PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=28}

Cienka czerwona linia

The Thin Red Line
1998
7,6 98 tys. ocen
7,6 10 1 98483
8,1 53 krytyków
Cienka czerwona linia
powrót do forum filmu Cienka czerwona linia

Niestety nie czytałem książki i nie mam porównania ale film był bardzo dobry. Moim zdaniem (i nie tylko moim) można go umieścić w tej samej lidze co "Pluton", "Łowcę jeleni", "Pełny magazynek" czy "Czas Apokalipsy". Do tego ostatniego jest chyba najbardziej podobny. W sposób bardzo przekonujący i chyba prawdziwy ukazuje wojnę. Jej okrucieństwo, strach, dezorientację. Ludzi po dwóch stronach barykady, tych drugich, którzy są takimi samymi ludźmi, tak samo odczuwają strach.
Świetna aktorska obsada, role Seana Penna i Nicka Nolte najbardziej zapadły mi w pamięć.
8/10

ocenił(a) film na 8
galladorn

Nie zapominaj o genialnej muzyce Hansa Zimmera, bez ktorej Thin Red Line nie bylaby taka unikalna :)

ocenił(a) film na 8
Baara

Masz rację

ocenił(a) film na 10
galladorn

Wręcz nieziemska muzyka i jedna z najpiękniejszych w filmie, film utkwił mi w pamięci jeszcze z tego powodu jak siedzieli na wyspie Szeregowy Robert Witt i jego kolega, jak bawili się z dziećmi w wodzie pomagali tubylcom, byli szczęśliwi, a tu zaraz wyślą ich na wojnę. I mimo że film obejrzałem chyba z 10 razy do tej pory nie mogę się pozbierać po śmierci Witt'a, moja ulubiona postać w filmie.

ocenił(a) film na 8
szymon52g

Jakoś nie złożyło mi się wcześniej i obejrzałem ten film dopiero po raz pierwszy. Być może jednak kiedyś do niego wrócę.

galladorn

Polecam. Mnie film tak zachwycił że drugi raz obejrzałem go po kilkunastu godzinach :)

ocenił(a) film na 8
klejstos31

No u mnie potrwa to trochę dłużej:)

galladorn

W sumie dłuższa przerwa może korzystniej wpłynąć na ocenę filmu, pozwoli na nowo odkryć jego sens i da nowe spojrzenie na poszczególne elementy. Oczywiście nie musi tak być jednak milej by było gdyby TTRD otrzymała trochę lepszą notę :)