Wpisujcie swoje ulubione Filmy Wojenne które według was są najlepsze
OTO MOJE:
1-Cienka Czerwona Linia
2-Łowca Jeleni
3-Szeregowiec Ryan
4-Pluton
5-Wróg u Bram
1. Cienka czerwona linia
2. Pluton
3. Ciemnoniebieski świat
4. O jeden most za daleko
5. Sztandar chwały
6. Helikopter w ogniu
7. Jarhead
8. Kraina tygrysów
1.The Thin Red Line
2.Platoon
3.Band Of Brothers
4.Saving Private Ryan
5.Apocalipse Now
6.Full Metal Jacket
6.9th Company (rosyjski)
7.Straffbatt (rosyjski)
8.The Beast
9.Saints Of soldiers
Pluton, Cienka czerwona linia, Szeregowiec Ryan, Łowca Jeleni, Lista Schindlera, Pianista, Imperium słonca, Czas apokalipsy
Moja kolejnosc jest przypadkowa:)
1. Kompania braci
2. Cienka czerwona linia
3. Helikopter w ogniu
4. Pluton
5. Szeregowiec Ryan
1. Czas apokalipsy
2. Pluton
3. Łowca jeleni
4. Ofiary wojny (Casualties of War)
5. Wróg u bram
reszta mi się nie podobała albo nie zapadła mi w pamięć.. dodam że tak wychwalana "Cienka czerwona.." podobała mi się średnio moze właśnie przez te wewnętrzne filozoficzne przemyślenia nawet prostych żołnierzy co na dłuższą metę było po prostu mdłe.. za to "Apocalypse now" to dzieło niesamowite i momentami wręcz obłąkane jak i sama wojna!! niedoceniany widze jest równiez film z młodym wówczas Michaelem Foxem "Ofiary wojny" (równiez rola S. Penn'a) który jest zdecydowanie najokrutniejszym filmem o wojnie jaki było mi dane zobaczyć.. pozdrawiam kinomaniaków :)
kurde zapomniełem o jeszcze jednym znakomitym filmem jakim jest "Jarhead"!! wskakuje u mnie na miejsce 5.
1. Czas apokalipsy
2. Pluton
3. Łowca jeleni
4. Ofiary wojny (Casualties of War)
5. Jarhead
6. Wróg u bram
nie wiem tez za bardzo co ludzie widza w "Szeregowcu Ryanie" bo poza świetna sceną desantu na plaży (jedna z lepszych scen batalistycznych jakie widziałem) i dość przekonującej roli Toma Hanksa film miał totalnie banalną fabułę!! ciekawe jaki rząd interesowałby się biedną wdowa co może stracić ostatniego z synów i wysyła z misją odnalezienia tegoż synka specjalnego człowieka!! a już największym banałem był tekst Matta Demona który mogąc wrócić do domu z wojennego piekła ma to w dupie i postanawia zostac dalej mimo że Hanks go przez pół filmu szukał śmiechu warte..
-Full Metal Jacket
-9 Kompania (rosyjski)
-Kryptonim gwiazda (rosyjski)
-Pluton
-Tora! Tora! Tora!
-Cienka czerwona linia
-Okręt (niemiecki)
-Stalingrad (niemiecki)
-O jeden most za daleko
-Patton
-Listy z Iwojimy (Japoński)
-Yamato(Japoński)
-Jarhead
-Virtuti (Polski)
-Szeregowiec Ryan
-Czas Apokalipsy
-Byliśmy Żołnierzami
A wróg u bram to nudnawa kicha wg mnie...
1. Okręt
2. Wojna Zimowa
3. Stalingrad
4. Cienka czerwona linia
5. Jak rozpętałem II wojnę światową
1. W KSIĘŻYCOWĄ JASNĄ NOC - dla mnie zdecydowanie najlepszy a bardzo mało znany
2. Cienka czerwona linia
3. Na zachodzie bez zmian
4. Ofiary wojny
5. Łowca jeleni
6. Lista Schindlera (chociaż nie wiem czy o takie ci chodziło, bo tam nie ma walk)
7. Wybór Zofii (tez tak nie bardzo tu pasuje, ale uwielbiam, poza tym pokazuje sytuacje kobiet podczas wojny)
Dla mnie osławione szeregowiec ryan i pianista są mocno przereklamowane
1. Czas apokalipsy
2. Pluton
3. Szeregowiec Ryan
4. Łowca jeleni
5. Cienka czerwona linia
6. Das boot
7. W księżycową jasną noc
Mozliwe ze ktorys film pominalem
Kolejność przypadkowa:
1. Byliśmy Żołnierzami
2. Helikopter w ogniu
3. O jeden most za daleko
4. Szeregowiec Ryan
5. Full metal jacket
6. Cieńka czerwona linia
I na koniec według mnie bezkonkurencyjne jak na razie arcydzieło "Kompania braci"
1. Full Metal Jacket
2. Parszywa Dwunastka
3. Działa Nawarony
4. Tylko dla Orłów
5. Szeregowiec Ryan
Czy wy ludzie się nie nauczycie, że "Cienka Czerwona Linia" to nie jest film wojenny, tylko dramat osadzony w czasie wojny.
