Witam, wybrałem Łowce Jeleni jako film który będę omawiał na maturze ustnej (wraz z Cienką
Czerwoną Linią) i mam wielką prośbę, czy ktoś zna jakieś dobre opracowania tych filmów, może
jakieś artykuły, strony internetowe z analizą lub cokolwiek co odnosi się do tych tytułów? Muszę to
mieć w literaturze przedmiotu a poszukiwania mi jakoś słabo idą. Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o "Cienką czerwoną linię":
Nieśmiertelność, której nie widzimy - Michał Oleszczyk (jest to esej o kinie T. Malicka; znajdziesz tam interesujące rozważania na temat (również) tego filmu; tekst ten znajduje się w książce pt. Kino amerykańskie. Twórcy)
W miesięczniku Film (nr. 3 1999) znajdziesz wartościową recenzję i informacje na temat tego filmu.
W tym samym piśmie (nr. 10 1999) znajdziesz recenzję tego filmu znakomitego T. Jopkiewicza (dział video).
Mogę jeśli jeśli Cię to interesuje sprawdzić jeszcze w którym numerze Kina była recenzja tego filmu po premierze kinowej.
Z Łowcą jeleni jest nieco trudniej.
Dziękuje bardzo za pomoc, nie żebym był niewdzięczny, po prostu teraz się znów zająłem tą prezentacją i zerknąłem na forum.
Zaraz wszystko poczytam, myślę że powinno się przydać.
Jeśli możesz sprawdzić w którym numerze była ta recenzja po premierze filmu będę podwójnie wdzięczny. Pozdrawiam.
Recenzja "CCL" w miesięczniku Kino ukazała się w numerze marcowym w 1999 roku (właśnie w marcu tamtego roku film miał premierę, więc jeśli zechcesz szukać w bibliotece jeszcze innych źródeł to zapewne warto przeszukiwać gazety z tamtego miesiąca).
Nie, tej książki nie znajdziesz w sieci niestety. Same jakieś demo w postaci okładki ewentualnie.
Możliwe, że Ci się przyda całkiem nowa książka "Adaptacje literatury amerykańskiej". Tam jest cały jeden esej o "CCL" właśnie (akurat tej książki nie miałem w ręce, ale jest to pozycja zrobiona przez niewątpliwych fachowców), więc pewnie jak przeczytasz ten tekst to już nic innego nie będziesz potrzebował na temat filmu Malicka.
Mam nadzieję, że coś z tego znajdziesz i uznasz za pomocne.
Pozdrawiam
http://www.e-splot.pl/?pid=articles&id=1994
Nie wiesz może czy jest na internecie elektroniczna wersja tej książki "Kino Amerykańskie. Twórcy" ? Szukam w pdf lub coś podobnego ale nie mogę znaleźć.