, Mr Frost.

ocenił(a) film na 8
Mr_Frost

hyyym uważam że nie jest aż taki nudny wydaje mi się że dla meżczyzn jest ale kobiety inaczej go zrozumiom i rozumiem dlaczego tak myslisz bo jak bym ogladala go z moim chlopakie to by powiedzial to samo co ty ale jakgo ogladalam to wydawalo mi sie jak by lecial co najmniej 1 godzine

ocenił(a) film na 3
mesia2

A o co chodziło w tym poście?????????????????????????????????????????????