Wszystkie, najlepsze, najpiękniejsze cytaty, myśli, kwestwie z ,,Cienkiej czerwonej lini" - zapraszam na swój blog.
Moje ulubione:
"idealny świat nie istnieje, jest tylko ten nasz"
"na tym świecie jednostka nie istnieje, a innego świata nie ma"
i straszna scena śmierci, gdy żołnierz mówi "do widzenia" a bohater Penna "narazie"
"gdzie jest Twoja iskierka?" - Welsh na grobie Witta
"Staros, przestań mi tu srać jakimiś legalnymi gównami! Wiem, żeś adwokat, ale to nie sąd! To jest wojna! Cholerne pole bitwy!!"
Or samfink lajk dat...
Na mnie największe wrażenie zrobił ten tekst:
"Zabiłem człowieka! To najgorsze, co można zrobić. Gorsze niż gwałt. Zabiłem człowieka. Nikt mi nic nie zrobi."
"Nic nie sprawi, że zapomnisz o tym. Za każdym razem zaczynasz od początku. Wojna nie uszlachetnia ludzi. Zamienia ich w zwierzęta. Zatruwa duszę. Ukochana żono... Gwałtownie traci się współczucie przez tę krew, brud i hałas. Dla ciebie chcę pozostać niezmieniony."
Dorzuce coś od siebie:
"Dlaczego miałbym się bać umrzeć? Należę do ciebie. Jak będę pierwszy, to poczekam tam na ciebie. Po drugiej stronie wielkiej wody."
"Jeden człowiek widzi konającego ptaka i myśli, że nie ma nic tylko ból. Ale śmierć ma ostatnie słowo. Śmieje się z niego. Inny człowiek widzi tego samego ptaka... i czuje cudowność. Czuje jakby coś uśmiechało się przez niego."
"Słyszałem, jak ludzie rozmawiają o nieśmiertelności, ale ja tego nie widziałem.(...) Mam tylko nadzieję, że przyjmę śmierć tak jak moja matka. Z tym samym... spokojem. Bo właśnie w nim się ona kryje - ta nieśmiertelność."
Pozdrawiam
a czy ktos wie co oznacza (i z jakiego to jezyka):
"Ta ehi hasi o anthropos, den kseri ti mu ley"
w mojej wersji nie jest to przetlumaczone, a jedynie przytoczone w oryginale (na dodatek nie wiem czy poprawnie). Mowi to Capt. Staros tuż po pozmowie przez radio z pulkownikiem, w okolo 70 min filmu.
" w każdym z nas płonie boski ogień" -Witt
"byliście moimi synami(...), będziecie żyć we mnie wiecznie"- kpt Stavros
kurde dopiero co obejrzalem film i rozsmieszyl mnie jeden tekst
- w chwili gdy umiera Woody Harrelson (temu co granat przypadkiem wybuchł) wykrzyknąl: "Ale żem pier*olnął sztuczkę". :D:D:D
"... może chcieli ośiągnąc nirvanę" i ten śmiech zdecydowanie moja ulubiona scena;)
Jeszcze tekst chyba Witt'a podczas ataku na wioskę gdy jest pokazany żołnierz który przeszukuje torby, papiery itp. a potem strzela do rannego japończyaka i biegnie dalej "...czym tak naprawdę jesteśmy?..."
"Jesteśmy jak woda..nie da się nas rozdzielic..."
"O gdzie jesteś moja duszo?..."przepiękne
jeszcze jeden o miłosci...."żadna wojna nie zdoła ugasic jej ognia"
i właśnie ten cytat brzmi paradoksalnie na tle listu żony Witta który jest dla mnie GENIALNY. Śmierć samego Witta tylko to podkreśla. Świetny film.
mnie poruszyły te cytaty:
"tego nie można zapomnieć to ciągle wraca wojna nie czyli nas lepszymi zmienia w potwory zabija duszę..."
"patrzyłem jak tamten umiera i nie czułem nic było mi wszystko jedno..."
"przychodzą i odchodzą.."
"jestem bardzo zmęczony sporo widziałem chcę zacząć życie od nowa..."
"miłość skąd przychodzi? Kto ją w nas rozpala"
"czemu nie szukamy dobra?"
"zło skąd się wzięło?"
ten film uwrażliwia człowieka ..jest niesamowity pod każdym względem a do tego niesamowita gra aktorów jak by byli prawdziwymi żołnierzami na wyróżnienie zasługuje James Caviezel ;)