PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=28}

Cienka czerwona linia

The Thin Red Line
1998
7,6 98 tys. ocen
7,6 10 1 98482
8,1 53 krytyków
Cienka czerwona linia
powrót do forum filmu Cienka czerwona linia

dotyczycych produkcji serialu, podobnego do Band of Brothers, ktorego akcja ma sie toczyc na Pacyfiku

ocenił(a) film na 10
Masterchief

WITAM.
Z TEGO CO MI WIADOMO TO PROJEKT NAKRĘCENIA ODPOWIEDNIKA KOMPANII BRACI NA PACYFIKU ZOSTAŁ NIESTETY ZARZUCONY. JEŚLI INTERESUJĄ CIĘ FILMY Z TEGO TEATRU DZIAŁAŃ, w tematyce lądowej - TO PODAJę GARŚĆ TYTUŁÓW, NA KTÓRE WARTO ZWRÓCIĆ UWAGĘ: guadalcanal diary lewisa seilera Z 1943- FILM OPARTY NA KSIĄŻECZCE TREGASKISA, BARDZO WIERNIE ODDAJE PIERWSZY MIESIĄC WALK NA WYSPIE, KRĘCONO GO OD LUTEGO 43, CZYLI KIEDY WALKI TAM JESZCZE TRWAŁY. JAPOŃCZYCY W TYM FILMIE POKAZANI SA JAK KRETYNI ALE NIE OTO CHODZI. bataan - tana garnetta, ARCYCIEKAWY FILM, KTÓRY ZROBONO B. DROBIAZGOWO Z PREMIERĄ W KOŃCU 1943, krwawe wybrzeże - NIE MA TEGO TU W PORTALU Z 1972, O WALKACH NA BETIO, GDZIE GRA NAWET KILKU WETERANÓW NA SAMYM POCZĄTKU FILMU, sands of iwo-jima Z 1949, GDZIE WIERNIE ODDANO SZTURM NA FALOCHRON WYSPY BETIO, CHOĆ DUŻO TAM DŁUŻYZN I JOHN WAYNE GRAJACY W GŁÓWNEJ ROLI NIE BARDZO DAJE SIĘ WYKAZAĆ INNYM.
KONIECZNIE OBEJRZYJ last bullet pattinsona z 1995. KAPITALNIE POKAZANO TAM POJEDYNEK SNAJPERÓW W DŻUNGLI BORNEO W SIERPNIU 1945. pożegnanie z królem Z NICKEM NOLTE - WRACAM DO TEGO FILMU REGULARNIE. WYŁAPUJ TEŻ WSZYSTKIE DRAMATY WOJENNE AUSTRALIJSKIE, KANGURY ZROBIŁY TUZINY DOSKONAŁYCH FILMÓW Z WALK NA NOWEJ GWINEI, NIESTETY ŻADNEGO NIE ZNALAZŁEM NA TYM PORTALU POZA last bullet i cowra- TEN OSTATNI W FORMIE 12 ODCINKÓW. SĄ JESZCZE FILMY POKROJU pearl harbor michaela baya czy szyfry wojny woo, ALE NA NIE SZKODA CZASU BO TO FIKCYJNE KINO AKCJI MADE IN AMERICA.
A POD ADRESEM OSZCZĘDNEGO W SŁOWACH PANA Z 10 LUTEGO MAM RÓWNIE KRÓTKI KOMENTARZ: JAK WIDAĆ 2 MILIONY LAT EWOLUCJI NIE U WSZYSTKICH ZROBIŁO POSTĘPY.

jabu

Dzieki za obszerno info. Sposrod wymienionych przez Ciebie filmow mialem do tej pory okazje obejrzec tylko Sands of Iwo Jima.

ocenił(a) film na 10
jabu

Do tej listy dodałbym jeszcze "They Were Expendable" z 45 (Filipiny) i "30 seconds over Tokyo" (operacja Dolittle, tak pięknie spartolona w Pearl Harbor)

IMHO Bataan rządzi

ocenił(a) film na 10
sildin

BA, ZEBY TYLKO RAJD DOLITTLA BYŁ W pearl harbor MICHAELA BAYA SPARTOLONY. CAŁY FILM TO W CAŁOŚCI AMERYKAŃSKA WIZJA PRZEBIEGU WOJNY. MAJĄCA Z RZECZYWISTOSCIĄ TYLE WSPÓLNEGO CO PRZYGODY HARREGO POTTERA. I NAWET WYPRÓBOWANY HANS ZIMMER JAKOŚ NIE MÓGŁ SIĘ DO KOŃCA WCZUĆ W KLIMAT ZE SWĄ SCIEŻKĄ PRZY TAK LEPKIEJ FABULE.
POZDRAWIAM,
JABU

ocenił(a) film na 10
jabu

A widzisz, 30 second over Tokyo podobnie jak Pearl Harbor było romansidłem a wątek wojenny też nasiąknęty był propagandą i amerykańskim podejściem do sprawy. Sporo robiono zresztą wtedy tego typu filmów. Ale mimo to nie chciało mi się po nim wymiotować tak jak po PH, a nawet mam go w ulubionych.

Kiedyś amerykańskie filmy wojenne się ze swoją propagandowością nie kryły i było dobrze, romansidło też nikogo nie zaskakiwało chyba szczególnie. Wszystko tam wyręczał niesamowity jak dla mnie klimat wojenny i dbałość o szczegóły historyczne. Współcześnie obrazy podobne do PH jakoś to utraciły, a romans i propaganda stały się jeszcze gorsze. Pamiętam jak w 30 seconds powaliła mnie scena przelotu nad Japonią. W PH pomimo całego patosu i milionowych efektów nawet cząstki klasy tej sceny nie oddano.

Jak sobie porównać te dwa filmy nieźle widać rozbicie w takim amerykańskim kinie na przestrzeni pół wieku. Oczywiście nie liczę tu filmów antywojennych, bo to zupełnie inna bajka.

Do Danny Boy - niekiedy można te filmy zobaczyć na TCM, w kwietniu był całkiem fajny cykl, o ile kojarzę szła m.in. operacja birma i bataan, może będą to jeszcze powtarzać.

pzdr

ocenił(a) film na 10
Masterchief

Jesli kcie ineresują filmy o tematyce wojennej powinnes zucic okiem na filmy;ZAGINIONY BATALION i GDY UCICHNA DZIAŁA mysle ze filmy są zaje.... i powinnes je oglądnąc!!!!!!!nawet mam te dwa filmy i to z lektorem!

artiny

Operacja Birma byla ostatnio na dniach w TCM'ie. z wojennych to nie zapominajmy o Moście na Rzece Kwai o! xD