PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=28}

Cienka czerwona linia

The Thin Red Line
1998
7,6 98 tys. ocen
7,6 10 1 98482
8,1 53 krytyków
Cienka czerwona linia
powrót do forum filmu Cienka czerwona linia

O wojnie ale bez agresji

użytkownik usunięty

"Cienka czerwona linia" to jedna długa refleksja na tematy bliskie ludziom. Zdecydowanie całkiem innego filmu się spodziewałem, bo jakiekolwiek przejawy dynamicznego rozwoju akcji są szybko tłamszone przez sentencje i przemyślenia bohaterów i narratora. Gra aktorów jest nierówna o ile Nick Nolte z jego chęcią zwycięstwa jako odwetu za zmarnowane lata z dala od rodziny czy Sean Penn z pozorną pewnością która pod koniec filmu ulatuje grają świetnie o tyle reszta obsady odstaje od nich bardzo. Operatorka to też mistrzostwo. Jednak film jest za długi a wersja reżyserska( o ile istnieje ;) ) musi być przeogromna (biorąc pod uwagę że wszystkie sceny z Micey Rourkiem zostały wycięte) Reżyser chciał upchać w filmie więcej niż się w nim może zmieścić. Ogółem sporo ponad 8 ale nie 9 :) /10.

PS
Zapraszam na mój Blog

Przyznaję ci 100% racji. Zawsze filmy wojenne to pokazy brutalności, epatowania widza krwią i obrazami coraz to wymyślniejszych metod zabijania ludzi. Tutaj skupiono się bardziej na pokazaniu osobowości żołnierzy, na tym jak wpływa na nią wojna, jak wojna determinuje ich zachowania i postępowanie. Pisałem o tym na swoim blogu:
http://piotrbolc.blogspot.com/