PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=28}

Cienka czerwona linia

The Thin Red Line
1998
7,6 98 tys. ocen
7,6 10 1 98482
8,1 53 krytyków
Cienka czerwona linia
powrót do forum filmu Cienka czerwona linia

Wyciszenie

ocenił(a) film na 7

To co odróżnia ten film od innych obrazów wojennych ukazujących bezsensowność wojny to... SPOKÓJ, totalne wyciszenie. Niewiele pamiętam z tego filmu jeśli chodzi o postacie czy konkretne sceny, ale pamiętam przepiękne zdjęcia Johna Tolla: piękne plenery wyspy, żołnierz (bodajże Sean Pean) siedzący wśród falistej zieleni traw, promienie światła przebijające się przez drzewa tylko po to by dotknąć skrwawioną czerń ziemi...

Morolg

ja dodalbym jeszcze
świetne ujęcie, gdy pokazano z jednej strony umierajacych żołnierzy a z drogiej rodzące sie w trawie piskle. Śmierc-narodziny. Do tego spokojna muzyka Zimmera i w końcu ukazany strach żołniezy po obu stronach, a nie tylko zabijajacych z zimną krwią przeciwników (najczęściej pokazywani w filmach są bezduszni Niemcy lub Wietnamczycy). Film może momentami nudzic, ale wojna to nie tylko widowiskowe wybuchy i śmierć na polach walki, to także czas na chwile wytchnienie i refleksję.

użytkownik usunięty
nikos

W przypadku...
... tego filmu moja recenzja opierała się na wspomnieniach, czyli czymś co obejrzałem dawno temu. Czas działa korzystnie na filmy, albo raczej film, dobry film potrafi pokonać czas i stać się czymś więcej niż tylko nieczytelną poranną mglą. Czesto po wyjściu z kina jestem targany emocjami i potrzebuje czasu, żeby ochłonąć, by w miarę ciekawie ocenić obejrzany film - jeżeli na to zasługuje (są filmy, które można ocenić jednym zdaniem). Nie pamiętam tego pisklęcia :)). ale człowiek codziennie dowiaduje się czegoś nowego :)) To co pozostaje w przypadku cienkiej czerwonej linii to właśnie ten spokój, czas na refleksje nad własnym życiem, pojęciem wojny i mechanizmu żądzącym światem . Każdy w filmie szuka tak naprawde siebie i... to jest chyba w filmie najpiękniejsze...