Nie można go typować jak film wojenny, równie dobrze mógł by się dziać w naszych czasach. Główny temat jest ponadczasowy. Sceny wojny są tylko przerywnikami nad medytacją życia i sensem istnienia. Dlatego ten film jest tak niezwykły.
Wszystkie filmy, o których tu napisaliście są świetne ale zapomnieliście albo nie znacie równie dobrego Hamburger Hill. Wg mnie rewelacyjny film o wojnie w Wietnamie.
Jak dla mnie ex aequo Czas Apokalipsy i Pełny Magazynek, i za nimi Łowca Jeleni z genialną rolą De Niro.
Czester bez urazy ale w takim razie można by poweidzieć że 98% tych wymienionych filmów to nie filmy wojenne tylko dramaty osadzone w czasie wojny lol. Pozatym dramat nie wyklucza że to film wojenny bo to dramat wojenny.
Ja bym jeszcze dożucił: (kolejność przypadkowa)
Windtalkers
Bitwa o Anglie
Czarna Eskadra
Patriota (z Gibsonem nie ten chłam ze Seagalem)
Ślicznotka z Memphis
PS mocno odradzam konwój PQ-17, poza tym to chyba już wszystkie a przynajmniej większość dorbych wojennych filmów została już wymieniona.
Pozdrawiam
Uuuuuu - Panowie i Panie!
Jak już się bawimy w jakieś listy to zdecydowanie zabrakło tu "Podwodnego wroga" (The Enemy Below) z R.Mitchumem.
Wielkie przeoczenie, wielkie....
Pzdr.
WesleY masz rację. Nie wiem czemu w takich zestawieniach zawsze brakuje Hamburger Hill i When Trumets Fade. Nikt ich nie widział? Jeżeli nie to polecam.
ja tylko dodam te co sie nie pojawily jeszcze, czyli:
Pearl Harbor
Wojna Harte'a
Home of the brave
Operacja świt - Rescue Dawn
Flyboys - bohaterska eskadra
Łzy słońca
Amerykańscy chłopcy - American soldiers
W szczegolnosci polecam Rescue dawn - znakomita rola Christiana Bale'a
hmmm cieżko wybrac, no ale:
- wróg u bram
- listy z iwo jimy
- Johnny poszedł na wojnę - nikt tego filmu nie wymienił :( naprawde warto, chodz to bardziej dramat...
- helikopter w ogniu
- szeregowiec Ryan
- pluton
- bitwa o anglię :))
- CZTEREJ PANCERNI I PIES xD hehehe :)
uwielbiam filmy wojenne. to moje top 5:
1.Szeregowiec Ryan - arcydzieło! najlepsze sceny batalistyczne w historii kina
2.Cienka czerwona linia - choć moim zdaniem nie dokońca jest to film wojenny, to bardziej filozoficzny film o naturze człowieka i poświęceniu
3.Helikopter w ogniu - niesamowite tempo! świetnie zrobiony teledysk o współczesnym polu walki. brakowało mi tylko muzyki Napalm Death:)
4.Pluton - najlepszy obraz o wojnie w Wietnamie. prawdziwe żywe postacie i ich postawy wobec okrucieństwa wojny
5.O jeden most za daleko - rozmach, plejada aktorów, operacja Market Garden w szczegółach. no i G.Hackaman jako gen.Sosabowski:)
Filmy związane z wojna :D.
1.Czas apokalipsy.
2.W księżycową jasną noc.
3.Pluton.
4.Łowca Jeleni.
5.Ptasiek.
6.Urodzony 4 lipca (bardziej wojna w aspekcie politycznym).
7.Cienka czerwona linia.
8.O jeden most za daleko.
9.Wybawca.
10.Na tyłach wroga.
podam tylko tytuly ktore uwazam za najlepsze filmy wojenne ogladane przeze mnie, a kolejnosc nie ma znaczenia bo sa exequo:
Saving Private Ryan
Taegukgi hwinalrimyeo
Band of Brothers
Bridge too far
i cala reszta wymieniona powyzej, jakkolwiek chce zaznaczyc te 4 filmy jako najlepsze z najlepszych
Mam pytanie:
Czy znacie jakikolwiek dobry albo choćby znośny film o II wojnie światowej w afryce (oprócz 'Jak Rozpetałem II Wojnę Światową')?
