Ostatnio oglądałem usuniętą scenę z filmu (zresztą niesamowitą), w której grali Mickey Rourke i Jim Caviezel. Dla fanów CCL obowiązkowa do zobaczenia : http://www.youtube.com/watch?v=4bRJ0yyVb_o&feature=related
Dzięki za linka. Szkoda, że wycieli tą scenę. Nie zaszkodziła by filmowi, ale wzbogaciłaby go bardziej.
Źle się stało, że scena ta została usunięta, która wzbogaciła by fabułę. Jest to dla mnie tym bardziej niezrozumiałe z tego względu że to krótka i bardzo dobrze zagrana scena. Aż strach pomyśleć co jeszcze nas ominęło...
Może wie ktoś, czy dostępna jest wersja reżyserska CCL? Chodziły pogłoski o 6-godzinnym spektaklu... prawdziwa gratka:)
Wątpię by istniała wersja 6 godzinna. Jedyne co znalazłem to w google pod hasłem: "The Thin Red Line (The Criterion Collection) [Blu-ray] (1998)" - wersja ta posiada podobno 14 minut dodatkowych scen - w większości proste dialogi i akcję bez obróbki dźwiękowej.
Ta scena jest niesamowita - obejrzałem ją już kilkadziesiąt razy. Nie jestem w stanie pojąć dlaczego ją usunięto.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Thin_Red_Line_(1998_film)
Z tego tekstu wychodzi na to, że w filmie ( a raczej w scenach niewykorzystanych) zagrało wiele, wiele gwiazd oprocz Mickiego (m.in: Billy Bob Thorton, Martin Sheen, Vigo Mortenesen, itd.). Natomiast edytor miał niewątpliwie trudne zadanie, wybrać najważniejsze i najlepsze z tych wszystkich świetnych scen ( wszystkie trwałyby ok. 6 godzin- stąd moje pytanie o ową wersję reżyserską). Ja osobiście także uważam, że brak tej sceny jest sprawą przykrą, bo jest ona niewątpliwie wybitna ( według niektórych źródeł scena ta jest na wspomnianej przez ciebie płycie Blu-ray).
W taki razie dziwie się dlaczego dopiero teraz wypłynęła ta scena i tym bardziej dziwne jest dla czego tylko jedna... Jeśli założyć by że producent nie planuje wydać nigdy długiej wersji to można sądzić że wycięte sceny były by dla nich bezwartościowe, a tym samym mogli by je udostępniać wydawcą. Natomiast jeśli producent ma jakieś plany związane z wyciętymi scenami to ich nie pokazuje tak jak miało to miejsce do tej pory...
Wiadomość jaką znalazłem w necie:
This from a second unit cameraman, William Gray whom shot for and with Malick during the filming of The New World. In context, the cameraman was telling me that he and Malick, over the course of three days shooting footage of water from a pontoon boat, never discussed the film they were shooting for but Malick did have this to say about an extended cut of 6 hrs of The Thin Red Line. From Gray,
"We did talk about 'The Thin Red Line'. He said he had over 6 hours of edited story finished. What you saw in the theaters was what needed to be for the reps of a movie theater. I asked him if he thought of releasing the 6 as a DVD box set and I assured him that there would me a line of people just waiting to get their hands on it. He said that some things that you put so much of your life and heart into are best left alone for a few years."
Więc z tego co zrozumiałem to moje przypuszczenia są uzasadnione.
tyle że już minęło "few years" i psia krew gdzie to jest? na żaden film nie czekam z taka niecierpliwością jak na to...
najgorsze jest to że rzucili jeden mały kąsek i jakoś zainteresowanie jest małe... mogą z tego wyciągnąć negatywne wnioski :(
Mam też pewną ciekawostkę na temat. George Clooney, który na zwiastunie wymieniany był wśród czołówki aktorów ( co mnie niesamowicie irytowało), a zagrał jedynie kilkunastosekundowy epizod. Jak się okazało z początku jego rola była o wiele większa, wręcz porównywana do tej... Nicka Nolteiego. Niestety wiadomo co się stało ze scenami z jego udziałem, pewnie Malick zlitował się nad nim i zostawił chociaż tą jedną.