PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=28}

Cienka czerwona linia

The Thin Red Line
1998
7,6 98 tys. ocen
7,6 10 1 98482
8,1 53 krytyków
Cienka czerwona linia
powrót do forum filmu Cienka czerwona linia

.. pewnie się ze mną zgodzi, że aktorzy nie byli dobrani zbyt szczęśliwie oraz jej sedno nie zostało oddane w tym filmie :( to nie jest książka o wojnie, tylko o żołnierzach, o ich psychice, o tym co przeżywali, o ogromnym strachu, który potem przerodził sie w zobojętnienie ... moim zdaniem najgorzej wyszedł tu Adrien Brody, po pierwsze, że nie pasował do tej roli a po drugie, że nawet sobie z nią nie poradził na tyle, żeby chociaż nie było to tak rażące, trudno, bo książka jest dobra, ale widać reżyser sobie z nią nie poradził

aDa_

Ja nie czytałem książki i obsada wydała mi się dobrana bardzo dobrze. Szczególnie podobał i mi się Nick Nolte, którego dawno nie widziałem w dobrym filmie. Nolte zawsze wypada świetnie jako obsesyjnie zdeterminowany człowiek, nawet szaleniec. Jeśli film miał ukazać odczucia żołnierzy, ich strach i przerażenie, zmiany jakie stopniowo zachodzą w ich psychice pod wpływem wojny, to moim zdaniem zrobił to idealnie. Nie wiem jaka była postać Brodiego w książce, ale w filmie to dla mnie po prostu małomówny bardzo słaby psychicznie chłopak uciekający od zadań i starający się za wszelką cenę przeżyć....

Arris1981

Ale kreacja Brodiego rzeczywiście nijaka. Podobnie Penna. Brody cały czas ma tą samą płaczliwą minę,a a postać Penna jest zupełnie bezbarwna. Na pewno to nie ich wina bo to fenomenalni artyści...Jakieś dziwne zadanie mieli w tym filmie. Jescze raz brawa dle Nolte, Caviezela i.... Koteasa, który jest mniej doceniany a wypadł świetnie.