Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

The Curious Case of Benjamin Button
2008
7,7 518 tys. ocen
7,7 10 1 518182
6,6 68 krytyków
Ciekawy przypadek Benjamina Buttona
powrót do forum filmu Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

Dałam 7 na 10, ale tylko ze względu na wspaniałą grę aktorską Brada Pitta i Cate Blanchett....
Film mnie rozczarował niemiłosiernie; Hollywood zrobił z tego jakąś melodramatyczną szmirę o dumie, niespełnionej miłości, porzuconym dziecku, odnalezionym ojcu...
Film ciągnął się w nieskończoność, i dwudziestostronicowe (!) opowiadanie F. Scotta Fitzgeralda na podstawie którego (RZEKOMO) powstał film było 5 razy bardziej ciekawsze, zabawniejsze itp. Poza tym z opowiadaniem zgadzają się tylko dwie rzeczy: imię bohatera (bo nawet motyw z nazwiskiem się na zgadza) i główna idea przeżywania życia od końca....
Rozczarowanie miesiąca... :/

ocenił(a) film na 7
zandra5

To chyba oglądaliśmy dwa inne filmy. Dla mnie Pitt w tym filmie grał jak drewno. Rzadko zmieniał mimikę twarzy. Na cały film uśmiechnął się z kilka razy. Według mnie pod względem aktorskim to najgorszy film Pitta. Tak samo grał w świetnym Joe Black tylko, że z tą różnicą, iż tam wcielił się rolę Śmierci. Blanchett przebiła aktorsko w tym filmie Pitta po całości.
Poza tym trochę dziwaczne przybrałaś kryteria. Chyba za samą grę aktorską postawienie temu filmowi 7 to pewna przesada? 7 to film dobry a ty ochrzciłaś go szmirą.
Mi się podobały wspaniałe zdjęcia, scenografia, jakby nie było ciekawa bo oryginalna historia oraz muzyka.

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

Przyłączam się do twoich słów Pitt w tym filmie wypadł delikatnie mówiąc blado, a reszta aktorów dostosowała się to jego poziomu.

ocenił(a) film na 6
Madridista1902

No nie ma to jak "znawcy" zabierają głos. On był nominowany do Oscara za tę rolę. Ja nie oglądałem filmu, więc nie oceniam, ale zapragnąłem umieścić tę informację :D Po za tym za tydzień chyba będzie leciał w TVP, więc pewnie obejrzę :o

ocenił(a) film na 8
zandra5

Jesteś dobry, zaprzeczasz sam sobie pisząc, że to szmira dając jednocześnie 7/10 za aktorów hehe.

ocenił(a) film na 8
zandra5

Na początku trochę za bardzo przegadany, ale końcowe 30 minut wbija w fotel. Warto obejrzeć chociażby dla rewelacyjnej Blanchett.

zandra5

Jeszcze nie obejrzałam, ale pewnie obejrzę. Podoba mi się idea tego filmu.