Africa Corps i te sprawy . . .
Znacie cokolwiek ?
A co listy - to co widziałem i mnie ujęło.
kolejność przypadkowa . . .
* J-23 (serial)
* Czterej Pancerni i Pies (serial)
* Czas Apokalipsy
* Łowca Jeleni
* Szregowiec Rayan
* Parszywa Dwunastka
* Most na Rzece Kwai
* 9th Company (rosyjski)
* Wróg u Bram
* Złoto Dla Zuchwałych
(Zapomnieliście o tym świetnym, hippisowskim,
wojennym filmie o końcu II WŚ.
Widziałem go kika razy i zawsze mi się podobał, mimo, że jest z
przymrużeniem oka a ja jednak lubię realizm :P )
Oczywiście zapomniałem o
wspaniałych niemieckich filmach:
* Das Boot (Okręt)
* Stalingrad
* Stacja Arktyczna Zebra (na pdst.książki Alestair Mc Leen'a)
- jest w sumie bardzo fajna. Polcam.
Szarża lekkiej brygady - dzieło geniuszu. Do tego boleśnie śmieszny.
Łowca jeleni.
Kanał.
Szeregowiec Ryan.
Ścieżki chwały.
Wielka ucieczka.
Gallipoli.
Młode lwy.
Tylko dla orłów.
Paragraf 22.
Złoto dla zuchwałych.
Działa Navarony.
Ziemia i wolność.
Czas Apokalipsy.
Pan Wołodyjowski.
Pociąg.
Niebieski żołnierz.
Major Dundee.
Virtuti.
Za filmy wojenne uznaję w niniejszym topie filmy o żołnierzach, toczące się najczęściej na froncie. Pomijam takie oczywiste arcydzieła, jak "Pianista", "Życie jest piękne" czy "Walc z Baszirem", by trochę wyklarować sobie w głowie przekaz.
Moja parszywa dwunastka:
1. Apocalypse Now - film wszechczasów. Nie do pobicia.
2. Cienka czerwona linia
3. Idź i patrz (jedyny tak naprawdę dogłębnie ukazujący cały chaos wojny)
4. Full Metal Jacket
5. Łowca Jeleni
6. Kanał/Eroica (trudno mi rozsądzić, który lepszy)
7. Pluton
8. MASH
9. Helikopter w ogniu
10. Parszywa dwunastka
11. Szeregowiec Ryan
12. Hurt Locker
I dalej parę gniotów, które miałem nieprzyjemność w swoim życiu oglądać, oraz parę w planach (dyptyk Eastwooda, "Johnny Got His Gun" itd.).
1. "Idź i Patrz"
2. "Wniebowstąpienie"
3. "Stalingrad"
4. "Zapomniany Żołnierz" (Tuntematon Sotilas)
5. "Okupacja w 26 obrazach" (Okupacija u 26 slika)
6. "Ognie Polne"
7. "Tak Tu Cicho o Zmierzchu"
8. "Dzieciństwo Iwana" (u nas jako "Dziecko Wojny")
9. "Los Człowieka"
10. "Ciemnoniebieski Świat."
Dziesięć najwybitniejszych, jakie oglądałem. A było tego sporo. Niemały dylemat miałem jednak, pomijając takie filmy , jak: "Upadek", "Kanał", "Das Boot", "Ścieżki Chwały", "Życie jest Piękne", Żelazny Krzyż", "Ballada o Żołnierzu", "Eroica", "Czarna Księga", czy "Kapitan Conan." Generalnie, w rankingu wymieniłem także filmy, ukazujące szerszy wydźwięk na tle wojennych działań. Gdybym musiał się skupić na filmach, obrazujących głównie działania wojenne na froncie, w których główną rolę gra batalistyka(i na niej skupiam zdecydowaną większość uwagi), to musiałbym wymienić niejedną hollywoodzką superprodukcję, która na tle fabularnym wypada niezbyt przekonująco, jak np. "Szeregowiec Ryan". Np. też Fińska "Wojna Zimowa", z niedopracowanym scenariuszem, ale w której odwzorowanie wojny pozycyjnej, przyprawia o zawrót głowy pod względem autentyzmu, także nie mogłaby się tu znaleźć. Podobnie się tyczy propagandowych epopei, produkcji radzieckiej, jugosłowiańskiej, czy czechosłowackiej. A tego nie chciałem.